lavrio1Στις 23 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Α΄ τάξης στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ με συνοδούς καθηγητές τον κ. Κωνσταντίνο Γιατρά, την κ. Παναγιώτα Καλόγρη, τον κ. Κυριάκο Καμπούκο, τον κ. Δημήτρη Μαυρέα, την κ. Σταυρούλα Νικηφόρου και την κ. Κατερίνα Σάλτα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εξοικειωθούμε με τη βιομηχανική, τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά της Λαυρεωτικής. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και δραστηριοποιήθηκαν σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα του Bιοτεχνικού-Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου, το οποίο στεγάζεται στο Πάρκο.

Στο πρόγραμμα «Εξόρυξη και Μεταλλεία στη Λαυρεωτική» οι μαθητές μελέτησαν τους τρόπους εξόρυξης, τα εργαλεία των μεταλλωρύχων, τα μέτρα προστασίας τους καθώς και τα μέσα μεταφοράς του μεταλλεύματος.

Το πρόγραμμα «Τα ορυκτά στην καθημερινή μας ζωή» εξελίχθηκε στο εργαστήριο του Μουσείου, όπου οι μαθητές χρησιμοποιώντας δείγματα ορυκτών της Λαυρεωτικής και άλλων περιοχών της Ελλάδας, προσπάθησαν με πειράματα να τα ταξινομήσουν στις κατηγορίες που ανήκει το καθένα και τα συνδέσουν με τις χρήσεις τους στην καθημερινή ζωή.

Οι μαθητές στο πρόγραμμα «Εργαλεία και μηχανές» γνώρισαν τα ρούχα και τα προστατευτικά είδη ενός τεχνίτη Μηχανουργείου και ανακάλυψαν τα εργαλεία και τα μηχανήματα του Μηχανουργείου της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Με τη βοήθεια ενός πρώην εργαζομένου του Μηχανουργείου επέλεξαν τα κατάλληλα εργαλεία και κατασκεύασαν ένα ξύλινο γαλλικό μέτρο.

Στο πρόγραμμα «Η μεταλλουργία στην παλιά Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου» οι μαθητές συνέλεξαν στοιχεία για τη λειτουργία της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας,ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου. Σε κάθε στάδιο της γραμμής παραγωγής, άντλησαν πληροφορίες τόσο από τα εκθέματα, όσο και από τους πρώην εργαζομένους της Εταιρείας, οι οποίοι αποτελούν ζωντανές πηγές έρευνας.

Τέλος, η ομάδα μαθητών που δραστηριοποιήθηκεστο πρόγραμμα «Ανάκληση Αναμνήσεων: Τι θυμάμαι από την παλιά Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου» μοιράστηκε τις αναμνήσεις ενός πρώην εργαζομένου της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας. Έθεσαν ερωτήματα, οργάνωσαν τη συνέντευξη, κατέγραψαν και συνέθεσαν το υλικό τους, δημιουργώντας ένα προσχέδιο βιβλίου, το οποίο μπορούν να επεξεργαστούν στη συνέχεια προκειμένου να κατατεθεί στη βιβλιοθήκη του σχολείου τους.

lavrio4 lavrio3 lavrio2

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου