Ψήφισμα συλλόγου διδασκόντων 2ου Προτύπου ΓΕ.Λ Αθηνών

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο σύλλογος διδασκόντων του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Αθήνας, με αφορμή την τρέχουσα κρίση δημόσιας υγείας, διατύπωσε από την αρχή του σχολικού έτους τις προτάσεις του για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη λειτουργία του σχολείου σε καιρό πανδημίας. Συγκεκριμένα, πρότεινε να μην προκηρυχθούν εξετάσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων στις τρεις τάξεις, και κυρίως στην Α’ Λυκείου. Επίσης, υπέβαλε αίτημα να επιτραπεί η χρήση των αιθουσών που βρίσκονται σε όμορο κτήριο. Και τα δύο αιτήματα, τα οποία κατά τη γνώμη μας θα εξασφάλιζαν καλύτερες υγειονομικές και παιδαγωγικές συνθήκες για το σύνολο της σχολικής κοινότητας, απορρίφθηκαν.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μαθητών και μαθητριών, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες επιθυμούμε ανοιχτό σχολείο και διεκδίκηση των αιτημάτων των μαθητών/-τριών, τα περισσότερα εκ των οποίων άλλωστε αποτελούν και αιτήματα των εκπαιδευτικών. Προτείνουμε να αξιοποιηθούν πολλοί τρόποι για τη διεκδίκησή τους και στεκόμαστε στο πλευρό των παιδιών.

Όσον αφορά στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, βάσει της Υ.Α 131451/ΓΔ4/30-9-2020, πιστεύουμε ότι:

  1. Διαστρεβλώνεται ο παιδαγωγικός μας ρόλος και μετατρεπόμαστε σε μηχανισμό καταστολής κοινωνικών διαμαρτυριών και αγώνων. Ο ρόλος μας είναι να προσπαθούμε να εξηγήσουμε και να πείσουμε τα παιδιά και όχι να τα απειλούμε και να τα εκβιάζουμε. Η τακτική αυτή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και διαταράσσει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις μας με τα παιδιά.
  2. Καλούμαστε να κάνουμε μάθημα σε κλειστά σχολεία, με αποκλεισμούς μαθητών και υποχρεωτική –εκδικητική απουσία ανεξαιρέτως, ακόμη και για όσους μαθητές αδυνατούν να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  3. Δεν διασφαλίζονται οι ισότιμοι όροι συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Σύλλογος Διδασκόντων/Διδασκουσών του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Αθηνών

Ψήφισμα συλλόγου διδασκόντων.