Στο πλαίσιο της σύμβασης που το σχολείο μας έχει υπογράψει για τρία χρόνια με το Lyc?e Charlemagne στo Παρίσι, με στόχο τη συνεργασία των δύο σχολείων, θα πραγματοποιηθούν κάποιες κοινές δράσεις, όπως ανταλλαγές επισκέψεων των Ελλήνων μαθητών στη Γαλλία και αντίστοιχα των Γάλλων στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό στο Γαλλικό σχολείο οι μαθητές που λαβαίνουν μέρος στο πρόγραμμα, καθώς και οι καθηγητές του, μαθαίνουν Νέα Ελληνικά και διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά καθώς και στοιχεία Ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η πρώτη δράση έγινε ήδη: 5 καθηγητές από το εν λόγω σχολείο πραγματοποίησαν επίσκεψη στο διάστημα από 23 έως 27 Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή έγινε κυρίως για να γνωρίσουν οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί τους Έλληνες συναδέλφους τους που παίρνουν μέρος σε αυτή τη συνεργασία. Οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το σχολείο μας και παρακολούθησαν μαθήματα, Ιστορίας, Αρχαίων Ελληνικών, Νέων Ελληνικών και Γαλλικών. Συγκεκριμένα παρακολούθησαν:

  • Αρχαία Ελληνικά στο τμήμα Α6 με διδάσκουσα τη Βάσω Αλεξανδράκη. Στο τμήμα αυτό έγινε παρουσίαση της εργασίας μιας μαθήτριας για την προέλευση και σημασία της ονομασίας Έλλην (που συναντάται στο κείμενο του Ξενοφώντα που διδάσκεται στην Α΄ Λυκείου.)
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία στο τμήμα Α6 με διδάσκουσα τη Βάσω Αλεξανδράκη. Έγινε εισαγωγή στο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη ?Ο βασιλιάς της Ασίνης? και τη σχέση του ποιήματος με τη φιλοσοφία του Ηράκλειτου.
  • Ιστορία στο τμήμα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ με διδάσκοντα τον Αλέξανδρο Καραφωτιά. Η διδασκαλία αφορούσε στην οικονομία της Ελλάδας κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την μικρασιατική εκστρατεία.
  • Γαλλικά στο τμήμα Α6 με διδάσκουσα τη Λώλη Μαρία. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το κείμενο του Λαφονταίν: ?Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας? στο πρωτότυπο, το οποίο σύγκριναν με τον ομώνυμο μύθο του Αισώπου και στη συνέχεια ανέλυσαν.

Οι διδασκαλίες αυτές (με τη βοήθεια φύλλων εργασίας στα γαλλικά για τους Γάλλους εκπαιδευτικούς που δεν γνωρίζουν ακόμα την ελληνική γλώσσα) έδωσαν την ευκαιρία για πολύτιμες ανταλλαγές εκπαιδευτικών εμπειριών και έδωσαν παράλληλα πολλές ιδέες για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων. Στις συναντήσεις που έγιναν οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με όλα τα θέματα αυτά.
Πρόκειται για μια διαπολιτισμική ανταλλαγή πολύτιμη και σε κάθε περίπτωση εποικοδομητική, που θα δώσει την ευκαιρία τόσο στους Γάλλους μαθητές και καθηγητές όσο και στους Έλληνες να έρθουν σε επαφή με τον αντίστοιχο πολιτισμό της χώρας και να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες, που μόνο μια αυθεντική ανταλλαγή μπορεί να προσφέρει. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια…

DSC00700

DSC00701

Επίσκεψη Γάλλων καθηγητών του σχολείου Charlemagne του Παρισιού στο σχολείο μας, 23-27 Οκτωβρίου