Το σχολείο μας, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, συμμετείχε στην πανελλήνια δράση «Σπάμε τη Σιωπή, Ενώνουμε τις Φωνές μας Ενάντια στη Βία και στον Εκφοβισμό», που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Επιστημών Αγωγής (Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικών Διακρίσεων, Έμφυλης Ταυτότητας και Εκφοβισμού στο Σχολείο) υπό την εποπτεία του καθηγητή Θεόδωρου Θάνου. Η δράση αυτή, που είχε ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα ενάντια στη βία και στον σχολικό εκφοβισμό, πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο τη συγκεκριμένη μέρα, μιας και αυτή έχει οριστεί ως «Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας». Στη δράση συμμετείχαν δύο τμήματα της Α’ Λυκείου και ο Όμιλος Κινηματογράφου του σχολείου μας (περίπου 80 μαθητές/τριες), καθώς επίσης και οι εκπαιδευτικοί Ελένη Γεωργίου, Βασίλης Καρκάνης, Σοφία Κουρουτσίδου και Απόστολος Σαμαράς, οι οποίοι συντόνισαν και τη δράση.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου, μετά την πρόταση για έγκριση της δράσης από το ΕΠΕΣ, μοιράσαμε στα παιδιά ρόλους και προετοιμάσαμε ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο, βασισμένο σε ιδέα της θεατρολόγου και εμψυχώτριας θεατρικού παιχνιδιού, κ. Ελένης Ζαχαροπούλου. Η εκπαιδευτικός Σοφία Κουρουτσίδου έγραψε στίχους που αφορούσαν τη δράση και οι μαθητές τους αποστήθισαν και έδωσαν ρυθμό, προκειμένου να τους τραγουδήσουν (οι στίχοι του τραγουδιού στον παράκατω σύνδεσμο). Για την υλοποίηση της δράσης αγοράσαμε μάσκες, μπαλόνια και χαρτόνια (πλακάτ) στα οποία οι μαθητές/τριες έγραψαν τα συνθήματά τους για τη συγκεκριμένη μέρα.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, την 3η διδακτική ώρα, παιδιά και εκπαιδευτικοί με το χτύπημα του κουδουνιού δεν μπήκαν στις τάξεις αλλά έμειναν στις βεράντες του σχολείου ή στο προαύλιο. Οι συμμετέχοντες/ουσες στη δράση, συγκεντρώθηκαν λίγο πιο πριν στο θέατρο του σχολείου για τις τελευταίες οδηγίες και στη συνέχεια φορώντας τις λευκές μάσκες τους, βγήκαν στην αυλή του σχολείου κρατώντας στα χέρια τους τα πλακάτ που είχαν γράψει και από ένα φουσκωμένο μπαλόνι.

Υπό τους ήχους τυμπάνου, που έπαιζε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Απόστολος Σαμαράς, τα παιδιά τραγουδούσαν τους στίχους του τραγουδιού.  Συγχρόνως, σε κυκλικό σχηματισμό με κίνηση, παρουσίασαν κάποια μικρά δρώμενα σχετικά με τη σχολική βία (αναπαράσταση διαφόρων μορφών βίας ή στάσεις σώματος που έχουν σχέση με τη βία κ.λπ.). Οι μαθητές/τριες, φορώντας τις μάσκες τους, σήκωναν τα πλακάτ με τα συνθήματα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τη σχολική κοινότητα που παρακολουθούσε το δρώμενο.

Πριν χτυπήσει το κουδούνι, η ομάδα της δράσης βγήκε από το σχολείο και κατευθύνθηκε στη διπλανή πλατεία της Έλενας Βενιζέλου. Τα τμήματα μπήκαν στις αίθουσες, όπου για το υπόλοιπο της διδακτικής ώρας συζήτησαν με τους/τις εκπαιδευτικούς για τη σχολική βία, ανταλλάσσοντας απόψεις για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.

Στο μεταξύ στην πλατεία, η ομάδα δράσης παρουσίασε ξανά τα δρώμενα που είχε ετοιμάσει. Παράλληλα παρακολούθησε τη δράση που παρουσίασε το συστεγαζόμενο «Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών».  Στις 11:00 π.μ. (προκαθορισμένη πανελλαδικά ώρα) οι μαθητές/τριες έσπασαν το μπαλόνι τους ταυτόχρονα, μετά το σύνθημα που τους δόθηκε. Ο κρότος/σπάσιμο των μπαλονιών, όπως είχε συζητηθεί, συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής στη βία. Οι περαστικοί της πλατείας και όσοι παρευρίσκονταν στη δράση ενημερώθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν για το θέμα της σχολικής βίας και έδωσαν τα συγχαρητήριά τους σε όλα τα παιδιά.

Τη δράση μας κάλυψε τηλεοπτικά συνεργείο της ΕΡΤ, στο οποίο ένας από τους συντονιστές καθηγητές, ο Βασίλης Καρκάνης, μίλησε για το μήνυμα της ημέρας σε ζωντανή εκπομπή (δείτε το σχετικό βίντεο της ΕΡΤ). Αργότερα ο ίδιος και πέντε εκ των συμμετεχόντων μαθητών, παραχώρησαν συνέντευξη που παρουσιάστηκε τη συγκεκριμένη ημέρα στα δελτία ειδήσεων του κρατικού καναλιού.

 

 

6 Μαρτίου 2024: «Σπάμε τη βία, σπάμε τη σιωπή!»