Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Πρότυπου Λυκείου Αθηνών, που μετέχουν στο πρόγραμμα “Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο των δράσεων του ανωτέρω προγράμματος, τη δεύτερη εκδήλωση, με την πολύτιμη
συμβολή του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 26.11.2022, στις 18.00, στο θέατρο του σχολείου, προβλήθηκε η ταινία “Quo vadis, Aida?”, μία ταινία που έλαβε, μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX• μία ταινία η οποία είχε προταθεί για Oscar ξενόγλωσσης ταινίας, και η οποία, όπου προβλήθηκε, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Βασική πρωταγωνίστρια της ταινίας ήταν η Βόσνια Aida, εργαζόμενη ως διερμηνέας του ΟΗΕ, η οποία στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στη Σρεμπρένιτσα το 1995, κάνει αγώνα για να σώσει όσους συμπολίτες της μπορεί, αλλά ταυτόχρονα έρχεται και αντιμέτωπη με δύσκολα και -εν τέλει- μοιραία προσωπικά διλήμματα.

Η ταινία προβλημάτισε και ευαισθητοποίησε όλους όσοι την παρακολούθησαν, φωτίζοντας μία όχι και τόσο μακρινή, πλην όμως λίγο λησμονημένη εμφύλια εμπόλεμη σύρραξη, στην κοινή μας γειτονιά, τα Βαλκάνια. Το ιστορικό και το κοινωνικό πλαίσιο της ταινίας έγινε περισσότερο σαφές χάρη στην κατατοπιστική παρουσίαση του καλεσμένου μας, κ. Ι. Αρμακόλα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επικεφαλής του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, με αφορμή την εισήγησή του.

Στην προβολή και την επακολουθήσασα συζήτηση παρευρέθηκαν 73 μαθητές-τριες, γονείς, φοιτητές-τριες και καθηγητές-τριες. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές-τριες και εκπαιδευτικοί από το 1 ο Πρότυπο ΓΕΛ-Γεννάδειο. Το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής εκπροσώπησε η κ. Τζ. Αποστολάκη.

Προβολή της ταινίας “Quo vadis, Aida?” Πρόγραμμα “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”