3ος ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
ΠΡΟΤΥΠΩΝ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
«Δημήτρης Αρμάος»

Προκήρυξη

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων του 1ου ΠΓΕΛ Αθηνών, του 2ου ΠΓΕΛ Αθηνών και του ΠΣΠΑ, Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων της Α΄ Αθήνας, προσκαλούν τις μαθήτριες και τους μαθητές τους στον 3ο Διασχολικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής Προτύπων και Πειραματικών Λυκείων Α΄ Αθήνας «Δημήτρης Αρμάος». Στόχος είναι οι μαθήτριες και οι μαθητές να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που ενισχύουν την άμιλλα, τις πνευματικές αξίες, τη δημιουργικότητα και προάγουν τον ρόλο του σχολείου ως πυρήνα διαμόρφωσης κοινωνικού ιστού.

Συμμετοχή: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των παραπάνω Λυκείων. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να υποβάλει ένα έργο ανά είδος – ατομικό ή ομαδικό – το οποίο πρέπει να είναι πρωτότυπο και αδημοσίευτο. Τα είδη που γίνονται δεκτά είναι: (1) Διήγημα, (2) Δοκίμιο, (3) Θεατρικό έργο, (4) Σενάριο, (5) Ποίημα, (6) Στίχοι τραγουδιού, (7) Graphic novel.

Θέμα: Το θέμα κάθε έργου είναι ελεύθερο.

Έκταση: Ως όριο για έργα των κατηγοριών 1, 2, 3 και 4 ορίζονται οι 3.000 λέξεις. Για τα έργα των κατηγοριών 5 και 6, οι 100 στίχοι (ή 800 λέξεις). Τα έργα της κατηγορίας 7 θα πρέπει να έχουν διαστάσεις 10Χ16,5 εκ. (κάθετο προσανατολισμό) και η έκτασή τους να μην ξεπερνά τις 10 σελίδες ή τα 40 καρέ.

Τρόπος Διεξαγωγής: Κάθε διαγωνιζόμενος θα υποβάλει το έργο του σε ηλεκτρονική μορφή στη Συντονιστική Επιτροπή τού Σχολείου του, η οποία έχει την ευθύνη της διεξαγωγής. Τα έργα θα παραδοθούν στη Διασχολική Κριτική Επιτροπή με καλυμμένα τα στοιχεία ταυτότητας των διαγωνιζομένων ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Συντονιστική επιτροπή διαγωνισμού για το 2ο ΠΓΕΛ Αθήνας: Δήμητρα Γεράση, Δήμητρα Καραδήμα, Σπύρος Καρύδης, Μαργαρίτα Στεφάνου.

Διασχολική Κριτική Επιτροπή: Η Διασχολική Κριτική Επιτροπή συγκροτείται από συγγραφείς, εκδότες, επιμελητές εκδόσεων, καθηγητές των σχολείων και άλλους ανθρώπους των Γραμμάτων, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Υποβολή Αιτήσεων & Προθεσμίες: Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021. Οι μαθητές/ μαθήτριες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην ακόλουθη διεύθυνση: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScIfXUZBpJ-T8FwWhJoQBdA8xJgyFY1j6EujfWEW6NsfLXunA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0 ή εναλλακτικά να συμπληρώσουν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος την οποία θα παραδώσουν στα μέλη της συντονιστικής επιτροπής.

Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν έως και τις 30 Ιανουαρίου 2022, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών των συντονιστικών επιτροπών του σχολείου στο οποίο ανήκουν.

Θα οριστεί άμεσα ημέρα ενημέρωσης προς τους διαγωνιζόμενους, στην οποία θα αναφερθούν τα κριτήρια αξιολόγησης και θα απαντηθούν ερωτήματα και απορίες.

Διακρίσεις: Θα δοθούν βραβεία και αναμνηστικά συμμετοχής ανά κατηγορία.

Έκδοση: Τα βραβευμένα έργα θα αποτελέσουν τόμο που θα εκδοθεί έντυπα και ηλεκτρονικά.

Εκδήλωση Παρουσίασης: Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση βράβευσης, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου θα γίνει απολογισμός-αξιολόγηση των συμμετοχών και των διακρίσεων του διαγωνισμού.

Η Διασχολική Συντονιστική Επιτροπή του Διαγωνισμού

 Δημήτρης Αρμάος

«ένας ονειροδρόμος, οπαδός των δισταγμών,/ ένας αμφισβητούμενος, μια ύπαρξη εν κινδύνω» (Δ.Α.)

Ο Δημήτρης Αρμάος ήταν τεχνίτης του λόγου και δάσκαλος της τεχνικής αυτής. Φιλόλογος, εκπαιδευτικός στο 2ο Πειρ. Λύκειο Αθηνών, ποιητής, κριτικός, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στους μαθητές του και τους συναδέλφους του, στον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου αλλά και στο πρόγραμμα σπουδών Λογοτεχνίας. Έφυγε το 2015 σε ηλικία 56 ετών.

Προκήρυξη 3ου Διασχολικού Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής Προτύπων και Πειραματικών Λυκείων Α΄ Αθήνας “Δημήτρης Αρμάος”