ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Ημέρα της Ευρώπης 2024 – 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το σχολείο μας, το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών, διοργάνωσε την Τετάρτη, 17.04.2024, από 19:00 έως 21.00, εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και ήταν ανοικτή για το κοινό, εκτός από γονείς-κηδεμόνες, μαθητές-τριες και εκπαιδευτικούς του σχολείου, συμμετείχαν μαθητικές αντιπροσωπείες και εκπαιδευτικοί επτά σχολείων από την Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός Erasmus που φιλοξενεί το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών, με τίτλο “European Challenges in Gene Editing by CRISPR”. Ειδικότερα, συμμετείχαν σχολεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Σλοβακία. Συνολικά, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περίπου 80 μαθητές-τριες, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί τους και εκλεκτοί προσκεκλημένοι εισηγητές.

Αρχικά, στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν, ο κ. Πάρης Χαρλαύτης, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Δια Βίου Μάθησης Δήμου Αθηναίων και ο κ. Φίλιππος Καμάρης, από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπεύθυνος της κοινότητας/δίκτυο εθελοντών mazi.eu. Επίσης, μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο Ευρωβουλευτής, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν: ο κ. Σπύρος Μπλαβούκος, Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Πολιτικές, Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Προγράμματος ‘Αριάν Κοντέλλη’, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας στον Δήμο Αθηναίων, πρώην Ευρωβουλευτής και ο κ. Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πρώην Ευρωβουλευτής.

Μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών και τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκαν οι ευρωπαϊκές πολιτικές σε κομβικής για την καθημερινότητά μας θέματα, όπως το περιβάλλον, οι προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής πολιτικής, ο ρόλος και ο τρόπος διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων όλων των εισηγητών ήταν η ένθερμη προτροπή στους/στις μαθητές/τριες και στους/στις νέους/νέες γενικότερα, να μην επιτρέψουν αποφάσεις των κορυφαίων συλλογικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ληφθούν ερήμην τους, καλώντας τους να προσέλθουν μαζικά, στις Ευρωπαϊκές κάλπες του προσεχούς Ιουνίου για να ψηφίσουν, συνδιαμορφώνοντας την Ευρώπη του μέλλοντος και της Ειρήνης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

 

Ημέρα της Ευρώπης 2024 – 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών