Αναδημοσιεύουμε από το μαθητικό περιοδικό ΑΠΟΝΤΕΣ, ψήφισμα του 15ου Συμβουλίου του σχολείου, με τίτλο “10 μήνες μετά, κι ακόμα προσπαθούν να κρύψουν την κρατική ευθύνη πίσω από την ατομική. Είναι τεράστια όμως και βγάζει μάτι …“: URL: http://2lyk-peir-athin.att.sch.gr/library/apontes/?p=2640

Ατομική ευθύνη, είπαν, μείνετε σπίτι κι όλα θα πάνε καλά. Δεν ήταν έτσι όμως. Τις ευθύνες τους οι κυβερνώντες δεν τις ανέλαβαν. Δεν υποστήριξαν το Ε.Σ.Υ., δεν έκαναν τίποτα γι’αυτούς που πλήττονται και οικονομικά από την πανδημία. Και βέβαια δεν έκαναν τίποτα για εμάς: Η προκλητική υποβάθμιση της παιδείας δεν χρειάζεται ούτε πρόφαση πλέον για να γίνει πράξη.
Η “προετοιμασία” του υπουργείου παιδείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν η αντικατάσταση της προαιρετικής τηλε-εκπαίδευσης από την υποχρεωτική. Και μέχρι εκεί. Τι άλλο να κάνουν εξ άλλου. Να φροντίσουν ώστε να μην συνωστίζονται τα παιδιά στα σχολεία και στα Μ.Μ.Μ. που χρησιμοποιούν καθημερινά; Να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας σε κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας; Να εφαρμόσουν πρωτόκολλα απομόνωσης των κρουσμάτων για την αναχαίτιση της διάδοσης του ιού; Να μεριμνήσουν για τον τακτικό έλεγχο μαθητών κι εκπαιδευτικών με μοριακά τεστ;
Όχι βέβαια!
Όπως έχει αναφερθεί και επιβεβαιώνεται μέρα με την μέρα, η προετοιμασία του κράτους απέναντι στην πανδημία ήταν ο εξοπλισμός και η αποθράσυνση των αστυνομικών, με σκοπό την επίθεση σε όσους αντιλαμβάνονται την έλλειψη κρατικής ευθύνης και διαμαρτύρονται.
Τα αιτήματα των μαθητών έγιναν γνωστά από την αρχή της σχολικής χρονιάς και η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ωμή βία, χημικά και εκβιασμοί για αποκλεισμό από το αγαθό της εκπαίδευσης.
Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι συναντήσεις προσχηματικού χαρακτήρα με κάποιους από εμάς.
Η λύση είναι η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας!
Απαιτούμε:
1. Αποσυμφόρηση των τάξεων (πρόσληψη καθηγητών και χρήση επιπλέον χώρων).
2. Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας.
3. Επαρκή για τις έκτακτες συνθήκες αύξηση χρηματοδότησης Παιδείας και Υγείας.
4. Δωρεάν τεστ covid-19 για μαθητές και καθηγητές.
5. Πρόβλεψη για κλείσιμο ολόκληρου του σχολείου σε περίπτωση κρούσματος.
6. Δωρεάν παροχή πιστοποιημένων μασκών για covid-19.
7. Λήψη μέτρων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την ασφαλή διεξαγωγή όλων των μαθημάτων (διάρκεια μαθήματος, διάλειμμα).
8. Τηλε-εκπαίδευση μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο, από κρατικούς φορείς και με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.
9. Δωρεάν παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού για συμμετοχή στην τηλε-εκπαίδευση.

15μελές μαθητικό συμβούλιο

Αναδημοσίευση ψηφίσματος του 15μελούς