Δώδεκα ομάδες μαθητών Λυκείου με τους καθηγητές-συνοδούς τους από δέκα χώρες (ΔΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Pforzheim), ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Hamburg) , ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΣΕΧΙΑ), συμμετείχαμε στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+ σε Πειράματα Βιοτεχνολογίας με σκοπό την παρασκευή βιοπλαστικού. Ειδικότερα: με τον αυτοσχέδιο βιο-αντιδραστήρα της, η κάθε ομάδα παρήγαγε γαλακτικό οξύ με τη βοήθεια γαλακτοβακίλων και γλυκόζη ως θρεπτικό υλικό. Στη συνέχεια προέβη σε πολυμερισμό του γαλακτικού οξέος με χρήση χλωριούχου κασσιτέρου ως καταλύτη προς παρασκευή πολυγαλακτικού οξέος, ενός πλαστικού που υδρολύεται και συνεπώς είναι φιλικό προς το περιβάλλον.Οι δώδεκα ομάδες παρέδωσαν 3 διαγράμματα η κάθε μία: την εξέλιξη της ζύμωσης δηλαδή την παραγωγή μάζας βακίλων (με μέτρηση της οπτικής πυκνότητος), την συγκέντρωση γλυκόζης και τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος, όλα συναρτήσει του χρόνου. Όσες ομάδες είχαν τη δυνατότητα έδωσαν επίσης τη διακύμανση ΡΗ και θερμοκρασίας στη διάρκεια του όλου πειράματος.

Χώρα υποδοχής ήταν η Γερμανία. Τα πειράματα υλοποιήθηκαν στο Αμβούργο, σε ειδικό Γυμνάσιο Βιοτεχνολογίας με εξαιρετική υποδομή, εργαστήρια και προσωπικό υποστήριξης. Στο τέλος όλα τα μέλη όλων των ομάδων παρουσίασαν στην ολομέλεια την εργασία τους και συζήτησαν τα προβλήματα που προέκυψαν και πώς τα υπερπήδησαν ώστε να φθάσουν στην ολοκλήρωση. Τα πειράματα και οι τελικές παρασκευές εστέφθησαν από πλήρη επιτυχία.

Την ομάδα ERASMUS+ του σχολείου μας απετέλεσαν οι μαθητές:Σωτήρης Ανδριανός, Αλέξανδρος Ιμπραχήμ, Ειρήνη Ταφανίδου και Νεφέλη Βασιλειάδη της Β΄Λυκείου και Γιώργος Μαγκούτας της Α΄Λυκείου.

Συνοδοί καθηγητές: Σταυρούλα Νικηφόρου και Φραντζέσκα Τσορτέκη. Συντονίστρια καθηγήτρια του προγράμματος: Αναστασία Μυλωνά.

ERASMUS+ Μια εβδομάδα στο Αμβούργο για παρασκευή βιοπλαστικού: 18-25 Φεβρουαρίου 2018