Την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013, ήρθε στο Σχολείο μας ο κύριος Ανδρέας Μήτσου, βραβευμένος Λογοτέχνης και Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, καλεσμένος τής Ερευνητικής Εργασίας Β΄ Λυκείου με θέμα «Όνειρα: Τι και? γιατί ονειρεύτηκαν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα, το μεσαίωνα και τις μέρες μας. Μία ιστορική και ψυχολογική προσέγγιση», την ευθύνη της οποίας έχει ο φιλόλογος Γιώργος Δουλφής.

Ο κ. Μήτσου είναι πτυχιούχος Αγγλικής και Ελληνικής Φιλολογίας και διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Έχει εκδώσει επτά συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα και μία νουβέλα. Το μυθιστόρημά του Τα ανίσχυρα ψεύδη τού Ορέστη Χαλκιόπουλου τιμήθηκε το 1996 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Η συλλογή διηγημάτων του Σφήκες απέσπασε το Βραβείο Γραμμάτων Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 2002. Το 2007 η νουβέλα του Ο κύριος Επισκοπάκης τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών (ΕΚΕΒΙ – ΕΡΤ), ενώ την επόμενη χρονιά διασκευάστηκε για το θέατρο από τον ίδιο τον συγγραφέα και ανέβηκε στο “104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης” σε σκηνοθεσία του Στέλιου Μάινα.

Στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας μας, ο κ. Μήτσου, ύστερα από μία εκτενή συζήτηση με τους μαθητές πάνω σε θέματα λογοτεχνίας και ζωής, διάβασε και ανέλυσε το διήγημά του «Χαιρέκακη και αιμοβόρα», το οποίο αναφέρεται σε μία ονειρική εμπειρία με έντονα τα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ακολούθως, τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση συνέχισαν τη συζήτηση εκφράζοντας περαιτέρω τους σχετικούς προβληματισμούς τους.

Ο Ανδρέας Μήτσου, λογοτέχνης και σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, στο σχολείο μας