Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2016 στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών.

Συλλογή και επιμέλεια υλικού από την Βασιλική Αλεξανδράκη (καθηγήτρια του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών) και παραγωγή του βίντεο από την Ιωάννα Γραφάκου (μαθήτρια του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών).

Πρόκειται για μια εργασία πάνω στο ποίημα του Γ. Σεφέρη “Ο βασιλιάς της Ασίνης” και τη σχέση αυτού του ποιήματος με τη φιλοσοφία του Ηράκλειτου. “Ο ποιητής είναι ένα κενό” επαναλαμβάνει ο Σεφέρης στο ποίημα αυτό, που έγραφε για δυο χρόνια. Ωστόσο το ποίημα είναι μια πραγματική αφήγηση της Δημιουργίας και της κάθε ψυχωμένης δημιουργίας. Η αέναη κίνηση του αείζωου πυρός και οι άνθρωποι “κωφοί” στον Λόγον τον “τα όλα διοικούντα”, “καθεύδουν”, “παρεόντας απείναι”.

Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου από τη Μυθωδεία υπήρξε για εμάς διαρκής έμπνευση που η μυστική της πνοή έδεσε άριστα – πιστεύουμε – με τους ρυθμούς και τον Λόγο του ποιήματος και με τις αρχαίες ρίζες και την ηχώ τους ανά τους αιώνες.

ΥΓ. Αν και η σχέση αυτή αποκαλύφθηκε σε εμάς σε μια στιγμιαία έμπνευση, την αγάπη του για τον Ηράκλειτο μαρτυρά ο ίδιος ο ποιητής στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του που παραχώρησε στην Ανν Φιλίπ για την παρισινή Monde (29.8.71) και αναδημοσιεύθηκε στη Στήλη “Ναι, είναι ένας άνθρωπος που αγάπησα πολύ που ανέφερα πολύ και σπάνια κατάλαβα. Ο Ηράκλειτος μιλά και μερικές φορές είναι εκτυφλωτικός”. Αλλού ο ποιητής λέει “Ο Ηράκλειτος είναι για μένα βοήθεια και, ό,τι κι αν λένε, φωτισμός”

Ευχαριστούμε καρδία και πνεύματι τον Vangelis Papathanasiou για την ευωχία ψυχής που μάς προσέφερε.

Ένας διάλογος του Σεφέρη με τον Ηράκλειτο: Ο βασιλιάς της Ασίνης. Με την μουσική από την Μυθωδεία του Βαγγέλη Παπαθανασίου