Αγαπητοί  γονείς, μαθητές και συνάδελφοι,

Στον  Πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης»  δήλωσαν φέτος συμμετοχή 80 μαθητές μας και από τις τρεις τάξεις (35 στην Α, 30 στην Β και 15 στην Α).  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συμμετοχών για άλλη μία χρονιά είναι ο μεγαλύτερος από όλα τα σχολεία της περιοχής μας (Α Αθήνας).  Η αγάπη των παιδιών για τη Φυσική μας δίνει ιδιαίτερη χαρά αλλά και κίνητρο για βελτίωση της ποιότητας των μαθημάτων.

Λόγω της παράτασης της πανδημίας τροποποιούνται οι τόποι διεξαγωγής των Πανελληνίων Διαγωνισμών Φυσικών / Φυσικής Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου «Αριστοτέλης» 2022 (που οδηγούν και στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2022), οι οποίοι οργανώνονται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Τμήμα Φυσικής και την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση.

Η τροποποίηση αποσκοπεί αποκλειστικά σε ασφαλέστερη για την υγεία των μαθητών/τριών (και εκπαιδευτικών και γονέων) διεξαγωγή τους, μόνο στις τάξεις τους, και όχι σε άλλα σχολεία / εξεταστικά κέντρα όπου θα συγχρωτισθούν και με άλλους/ες μαθητές/τριες, ενώ απορρίπτεται η επιλογή των κατ’ επίφαση «διαγωνισμών» από απόσταση.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών θα τηρηθούν όλα τα άλλα προβλεπόμενα από τις προαναφερθείσες Αποφάσεις / Εγκρίσεις των Διαγωνισμών, που θα πραγματοποιηθούν:

  • Ο Διαγωνισμός Φυσικής για το Λύκειο την Παρασκευή 11/3/2022, ενδοσχολικά (στις τάξεις των μαθητών/τριών), τις ώρες 12.00-14.00 για την Α’ και Β’ τάξη (σε μία φάση, όπως κάθε χρόνο) και 11.00-14.00 για τη Γ’ τάξη.
  • Η β’ φάση για τη Γ’ Λυκείου προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16/4/2022, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, στον χώρο του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (θα δημοσιοποιηθούν εγκαίρως σχετικές οδηγίες).

Προετοιμασία των μαθητών μας

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθούν μαθήματα προετοιμασίας από τον Καθηγητή Φυσικής του σχολείου μας κ. Αθανάσιο Πρίκα σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τρίτη 8/3 Β’ Λυκείου, 6η και 7η διδακτική ώρα στο Εργαστήριο Φυσικής,

Τετάρτη 9/3 Α’ Λυκείου, 6η και 7η διδακτική ώρα στο Εργαστήριο Φυσικής,

Πέμπτη 10/3 Γ’ Λυκείου, 6η και 7η διδακτική ώρα στο Εργαστήριο Φυσικής,

Διαδικασία/χρήσιμες πληροφορίες για τους διαγωνιζόμενους

  • Η συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών που θα διαγωνιστούν θα πιστοποιηθεί με βεβαίωση που θα τους δοθεί από το Σχολείο, υπογεγραμμένη από τους διοργανωτές (Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΕΦΕΕ) καθώς και τη Διευθύντρια του Σχολείου.
  • Τα θέματα θα σταλούν διαδικτυακά στα σχολεία και τα γραπτά θα αξιολογηθούν από τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς, εκτός από τα γραπτά της Γ΄ Λυκείου τα οποία θα αποσταλούν στο σύνολό τους στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ για τη βαθμολόγησή τους. Οι λεπτομέρειες του τρόπου αποστολής των γραπτών, γενικά, θα περιγραφούν στις οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία για τη διαγωνιστική διαδικασία.
  • Οι διδάσκοντες, μετά την αξιολόγηση των γραπτών (με άριστα το 100), θα αποστείλουν βαθμολογημένα τα καλύτερα πέντε (5) γραπτά, τμήμα/τάξη (Α’, Β’ Λυκείου), στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες (βλ. προηγούμενη παράγραφο).
  • Θα ακολουθήσει η διαδικτυακή ανάρτηση των σχολείων και των μαθητών/τριών που βραβεύονται (με αναγραφή μόνον των αρχικών γραμμάτων του ονόματος / πατρώνυμου / επώνυμού τους) και θα αποσταλούν διαδικτυακά στα Σχολεία οι φόρμες βράβευσής τους, υπογεγραμμένες.
  • Τα γραπτά των μαθητών/τριών της Γ’ Λυκείου, ειδικά, θα αποσταλούν όλα αμέσως μετά τη λήξη του Διαγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (σύμφωνα με τις οδηγίες) όπου και θα βαθμολογηθούν. Η ανακοίνωση / επιλογή των πέντε πρώτων μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν στην προσεχή Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2022 στο Μινσκ της Λευκορωσίας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, θα γίνει μετά από εκτίμηση των υγειονομικών συνθηκών και τη δυνατότητα διεξαγωγής της β’ φάσης ή άλλης διαδικασίας.

Συνοπτικά, οι Διαγωνισμοί «Αριστοτέλης»:

  • Διενεργούνται με φυσική παρουσία στις συνήθεις τάξεις των διαγωνιζόμενων μαθητών/τριών και όχι σε εξεταστικά κέντρα, για να αποφευχθεί η ανάμιξη μαθητών/τριών από διαφορετικά σχολεία και την αποφυγή διασποράς του ιού.
  • Αποβλέπουν στη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μαθητών/τριών και την αυτογνωσία τους, ακόμη και στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, με διεύρυνση μάλιστα της εκπαίδευσης και της άσκησής τους με τα θέματα των Διαγωνισμών που στέλνονται στα σχολεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εταιρεία Φυσικής.
  • Επιλέγουν τις συνθήκες της ευγενούς άμιλλας σε μια διαγωνιστική διαδικασία στο φυσικό –και ασφαλές– περιβάλλον των μαθητών/τριών, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την κατ’ επίφασιν και διαβλητή διαγωνιστική διαδικασία από απόσταση.

Με εκτίμηση,

Οι διδάσκοντες Φυσικοί του σχολείου μας,

Ευστάθιος Ζώης,

Αλέξανδρος Κατέρης

Σταυρούλα Νικηφόρου,

Αθανάσιος Πρίκας

Διαγωνισμός Φυσικής Αριστοτέλης