Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

σας προσκαλεί

την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στις 7.00 μ.μ.

στο Αμφιθέατρο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ – Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων

(Ακαδημίας 50)

Στην εκδήλωση

George Boole:

Η Άλγεβρα στη Λογική του Αριστοτέλη

Ομιλητής

Ηλίας Ανδριανός

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Η φωτεινή σκέψη του Βρετανού φιλοσόφου και αυτοδίδακτου μαθηματικού George Boole (1815 -1864) παραμένει ενεργή και αξιοποιείται, μέχρι σήμερα, από την επιστήμη. Ο Boole υπήρξε ένας δημιουργικός, τολμηρός και ανορθόδοξος στοχαστής που θεωρούσε τον εαυτό του περισσότερο δάσκαλο της Λογικής αντί για μαθηματικό, αν και οδήγησε τα μαθηματικά σε μια εντελώς καινούργια κατεύθυνση.

Το 1847 παρουσίασε μια άλγεβρα της Λογικής με μεταβλητές δύο τιμών (« λογικές μεταβλητές), ναι-όχι, άσπρο-μαύρο, 0-1 κτλ. Στις μέρες μας, η άλγεβρα αυτή ονομάζεται Άλγεβρα Boole ή δυαδική άλγεβρα και εφαρμόζεται στη σχεδίαση του λογισμικού και των κυκλωμάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το σημαντικότερο, όμως, επίτευγμα του κορυφαίου μελετητή ήταν να αποδείξει μία και καλή ότι η λογική επιχειρηματολογία θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως αυτόνομος κλάδος των Μαθηματικών. Στη διάλεξη του, ο μαθηματικός Hλίας Ανδριανός θα μιλήσει για την προσφορά του Boole στη σύγχρονη επιστήμη και για τον τρόπο που προσέγγισε τη Λογική, δυο χιλιάδες χρόνια μετά το πρωτοποριακό έργο του Αριστοτέλη και την εξέλιξή του από τους Στωικούς στους Ελληνιστικούς χρόνους και τους Σχολαστικούς του 12ου αιώνα στην Ευρώπη.

____________

Ο μαθηματικός Ηλίας Ανδριανός σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (1973-78). Στη συνέχεια εργάστηκε σε Φροντιστήρια στην Αθήνα. Το 1983, διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Από τον Ιούνιο του 2004 εργάζεται στο 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών. Από τη σχολική χρονιά 2005-06 είναι συνιδρυτής και έκτοτε συνυπεύθυνος του Πολιτιστικού Προγράμματος «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» και στη συνέχεια του ομώνυμου Ομίλου. Η Ιστορία και η Φιλοσοφία των Μαθηματικών, και γενικότερα των Θετικών Επιστήμων, είναι ο χώρος των ενδιαφερόντων του, κυρίως μέσω της αφήγησης και της ένταξής τους στη διδασκαλία των Μαθηματικών.

George Boole: Η Άλγεβρα στη Λογική του Αριστοτέλη