Β΄ Διασχολικός Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής Προτύπων & Πειραματικών Λυκείων Α΄ Αθήνας «Δημήτρης Αρμάος». Προκήρυξη

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων του 1ου Πρότυπου Λυκείου Αθηνών, του 2ου Πρότυπου Λυκείου Αθηνών και του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών προσκαλούν τις μαθήτριες και τους μαθητές τους στον 2ο Διασχολικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής Προτύπων και Πειραματικών Λυκείων Α΄ Αθήνας «Δημήτρης Αρμάος».

Στόχος είναι οι μαθήτριες και οι μαθητές να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που ενισχύουν την άμιλλα, τις πνευματικές αξίες, τη δημιουργικότητα και προάγουν τον ρόλο του σχολείου ως πυρήνα διαμόρφωσης κοινωνικού ιστού.

Συμμετοχή: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των παραπάνω Λυκείων. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να υποβάλει ένα έργο ανά είδος – ατομικό ή ομαδικό – το οποίο πρέπει να είναι πρωτότυπο και αδημοσίευτο. Τα είδη που γίνονται δεκτά είναι:

(1) Διήγημα, (2) Δοκίμιο, (3) Θεατρικό έργο, (4) Σενάριο, (5) Ποίημα, (6) Στίχοι τραγουδιού, (7) Graphic novel

Θέμα: Το θέμα κάθε έργου είναι ελεύθερο.

Έκταση: Ως όριο για έργα των κατηγοριών 1, 2, 3 και 4 ορίζονται οι 3.000 λέξεις. Για τα έργα των κατηγοριών 5 και 6, οι 100 στίχοι (ή 800 λέξεις). Τα έργα της κατηγορίας 7 θα πρέπει να έχουν διαστάσεις 10Χ16,5 εκ. και η έκτασή τους να μην ξεπερνά τις 10 σελίδες ή τα 40 καρέ.

Τρόπος Διεξαγωγής: Κάθε διαγωνιζόμενος θα υποβάλει το έργο του σε ηλεκτρονική μορφή στη Συντονιστική Επιτροπή τού Σχολείου του, η οποία έχει την ευθύνη της διεξαγωγής. Τα έργα θα παραδοθούν στη Διασχολική Κριτική Επιτροπή με καλυμμένα τα στοιχεία ταυτότητας των διαγωνιζομένων ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Διασχολική Συντονιστική Επιτροπή: Υπεύθυνοι για τη διοργάνωση και τον συντονισμό είναι ανά σχολείο οι καθηγητές:

1ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών:

Αχιλλέας Ντελλής, achilleas.ntellis@gmail.com
Ευαγγελία Ντούπα, evouladoup@gmail.com
Αθηνά Κορούλη, athcorl@gmail.com
Ευφροσύνη Ζαχαράτου, fzaharatou@gmail.com

2ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών:

Δήμητρα Γεράση, dgerassi@yahoo.gr
Δήμητρα Καραδήμα, dimitrakar@yahoo.gr
Σπύρος Καρύδης, spykarydis@sch.gr
Μαργαρίτα Στεφάνου, maggieata@gmail.com

Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών:

Νίκος Ανδριώτης, nikandrioti@gmail.com
Γιώργος Δουλφής, gdoulfis@yahoo.gr
Ξένια Ξουργιά, xeniaxourgia@gmail.com

Διασχολική Κριτική Επιτροπή: Η Διασχολική Κριτική Επιτροπή συγκροτείται από συγγραφείς, εκδότες, επιμελητές εκδόσεων, καθηγητές των σχολείων και άλλους ανθρώπους των Γραμμάτων, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Υποβολή Αιτήσεων & Προθεσμίες: Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020. Οι μαθητές/ μαθήτριες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην ακόλουθη διεύθυνση:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScIfXUZBpJ-T8FwWhJoQBdA8xJgyFY1j6EujfWEW6NsfLXunA/viewform?usp=sf_link

Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών των συντονιστικών επιτροπών του σχολείου στο οποίο ανήκουν.

Θα οριστεί άμεσα ημέρα ενημέρωσης προς τους διαγωνιζόμενους, στην οποία θα αναφερθούν τα κριτήρια αξιολόγησης και θα απαντηθούν ερωτήματα και απορίες.

Διακρίσεις: Θα δοθούν βραβεία και αναμνηστικά συμμετοχής ανά κατηγορία.

Έκδοση: Τα βραβευμένα έργα θα αποτελέσουν τόμο που θα εκδοθεί έντυπα και ηλεκτρονικά.

Εκδήλωση Παρουσίασης: Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση βράβευσης, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου θα γίνει απολογισμός-αξιολόγηση των συμμετοχών και των διακρίσεων του διαγωνισμού.

Η Διασχολική Συντονιστική Επιτροπή του Διαγωνισμού


Δημήτρης Αρμάος

 «ένας ονειροδρόμος, οπαδός των δισταγμών,/ ένας αμφισβητούμενος, μια ύπαρξη εν κινδύνω» (Δ.Α.)

Ο Δημήτρης Αρμάος ήταν τεχνίτης του λόγου και δάσκαλος της τεχνικής αυτής. Φιλόλογος, εκπαιδευτικός στο 2ο Πειρ. Λύκειο Αθηνών, ποιητής, κριτικός, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στους μαθητές του και τους συναδέλφους του, στον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου αλλά και στο πρόγραμμα σπουδών Λογοτεχνίας. Έφυγε το 2015 σε ηλικία 56 ετών.

Η προκήρυξη διαθέσιμη και σε μορφή pdf file στον σύνδεσμο: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2ου ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Πηγή εικόνας: https://d1e4pidl3fu268.cloudfront.net/d09b9943-d20f-44aa-a6fd-68b0767140ba/creative20writing.crop_635x476_0,37.preview.jpg