Πρόκειται για ένα Erasmus KA220 πρόγραμμα σύμπραξης σχολείων που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση το οποίο έχει ως στόχο να συγκεντρώσει τις μεθόδους που αξιοποιούνται στα συμμετέχοντα σχολεία σχετικά με προβλήματα που αφορούν το άγχος και το στρες, την κακή διαχείριση του χρόνου ως προς την προετοιμασία των σχολικών υποχρεώσεων των μαθητών/τριών, τη σχολική αποτυχία, την πιθανή σχολική διαρροή και την απουσία κινήτρων για μάθηση. Το πρόγραμμα εστιάζει τόσο στις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουν οι μαθητές/τριες κατά τη φοίτησή τους στο σχολείο όσο και στις εξωτερικές συγκρούσεις, όπως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακρίσεις ως προς το φύλο και η κλιματική αλλαγή, οι οποίες παράλληλα επηρεάζουν τη σχολική φοίτηση.
Τα νέα του προγράμματος
Από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου 2022 υλοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση με μαθητές/τριες στην Αθήνα.
Την πρώτη μέρα οι μαθητές/τριες με τους/τις συνοδούς εκπαιδευτικούς συμμετείχαν σε ένα θεατρικό εργαστήριο σχετικά με ιστορίες ρατσισμού και προκαταλήψεων από διάφορες χώρες.

Τη δεύτερη μέρα με αφορμή το θεατρικό εργαστήριο δημιουργήθηκαν πόστερ και οργανώθηκε μία παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του σχολείου που παρακολούθησαν οι υπόλοιποι/ες μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες με τους/τις συνοδούς εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Την τρίτη μέρα οι μαθητές/τριες με τους/τις συνοδούς εκπαιδευτικούw επισκέφτηκαν την Επίδαυρο και το Ναύπλιο. Κατά την περιήγησή τους στο Ναύπλιο συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας προσανατολισμού μελετώντας αγάλματα και μνημεία της πόλης.

Την τέταρτη μέρα οι μαθητές/τριες δημιούργησαν βίντεο των δράσεων που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο ψυχολογίας και σε ένα εργαστήριο για το πώς μπορούμε να μπλοκάρουμε το ρατσισμό στα σχολεία και παρέλαβαν τα διπλώματά τους.

Την πέμπτη μέρα οι μαθητές/τριες με τους/τις συνοδούς εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://erasmuska229.wixsite.com/eicms μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες, βίντεο και εικόνες και από τις προηγούμενες συναντήσεις.
Στις 12 με 16 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνάντηση στο Zelweg της Αυστρίας. Θέμα της συνάντησης η διαχείριση του άγχους και του στρες.

External and internal conflict management in school. Σύντομη περιγραφή του προγράμματος