Στις 5 και 6 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε διημερίδα με θέμα «Δημόσια Εκπαίδευση και Κινηματογραφική Παιδεία. Όμιλοι Κινηματογράφου στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία». Η διημερίδα οργανώθηκε από το 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών, ένα σχολείο με μακρά παράδοση και αξιόλογο έργο στον τομέα των προγραμμάτων που αφορούν τα επαγγέλματα του κινηματογράφου.

Μετείχαν, ως εισηγητές, καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπεύθυνοι των Ομίλων Κινηματογράφου των Πρότυπων Πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων της Αθήνας, καθηγητές υπεύθυνοι των πολιτιστικών προγραμμάτων με θέμα τον κινηματογράφο σε Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας, άνθρωποι του κινηματογράφου και καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η διημερίδα είχε ως κύριο στόχο να αναδείξει τα θετικά σημεία στη λειτουργία των πρόσφατα θεσμοθετημένων Ομίλων Κινηματογράφου στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και να επισημάνει την ανάγκη υποστήριξης της κινηματογραφικής παιδείας στη δημόσια εκπαίδευση
Στις εισηγήσεις τονίστηκε η σημασία της κινηματογραφικής τέχνης, ως εργαλείου πολιτισμικού γραμματισμού και συντελεστή δημιουργικής σκέψης, η σημασία, τα οφέλη και η αναγκαιότητα της κινηματογραφικής παιδείας στο σημερινό σχολείο, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και η αναγκαία τροποποίησή του, η γλώσσα του κινηματογράφου στην εκπαίδευση.

Πολλές εισηγήσεις αφορούσαν στην εμπειρία από τη λειτουργία των Ομίλων Κινηματογράφου, ένα χρόνο μετά τη θεσμοθέτησή τους, και στην καταγραφή των προβλημάτων και των κραυγαλέων ελλείψεων σε εξοπλισμό, ενώ άλλες εστίασαν στην διδασκαλία του κινηματογράφου, στις προκλήσεις και στα προβλήματα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η προβολή και στις δύο ημέρες, μετά το τέλος των εισηγήσεων, επιλεγμένων ταινιών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας των Προγραμμάτων ή των Ομίλων Κινηματογράφου.

 

 

imerida01

imerida05 imerida04 imerida03 imerida02

 

Διημερίδα στο 2ο ΠΠΓΕΛ Αθήνας με θέμα «Δημόσια Εκπαίδευση και Κινηματογραφική Παιδεία. Όμιλοι Κινηματογράφου στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία».