ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Δευτέρα 26 Απριλίου 2004.
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΟΣ.
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4333617

 Σε ταινίες με κοινωνική ανησυχία δόθηκαν τα περισσότερα βραβεία του 4ου Φεστιβάλ Mαθητικών Tαινιών «Πάμε σινεμά;» που ξεπέρασε σε επιτυχία τις προηγούμενες χρονιές.

Μόνο οι μαθητές του «Τελευταίου θρανίου» – ο ένας έμεινε στο χωριό και ο άλλος έγινε «τζάνκι» – θα θυμηθούν το ραντεβού της τάξης τους ύστερα από δέκα χρόνια στο φιλμ των παιδιών του Ενιαίου Λυκείου Μανταμάδου Λέσβου που κέρδισε χθες το Πανελλήνιο Βραβείο του 4ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών.

Ασφυκτικά γεμάτες και με ασυγκράτητο νεανικό ενθουσιασμό ήταν από το μεσημέρι χθες οι τέσσερις αίθουσες όπου διαγωνίστηκαν τα 115 Λύκεια με τις ισάριθμες ταινίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου – με έδρα τη Μυτιλήνη – και την Ομογένεια στη Νέα Υόρκη.

Το γνωστό ραντεβού «ύστερα από 10 χρόνια» που δίνουν οι απόφοιτοι ενός Λυκείου στο οποίο, όμως, δεν πατάει κανείς, εκτός από το «Τελευταίο θρανίο» της τάξης, ήταν το θέμα της ομότιτλης ταινίας του Ενιαίου Λυκείου του Μανταμάδου Λέσβου, η οποία κέρδισε το Πανελλήνιο Βραβείο.

Ταινίες με κοινωνικό προφίλ και ανησυχίες για τους συνανθρώπους μας ήταν οι περισσότερες απ’ αυτές που βραβεύτηκαν στη χθεσινοβραδινή τελετή της απονομής στο Σινέ Κεραμεικός της Αθήνας με δορυφορική σύνδεση με τις υπόλοιπες τρεις πόλεις και ταυτόχρονη μετάδοσή της από την ET1.

Ανάμεσα σε αυτές τις ταινίες με κοινωνικές ανησυχίες στεκόμαστε στις παρακάτω: στην κωμωδία άγχους «Μάθε το φί(υ)λο σου» με ένα αγόρι που αναζητεί το φύλο του με τη βοήθεια συμμαθητών του! Όλα όσα μαρτυρεί ένα παγκάκι που πάνω του έχουν ειπωθεί ιστορίες και ιστορίες («Εγώ, το παγκάκι»). Ένα αγόρι παίρνει κατάκαρδα το καινούργιο φλερτ της κοπέλας που του αρέσει («Ο έρωτας με έρωτα περνάει»). Ένα κορίτσι αναστατώνει την «κοιμισμένη» συνείδηση του σχολείου της («Ο κόσμος της Σοφίας»). H συνάντηση σε ένα μπαρ ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού με προβλήματα ακοής («Στο μπαρ… είναι αργά για την αγάπη»). Ένας ανέφικτος έρωτας από διηγήματα του Παπαδιαμάντη («Το τηγάνι της Κατερίνας»). Το όνειρο ενός νεαρού να γίνει διάσημος τραγουδιστής γίνεται συντρίμμια όταν σκοτώνει κατά λάθος τον καλύτερό του φίλο στο κυνήγι («Όσο ν’ αρχίσει ένα τραγούδι»). Όλοι πιέζουν και αγχώνουν έναν νεαρό αθλητή να έρθει πρώτος («Τρέξε, Αχιλλέα, τρέξε»). Μια νεαρή κοπέλα αναπολεί τη γνωριμία των γονιών στη Νέα Υόρκη που έγινε με μια φωτογραφία – σαν τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη («Πάνω στο φέρι-μποτ»). Ένας νεαρός Ελληνοαμερικανός πρέπει να έρθει στην Ελλάδα για να παρουσιαστεί στον στρατό («Γέφυρα στον ήλιο»).

Εκκεντρικότητες με φαντασία και τόλμη

H φαντασία των μαθητών-κινηματογραφιστών καλπάζει και ιδού μερικά εκκεντρικά στόρι: Ο Κολόμβος πέφτει στην… τρύπα του χρόνου και αποβιβάζεται στη Σαμοθράκη («Kolombus team). Τα κωμικοτραγικά μιας μαθήτριας με μεγάλη μυωπία που δεν θέλει να βάλει γυαλιά και να μειώσει τη… γοητεία της («Του στραβού το δίκιο»). H ποίηση βλάπτει… σοβαρά την υγεία (στην ταινία «H ποίηση είναι εξαιρετικά εθιστική. Μην την αρχίσετε!»). Βλοσυροί εξωγήινοι κάνουν το λάθος να απαγάγουν έναν τρελό Πλωμαρίτη («S.Ο.S. πλανήτης W.C. καλεί Πλουμάρ»). Πωλείται νεογέννητο τσιγγανάκι εισαγωγής, αρτιμελές, μελαχρινό («Πατάτες, μπρίκια, κιλότες, μωρά»)!

Βραβεία Αττικής (συμμετείχαν 32 ταινίες)

1ο βραβείο: «Μάθε το φί(υ)λο σου» (3ου Ενιαίου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας-Μίλτος Κουντουράς.

2ο βραβείο «Εγώ, το παγκάκι» (1ο Ενιαίο Λύκειο Περάματος)

3ο βραβείο: εξ ημισείας στις ταινίες «Ψάξε στον καθρέφτη» (2ο Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών), «Ο έρωτας με έρωτα περνάει» (Ειδικό Λύκειο Αθήνας)

Βραβεία Θεσσαλονίκης (συμμετείχαν 45 ταινίες)

1ο βραβείο: «Ο κόσμος της Σοφίας» (Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης)

2ο βραβείο: «Στο μπαρ… είναι αργά για την αγάπη» (TEE Ειδικής Αγωγής Κωφών και Βαρήκοων)

3ο βραβείο: Οδός ονείρων» (Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Βραβεία Νησιών Βορείου Αιγαίου (συμμετείχαν 31 ταινίες)

1ο βραβείο: «Το τηγάνι της Κατερίνας» (Λυκειακές Τάξεις Αγίου Ευστρατίου)

2ο βραβείο: «Όσο ν’ αρχίσει ένα τραγούδι» (Ενιαίο Λύκειο Γέρας Λέσβου)

3ο βραβείο: «Τρέξε Αχιλλέα, τρέξε» (1ο Ενιαίο Λύκειο Λήμνου)

Βραβεία Νέας Υόρκης (συμμετείχαν 7 ελληνόφωνα σχολεία)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: «Πάνω στο φέρι μποτ» (Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αστόριας)

Τιμητική διάκριση: «Γέφυρα στον ήλιο» (Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου-Ελένης του Γουέστ Νάιακ)

Έπαινοι σε μαθητικές ταινίες με μνήμη