Απονομή βραβείων στον 8ο Ενδοσχολικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΜΑΟΣ» 2018-2019

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του σχολείου μας η εκδήλωση για τη βράβευση των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον Η΄ Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής για το σχολικό έτος 2018-2019.
Στον φετινό Διαγωνισμό συμμετείχαν 11 μαθητές και μαθήτριες με 13 κείμενα, αφού δύο από αυτούς συμμετείχαν σε περισσότερα του ενός είδη.
Ο διαγωνισμός συντονίστηκε από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν η Δήμητρα Καραδήμα, ο Σπύρος Καρύδης, ο Νίκος Κουτρούμπας και η Μαργαρίτα Στεφάνου.
Την αξιολόγηση των έργων ανέλαβε ομάδα η οποία συγκροτήθηκε από τους ακόλουθους έξι καθηγητές του σχολείου: Ελένη Γεωργίου, Κωνσταντίνο Γιατρά, Δημήτρη Κοπανά, Λαμπρίνα Μαραγκού, Δημήτρη Μαυρέα και Γεώργιο Μέσκο. Σε αυτούς προστέθηκε η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, φιλόλογος, ομότιμη Σχολική Σύμβουλος και διευθύντρια της σειράς Aldina των εκδόσεων Gutenberg, και ο Δημήτρης Μαύρος, παλιός απόφοιτος του σχολείου μας και σήμερα φοιτητής Φιλολογίας και ποιητής, οποίος μάλιστα συμμετείχε στο σεμινάριο δημιουργικής γραφής που διοργανώθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2018, μίλησε και συζήτησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον φετινό διαγωνισμό γύρω από την ποίηση και τον πεζό λόγο, και μετέφερε την εμπειρία του όταν και αυτός, ως μαθητής, συμμετείχε στον ίδιο διαγωνισμό αρκετά χρόνια πριν.
Ο Η΄ διαγωνισμός είχε περιορισμένες, σε σχέση με τον προηγούμενο, συμμετοχές, οι οποίες όμως ξεχώρισαν για την ποιότητά τους. Υποβλήθηκαν τα ακόλουθα ανά κατηγορία έργα:

Διήγημα

Νικολέττα Δραζινάκη, Το γράμμα. Ένα διήγημα γραμμένο με συνέπεια, ωριμότητα και ειλικρινή συγκίνηση για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό θέμα, όπως είναι η στάση μιας οικογένειας απέναντι στο αυτιστικό παιδί της. Λόγος κοφτός, συχνά ασθματικός, συνεκτική δομή, με εναλλαγή συναισθημάτων και οπτικών, που καταφέρνει να αποφύγει τους περιττούς μελοδραματισμούς.
Χρήστος Κόλλιας, Ο ήλιος τότε έδυσε νωρίς. Ένα έργο δημιουργικής φαντασίας, τολμηρό στη θεματολογία του, με οργανωμένη πλοκή και αληθοφάνεια διαλόγων και ανατρεπτικό μετέωρο τέλος.
Αναστασία Σταματοπούλου, Το Τραγούδι της Θάλασσας. Δυνατή φαντασία σ’ ένα πλαίσιο μαγικού ρεαλισμού, ωραίες εικόνες, τρυφερότητα μαζί με μια σκληρή κατάληξη, συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον, λιτό, ποιητικό και καλογραμμένο κείμενο.
Ίριδα Χιλιαρχοπούλου, The small tale of Daisy Frost. Μια εφηβική ρομαντική ιστορία μέσα σε ένα εξωπραγματικό σκηνικό.

Δοκίμιο

Νικόλαος Τσακογιάννης, Θύματα της καθημερινότητας.

Ποίηση

Αλέξανδρος Ιμπραχίμ, Homo Deus.Ένας εσωτερικός διάλογος με την ιστορία της Γένεσης, ποίημα εγκεφαλικό που αντιστέκεται στην εύκολη ερμηνεία, σε αντίθεση με τη νεανική ποίηση που προσφέρει διάφανα τα μηνύματά της. 
Χρήστος Κόλλιας, Μία Μέρα.Κείμενο που επιδιώκει μέσω της ποιητικής απλότητας και αφαιρετικότητας να αποδώσει το μήνυμα για την αξία της συντροφικότητας.
Βασιλική Κρόκου, Η σκιά.Ενδιαφέρουσα απόπειρα για έμμετρο λόγο, με θεματική σύγχρονου προβληματισμού και αξιοσημείωτη την παραστατικότητα των εικόνων.
Γιάννης Παναγιώτου, Memento Mori.Ατμοσφαιρικό ποίημα με έξυπνη δομή και πλούσιο λεξιλόγιο. 
Λίνα Ρόκα, Exordium: Si vis amari, ama. Μια εξομολογητική επιστολή με θραύσματα συναισθηματικής έντασης κάτω από έναν ιδιαίτερο τίτλο. Μια αξιόλογη προσπάθεια για ποιητική μετατροπή του στοχασμού.
Σοφία Ρόκα, Σεμνή Υποκρισία.Ενδιαφέρον κοινωνικό σχόλιο για τις σχέσεις των γενεών, την κοινωνική υποκρισία και τις ψεύτικες ελπίδες.

Στίχοι τραγουδιού

Κωνσταντίνος Μαζαράκης, Ασύνδετο Σχήμα – Πάει Καιρός.Έρρυθμο κείμενο χιπ χοπ αισθητικής με εκφραστική δύναμη και κάποιες εντυπωσιακές ρίμες.

Θέατρο

Αναστασία Σταματοπούλου, 2103. Ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό μονόπρακτο, με πρωτότυπες εναλλαγές χρονικών επιπέδων και σκηνών. Κινείται μεταξύ φωτός και σκότους,συναισθηματικής έντασης και ανυπαρξίας. Το μήνυμα για την απώλεια της αγάπης και του έρωτα πολύ δυνατό.

Απονεμήθηκαν τα βραβεία:
Κατηγορία «Διήγημα»:
Α΄ Βραβείο: Αναστασία Σταματοπούλου για το διήγημά της Το Τραγούδι της Θάλασσας.
Β ΄ Βραβείο: Νικολέττα Δραζινάκη για το διήγημά της Το γράμμα.
Γ ΄ βραβείο: Χρήστος Κόλλιας για το διήγημά του Ο ήλιος τότε έδυσε νωρίς.

Κατηγορία «Ποίηση»:

Α΄ βραβείο: Αλέξανδρος Ιμπραχίμ για το ποίημά του Homo Deus.
Β ΄ βραβείο: Γιάννης Παναγιώτου για το ποίημά του Memento Mori.
Γ ΄ βραβείο: Χρήστος Κόλλιας για το ποίημά του Μία Μέρα.

Στις κατηγορίες «Στίχοι τραγουδιού» και «Θεατρικό έργο» δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις καθώς τα μοναδικά ανά κατηγορία έργα που υποβλήθηκαν συγκέντρωσαν ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία. Πρόκειται για τους στίχους του Κωνσταντίνου Μαζαράκη με τίτλο Ασύνδετο Σχήμα – Πάει Καιρός, και το θεατρικό της Αναστασίας Σταματοπούλου με τον τίτλο 2103.

Στο τέλος της εκδήλωσης διαβάστηκε το ακόλουθο μήνυμα της κ. Ζωής Μπέλλα-Αρμάου:

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Και μόνο η συμμετοχή δηλώνει τις ευγενικές αγωνίες και ανησυχίες τους στη ζωή, αλλά και τα ίδια τα κείμενά τους, ποιητικά και πεζά, είναι αψευδείς μάρτυρες των προβληματισμών, της κριτικής τους και της αγωνιστικής στάσης που προτίθενται να κρατήσουν στη ζωή τους. Μακάρι η καθημερινότητα να μην εμποδίσει τις προσπάθειές τους και να μη διαψεύσει τις ελπίδες τους. Εύχομαι καλή τύχη σε όλους και όλες και δυναμική πορεία μέσα στον λαβύρινθο του πνεύματος. Τις ευχές μου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υποστήριξαν το πρόγραμμα. Ο διαγωνισμός αυτός στο όνομα του Δημήτρη Αρμάου είναι το ευγενέστερο και διαρκέστερο μνημόσυνο στο όνομά του. Σας ευχαριστώ θερμά.

Τα έργα τόσο του περσινού διαγωνισμού όσο και του φετινού θα περιληφθούν σε τόμο, ο οποίος θα εκδοθεί σύντομα με δαπάνες της σχολικής κοινότητας. Στο μεταξύ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλα τα έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

________________

1 σκέψη για το “Απονομή βραβείων στον 8ο Ενδοσχολικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΜΑΟΣ» 2018-2019”

  1. Pingback: Παρουσίαση Ομίλων και Προγραμμάτων σχολικού έτους 2018-2019 – 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.