Την Πέμπτη 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του σχολείου μας εκδήλωση για τη βράβευση των διακριθέντων μαθητών και μαθητριών του 7ου Ενδοσχολικού Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής «Δημήτρης Αρμάος» για το έτος 2017-2018. Με αρκετό παλμό έδωσε το παρόν πλήθος μαθητών που παρευρέθησαν όχι μόνο για την απονομή των βραβείων αλλά και για να ακούσουν την υπέροχη μουσική που έπαιξε μουσικό σχήμα αποτελούμενο από τους Νίκο Χρονέα στο πιάνο, Φαίη Αραπατσάνη στα κρουστά, Ίριδα Χιλιαρχοπούλου στην κιθάρα και στο τραγούδι, Βάσω Ασημακοπούλου στο τραγούδι και τον Αιμίλιο Σπηλιόπουλο -στο τέλος, ως ευγενική συμμετοχή- στο μπουζούκι. Οι μουσικοί μάς ψυχαγώγησαν με επιλογές από αγαπημένα ροκ κομμάτια, κλασική μουσική αλλά και τον Ζορμπά για κλείσιμο!

Υπενθυμίζουμε ότι δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες του σχολείου με έργο ατομικό ή ομαδικό (ή και τα δυο) χωρίς προκαθορισμένο θέμα, σε πέντε κατηγορίες, τις εξής: (1) Διήγημα, (2) Ποίημα, (3) Στίχοι τραγουδιού, (4) Σενάριο, (5) Θεατρικό. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 34 μαθητές του σχολείου με 33 κείμενα. Τρεις από αυτούς συμμετείχαν και σε περισσότερα του ενός είδη, ενώ υπήρξαν και 2 ομαδικά έργα στην κατηγορία του διηγήματος.

Ο διαγωνισμός συντονίστηκε από τους Δήμητρα Καραδήμα, Σπύρο Καρύδη και Μαργαρίτα Στεφάνου. Την αξιολόγηση ανέλαβαν δέκα καθηγητές του σχολείου, μία ποιήτρια και ένας παλιός απόφοιτος του σχολείου, σήμερα φοιτητής Φιλολογίας και ποιητής. Ειδικότερα, συστήθηκαν 2 επιτροπές αξιολόγησης:

α. Τα ποιήματα, τα τραγούδια, το θεατρικό και το σενάριο -σύνολο 13 έργα- αξιολογήθηκαν από τους: Κατερίνα Γιώτη, Χρήστο Μανιμάνη, Κατερίνα Μαραγκού, Βασιλική Τριανταφυλλοπούλου, την ποιήτρια Παυλίνα Μάρβιν και τον παλιό απόφοιτο Δημήτρη Μαύρο, φοιτητή Φιλολογίας και ποιητή.

β. Τα διηγήματα -σύνολο 20 έργα- αξιολογήθηκαν από τους: Κώστα Γιατρά, Μαρίνα Γούβαλη, Δημήτρη Κοπανά, Νίκο Κουτρούμπα, Δημήτρη Μαυρέα και Παύλο Τζαμαλή.

Στην εκδήλωση, μετά την παρουσίαση των αξιολογητών του φετινού διαγωνισμού, έλαβε το λόγο η ποιήτρια Παυλίνα Μάρβιν, η οποία εξέφρασε κάποιες προσωπικές της σκέψεις για το όλο εγχείρημα του διαγωνισμού και συνεχάρη τους μαθητές τόσο για την προθυμία τους να εκτεθούν όσο και για την ποιότητα των έργων που αξιολόγησε. Η Παυλίνα μας είχε επισκεφθεί και πριν τα Χριστούγεννα, καθώς είχε ετοιμάσει ένα βιωματικό σεμινάριο για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό με πολύ μεγάλη επιτυχία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Οι μαθητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό ανά κατηγορία είναι οι εξής:

Κατηγορία Διήγημα:

Παναγιώτης Αναγνώστου, «Η μαύρη τρύπα».

Νίκος Ανδρεόπουλος, Ειρήνη Βανταράκη, Γιώργος Βλησίδης, Ελευθερία Αρσένου, Γιάννης Γεωργόπουλος, «Άστεγος στην Αθήνα».

Σωτήριος-Αγγελος Ανδριανός, «Μodus vivendi».

Βαρβάρα Ασημακοπούλου, «Λες;».

Αθανασία Γεωργουλοπούλου, «Σύμμαχος και εχθρός».

Νικολέττα Δραζινάκη, «Βίαιος διδάσκαλος».

Ζαμπέτα Ιερωνυμάκη, «Γνώριμοι ή Άσπρο τριαντάφυλλο».

Αλέξανδρος Ιμπραχίμ, «Νάρκισσος».

Αννίβας Καρανικήτας, «Χρήμα ή ζωή;»

Ελεάνα Κόλλια, Παραμυθάς από μικρός.

Γιάννης Μπαλαμώτης, «Τέσσερις ζωές πάνω από μια κούπα καφέ».

Μαρία Νίκου, Ελεωνόρα Μπούρα, «365 στιγμές».

Γιάννης Παναγιώτου, «Ελεύθερος δεσμώτης».

Αναστασία Σταματοπούλου, «Ελεύθερη».

Ευαγγελία Σταμούλου, «Ντομιρέλα».

Μαρία Τζαβέλλα, «Από τις φλόγες θα ξαναγεννηθώ».

Απόστολος Τζίμας, «The end of the road».

Τζέμαρυ Τζεν Τζουσάϊ, «Η μυθική ονειροπόλος».

Άννα-Ιριδα Χιλιαρχοπούλου, «Άλεξ».

Οδυσσέας Ψαρράς, «Σημειώσεις στα διαστρικά ταξίδια». 

Στην κατηγορία Ποίηση :

Λίντια Βύσκα, «Περί τυφλότητος».

Ηλίας Κύρος, «Χειμωνιάτικος γάμος».

Δηώ Μπαλάφα, «Τέσσερις και μία εικόνες».

Δήμητρα Ροδιά, «Για μια μονάχα δύση».

Γιάννης Παναγιώτου, «Ο κόσμος επέκεινα».

Αναστασία Σίδερη, «Χαγιάτι με κυκλάμινα».

Νίκος Τσιμπλιάρης, «Χαρμολύπη».

Οδυσσέας Ψαρράς, «Χιόνι».

Αθηνά Χειλάκου, «Ας πρόσεχες».

Στην κατηγορία Στίχοι τραγουδιού:

Νάσος Καραχάλιος, «Η τέχνη του πολέμου».

Οδυσσέας Ψαρράς, «Αδεια πόλη».

Στην κατηγορία Σενάριο:

Γιάννης Μπαλαμώτης, Αtropos.

Στην κατηγορία Θεατρικό έργο:

Αγγελική Κουμελά, «Διάλογος με τον Έαφ».

Τα θέματα που έθιξαν με την πένα τους οι νέοι λογοτέχνες αγγίζουν πολλές και διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης: την καθημερινότητα, τις σχέσεις με τους γονείς και τους φίλους, τη μοιραία διάσταση του έρωτα, τραγικά συμβάντα, τον πόλεμο, την ανασφάλεια της εφηβείας, υπαρξιακές αναζητήσεις, την ανθρωπιά, τις εξαρτήσεις, τα παιχνίδι ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, συνειδησιακά διλήμματα κ.ά.

Σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγήθηκε βεβαίωση συμμετοχής, καθώς και ένα αντίτυπο από την «ολόφρεσκια» έκδοση του σχολείου που περιλαμβάνει τα βραβευθέντα έργα- του Στ΄ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού– την οποία επιμελήθηκε ο Σπύρος Καρύδης και στήριξε οικονομικά το σχολείο.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Ποίημα

Α΄ βραβείο: Αθηνά Χειλάκου για το ποίημα της «Ας πρόσεχες».

Β΄ βραβείο: Δηώ Μπαλάφα για το ποίημά της «Τέσσερις και μία εικόνες».

Γ΄ βραβείο: Οδυσσέας Ψαρράς για το ποίημά του «Χιόνι».

Σενάριο

Δόθηκε τιμητική διάκριση στον μαθητή Γιάννη Μπαλαμώτη για το μοναδικό σενάριο του διαγωνισμού με τίτλο «Atropos», το οποίο έγινε κιόλας ταινία από τον Κινηματογραφικό Όμιλο του σχολείου, και έλαβε το Α΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο 10ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών “Πάμε Σινεμά”.

Θεατρικό έργο

Έλαβε τιμητική διάκριση το μοναδικό θεατρικό του διαγωνισμού, «Ο διάλογος με τον Έαφ» της Αγγελικής Κουμελά, το οποίο παρακολουθήσαμε στη σκηνή από την ίδια τη συγγραφέα και την Λίντια Βύσκα. Το κοινό καταχειροκρότησε την προσπάθεια…

Στίχοι τραγουδιού

Έλαβε τιμητική διάκριση ο Οδυσσέας Ψαρράς για τους στίχους του με τίτλο « Άδεια πόλη», καθώς συγκέντρωσε υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τον μοναδικό «αντίπαλό» του. Μάλιστα είχαμε τη χαρά να ακούσουμε μελοποιημένους τους στίχους της «Άδειας πόλης», με τη συνοδεία κιθάρας από τον Οδυσσέα και στο τραγούδι τις αισθαντικές φωνές της Λίντιας Βύσκα και της Αγγελικής Κουμελά!

Διήγημα

Α’ Βραβείο: Γιάννης Μπαλαμώτης για το διήγημά του «Τέσσερις ζωές πάνω από μια κούπα καφέ».

Β’ Βραβείο: Νικολέττα Δραζινάκη για το διήγημά της «Βίαιος διδάσκαλος».

Γ’ βραβείο: Ελεωνόρα Μπούρα και Μαρία Νίκου για το διήγημά τους «365 στιγμές».

Στο τέλος απονεμήθηκε «Ειδικό βραβείο» στην Αναστασία Σίδερη για την αφοσιωμένη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τρία συναπτά έτη στην κατηγορία «Ποίηση».

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει επιλεγμένα αποσπάσματα από τα βραβευμένα έργα που απήγγειλαν οι ίδιοι οι μαθητές!

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον φετινό λογοτεχνικό διαγωνισμό, γιατί με τη συμμετοχή τους επικυρώνουν την υγιή τους επιθυμία για ευγενή «συναγωνισμό», διάκριση καθώς και τη διάθεσή τους για βελτίωση.

Ευχαριστούμε τη διευθύντρια, κυρία Έλενα Τσίκιζα-Νικολακάκη και το Σύλλογο καθηγητών που στηρίζουν τόσα χρόνια τον θεσμό –πλέον- του διαγωνισμού, όλους τους αξιολογητές που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο και τέλος ιδιαιτέρως, τους Νίκο Κουτρούμπα, Βάσω Αλεξανδράκη και Λαμπρίνα Μαραγκού που διέθεσαν και προσωπικά τους έργα ως χορηγοί των βιβλίων των βραβευθέντων μαθητών.

Η συντονιστική επιτροπή

Όλα τα κείμενα του διαγωνισμού, ποιητικά και πεζά, μπορεί κανείς να διαβάσει επιλέγοντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Απονομή βραβείων στον 7ο Ενδοσχολικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΜΑΟΣ» 2017-2018