Την Τετάρτη, 03.05.2023 και ώρα 18.30-20.30 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για την «Ημέρα της Ευρώπης.

Ειδικότερα, είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε σε πάνελ τρεις ειδικούς – εμπειρογνώμονες επί Ευρωπαϊκών θεμάτων, που μας ενημέρωσαν και απάντησαν στις ερωτήσεις μας σχετικά για τις βασικές Ευρωπαϊκές πολιτικές προτεραιότητες 2023-2024:

Η κα Μαρίκα Καραγιάννη, Επιστημονική συνεργάτιδα, Ειδική επιστήμων για την ενέργεια, ΕΛΙΑΜΕΠ, Διδάσκουσα στο Παν/μιο Πελοποννήσου και στο Διεθνές Παν/μιο Ελλάδος, μας ενημέρωσε διεξοδικά για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης RePowerEU, που σκοπό έχει τον περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τις ρωσικό αέριο και την ενίσχυση την εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ο κος Γιώργος Δικαίος, Eρευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ, Διδάσκων στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναφέρθηκε στην ψηφιακή μετάβαση, που θα συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων, μέσω μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης με σύνθημα: «κανείς να μη μείνει πίσω».

Τέλος, ο κος Απόστολος Σαμαράς, Ερευνητής στα έργα REBOOT και Fair MusE, Ευρωπαϊκό Δίκαιο & Διακυβέρνηση, Οικονομικό Δίκαιο, Δημόσιο Δίκαιο, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε περιπτώσεις Ευρωπαϊκών κρατών που παραβιάζουν το Κράτος Δικαίου.

Μέσα από τη συζήτηση, οι μαθητές-τριές μας έλαβαν απαντήσεις στους προβληματισμούς που κατέθεσαν  και  ενίσχυσαν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα. Τζίνα Αποστολάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δράσεων Διαχείρισης, ED ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την Ημέρα της Ευρώπης του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κου Κώστα Τσουτσοπλίδη. Επίσης, προβλήθηκαν δύο βίντεο σχολείων με τα οποία το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών έχει συνεργαστεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»: του σχολείου Agrupamento de Escolas de Valbom, στο Gondomar της Πορτογαλίας και του Γενικού Λυκείου Σουφλίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με τις δράσεις του Προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2022-2023».

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν 47 μαθητές-τριες, γονείς-κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί του σχολείου, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής.

Ημέρα της Ευρώπης 2023. Κεντρική εκδήλωση του Προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»