Την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 12 μ.μ. πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σχολείο μας εκδήλωση για τη βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον ενδοσχολικό διαγωνισμό δημιουργικής γραφής. Φέτος, σχολικό έτος 2012-2013, οι συμμετοχές έφτασαν τις 46 με 42 έργα, καθώς υπήρξαν και 6 συνεργασίες. Ο διαγωνισμός είχε ελεύθερο θέμα και οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε 7 κατηγορίες: διήγημα, ποίημα, στίχους τραγουδιού, θεατρικό, σενάριο, δοκίμιο, ενώ στην πορεία του διαγωνισμού προστέθηκε και μία νέα κατηγορία, αυτή του χρονικού (στην κατηγορία θέατρο ωστόσο δεν υπήρξε καμία συμμετοχή).

Και φέτος το συντονισμό, όπως και την παρουσίαση της εκδήλωσης, ανέλαβαν καθηγητές- μέλη του Ομίλου Λογοτεχνίας, οι: Δημήτρης Αρμάος, Ελένη Γεωργίου, Γιώργος Δουλφής(νέο μέλος) και Μαργαρίτα Στεφάνου.

Η κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τα ποιήματα, τα τραγούδια και τα σενάρια (σύνολο 26 έργα) απαρτίστηκε από τους: Βάσω Αλεξανδράκη, Μάνια Γεωργάτου, Δήμητρα Καραδήμα, Αναστασία Μυλωνά και Μιχάλη Πατσαλιά ενώ τα διηγήματα, το χρονικό, και τα δοκίμια (σύνολο 16 έργα) κρίθηκαν από τους: Άννα Αλεξάνδρου, Παναγιώτα Καλόγρη, Σπύρο Καρύδη, Νίκο Κουτρούμπα και Αγγελική Χαραλαμποπούλου. Βασική παράμετρος του διαγωνισμού ήταν το αδιάβλητο, αφού οι αξιολογητές δεν είχαν πρόσβαση στα ονόματα των διαγωνιζομένων.

Κατά την εκδήλωση όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές έλαβαν προσωπική τιμητική διάκριση με το αιτιολογικό της καθώς και ένα βιβλίο, προσφορά της σχολικής επιτοπής. Βραβεία δόθηκαν στα τρία καλύτερα έργα ανά κατηγορία από τα οποία ακούστηκαν και επιλεγμένα αποσπάσματα (στην κατηγορία δοκίμιο και χρονικό ωστόσο τα βραβεία ήταν δύο και ένα αντίστοιχα λόγω της μικρής συμμετοχής-αυτό δε σημαίνει πως τα εν λόγω έργα στερούνταν ποιότητας, αφού έλαβαν ιδιαιτέρως υψηλή βαθμολογία). Επιπροσθέτως, οι διαγωνιζόμενοι που συμμετείχαν για δεύτερη χρονιά στο διαγωνισμό, είχαν τη χαρά να δουν τα περσινά τους έργα τυπωμένα σε μια συλλεκτική έκδοση και να λάβουν από ένα αντίτυπο, χάρη σε χορηγία της σχολικής επιτροπής και αρκετών συναδέλφων καθηγητών αλλά και χάρη στην αμέριστη φροντίδα γι’ αυτό το εγχείρημα των κυρίων Αρμάου και Καρύδη. Την εκδήλωση έκλεισε η μαθήτρια Ιωάννα Αλεξοπούλου με τραγούδι της που συμμετείχε στο διαγωνισμό.

Περισσότερα για τους στόχους του διαγωνισμού, τη διοργάνωση και τον τρόπο αξιολόγησης βλ. από τον περσινό διαγωνισμό http://blogs.sch.gr/2lykpiatt/2012/05/22/diagonismos2012/

Συγχαίρουμε θερμά τους διακριθέντες και όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες μαθητές και τους ευχόμαστε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να συνεχίσουν να επιδίδονται με ενθουσιασμό σε αυτό που αγαπούν. Η δημιουργικότητα παραμένει σε κάθε περίσταση αστείρευτη πηγή χαράς!

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Δοκίμιο

Α΄: Ανδριάνα Σούμποντιτς (Β΄6), «?Κενές Γωνιές του Ουρανού?»
Β΄: Γιάννης Πουλόπουλος (Α΄5), «Ο Κόσμος»

Ποίηση

Α΄: Όλγα Μαρινάκη (Γ΄3), «Ψυχή σε Σπιρτόκουτο»
Β΄: Αθηνά-Γεωργία Κουμελά (Α΄3), «Φοίβος ο Φόβος»
Γ΄: Άρτεμις Κολτσίδα (Β΄3), «Παρομοιώσεις»

Σενάριο

Α΄: Αλέξανδρος Ματτέι (Γ΄6), «The Big Sleep»
Β΄: Βαγγέλης Δόσης (Α΄2) / Κωνσταντίνα Τρεπεκλή (Γ΄5), «Το Ημερολόγιο»
Γ΄: Έλενα Μάνου (Α΄3) / Κλειώ Μαρούλη (Α΄3), «Μια μέρα στο σπίτι»

Διήγημα

Α΄: Θάνος Παπαχάμος (Β΄5), «Η Ντίβα»
Β΄: Γιάννης Αθανασίου (Γ΄1), «Το Δηλητήριο»
Γ΄: Δήμος Λαζαρόγκωνας (Γ΄3), «Η Ανταλλαγή»

Στίχοι τραγουδιού

Α΄: Ηλίας Δημόπουλος (Γ΄1), «Αιώρηση»
Β΄: Έλενα Μάνου (Α΄3), «Εγκλωβισμένη σε μια Πόλη Εχθρική»
Γ΄: Γιάννης Κούκιος (Γ΄2) / Κρίστα Γιαννοπούλου (Β΄1), «Μείνε»

Χρονικό

Α΄: Σωτήρης Ρούμπος (Α΄5) / Διονύσης Σπηλιόπουλος (Α΄5), «Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά»

Δείτε αναλυτικά τις συμμετοχές στον διαγωνισμό καθώς και τα αιτιολογικά των διακρίσεων ανά είδος και αλφαβητικά στο ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού μας ΔΙΧΩΣ ΟΝΟΜΑ.

Β΄ Ενδοσχολικός Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής 2012-13 – Η εκδήλωση