ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA, Πέμπτη 06 Απριλίου 2006.
ΓΡΑΦΕΙ: ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ.
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4436276

Μια ομάδα εθελοντών έβαλε στόχο να βγάλει μαθηματικούς και μαθηματικά έξω από το καβούκι τους και «αναλαμβάνει την ευθύνη» για… λέσχες ανάγνωσης μαθηματικών αφηγημάτων, σεμινάρια και συνέδρια.

«Πριν από δύο χρόνια μισούσα τα μαθηματικά. Μέχρι που κάποιος καθηγητής μού έδειξε ένα άλλο μονοπάτι για να τα πλησιάσω: αυτό της καρδιάς». Ο Δημήτρης Χατζάκος σήμερα ετοιμάζεται να δώσει Πανελλήνιες, με πρώτο στόχο το Μαθηματικό της Αθήνας. Μαθητής στο 2ο Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών και, παρά το σκληρό φετινό του πρόγραμμα, ο Δημήτρης είναι… θαμώνας στη Λέσχη Ανάγνωσης του σχολείου του. Μαζί με καμιά εικοσαριά συμμαθητές του («οι περισσότεροι άσχετοι με τα μαθηματικά») συζητούν γύρω από τα… «παρα-μαθηματικά» βιβλία που διαβάζουν, για τη σχέση των μαθηματικών με την αφήγηση, τη λογοτεχνία, τις τέχνες. Είκοσι Λέσχες Ανάγνωσης λειτουργούν φέτος σε σχολεία της Αττικής. Ο πιλοτικός θεσμός είναι μια «εφεύρεση» της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Θαλής και Φίλοι», μιας ομάδας εθελοντών – εραστών των μαθηματικών, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας και μαθηματικός Απόστολος Δοξιάδης, ο καθηγητής Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πέτρος Δελλαπόρτας, ο μαθηματικός, συγγραφέας και μεταφραστής Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο μαθηματικός και επιστήμων της πληροφορικής Θόδωρος Τόλλης, ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Αλέξανδρος Κύρτσης. Στόχος «να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην επιστήμη των αριθμών και σε άλλες μορφές πολιτισμικής δημιουργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση», όπως εξηγεί ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

«Δεν ανήκουμε σε κάποιο πρόγραμμα και δεν θέλουμε να ανήκουμε», είπε ο Απόστολος Δοξιάδης στην παρουσίαση των δράσεων της ομάδας, όπου και ανακοινώθηκε συνέδριο με τίτλο «Παράλληλοι Δρόμοι: Αφηγηματικές Τέχνες και Μαθηματικά» που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (οδού Πειραιώς) από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου. Τον Ιούλιο ο οι φίλοι του «Θαλή» ταξιδεύουν στην Πάρο, όπου θα πραγματοποιηθεί (3 έως 8 του μήνα) Εργαστήρι Μαθηματικής Λογοτεχνίας με τίτλο «Ιστορίες Αγνώστων».

INFO

H συμμετοχή στο συνέδριο και στο Εργαστήρι Μαθηματικής Λογοτεχνίας στην Πάρο είναι δωρεάν. Πληροφορίες στο http: //www.thalesandfriends.org.

KAI ΣYNEΔPIΟ AΠΟ THN ETAIPEIA «ΘAΛHΣ KAI ΦIΛΟI». Λέσχες Aνάγνωσης για τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία