Μενού Κλείσιμο

Δράσεις του σχολείου μας για την 20η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών.  Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) στις 6η Δεκεμβρίου 2001. Φέτος, συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την καθιέρωση του εορτασμού της.  Με την ευκαιρία της 20ής επετείου του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Marija Pejčinović Burić, δήλωσε : «Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών μας θυμίζει ότι όλες οι φωνές είναι σημαντικές και μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια που μας χωρίζουν». Στο σχολείο μας πραγματοποιήσαμε ποικίλες δράσεις για να γιορτάσουμε την 20η Επέτειο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (ΕΗΓ). Για δυο εβδομάδες, οι μαθητές μας, όλων των τμημάτων της Α’ και Β’ Λυκείου, γνώρισαν τη σημασία της ΕΗΓ και απόλαυσαν την ομορφιά της της πολυγλωσσίας μέσα από τις εξής δραστηριότητες:

  • Συζητήσαμε για την ΕΗΓ και τη σπουδαιότητά της. Αναρωτηθήκαμε για τη σημασία που έχει για εμάς, για την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα και εξοικειωθήκαμε με τις έννοιες: Μητρική και Ξένη γλώσσα, Διγλωσσία, Πολυγλωσσία.
  • Παρακολουθήσαμε βίντεο κι ακολούθησε συζήτηση για τα οφέλη από την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
  • Διαβάσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις γλώσσες στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στατιστικά στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο για τους παράγοντες, που σχετίζονται με την εκμάθηση των ξένων γλωσσών και τις προτιμήσεις των μαθητών πανευρωπαϊκά.
  • Απολαύσαμε τους ήχους των λέξεων σε διάφορες γλώσσες που μιλάμε στην κάθε τάξη!  Ακούσαμε Πολωνικά, Ρωσικά, Ουκρανικά, Αλβανικά, Αραβικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά.  Ακούσαμε, επίσης, ηχητικά αποσπάσματα και κληθήκαμε να αναγνωρίσουμε και να καταγράψουμε λέξεις και φράσεις σε διάφορες ξένες γλώσσες. 
  • Μελετήσαμε το «δέντρο των γλωσσών» (υλικό από την ιστοσελίδα για την ΕΗΓ: https://edl.ecml.at/) , αναλύσαμε τις γλωσσολογικές οικογένειες, μελετήσαμε ιδιαίτερα τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, στις οποίες ανήκουν τα Ελληνικά και πολλές από τις ξένες γλώσσες, οι οποίες διδάσκονται στην Ελλάδα και γράψαμε λέξεις σε όλες τις γλώσσες που μιλάμε στην κάθε τάξη.
  • Μάθαμε βασικές λέξεις (όπως Γειά, Ναι/Όχι, Τί κάνεις;, αριθμοί 1-10) σε γλώσσες που θα θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από παρουσιάσεις μαθητών μας με άλλη μητρική γλώσσα από την Ελληνική και υλικό από την ιστοσελίδα της ΕΗΓ (Language Taster Workshops).
  • Μιλήσαμε για τις διαλέκτους και ασχοληθήκαμε με την αγγλική διάλεκτο Cockney Rhyming Slangκαι και την ελληνική Sfyria (μία από τις γλώσσες με σφυρίγματα που χρησιμοποιείται στην Εύβοια και είναι ευρέως γνωστή).
  • Συζητήσαμε αναλυτικά την αφίσα“20 things you might not know about Europes languages(υλικό από την ιστοσελίδα για την ΕΗΓ: https://edl.ecml.at/).
  • Αναρωτηθήκαμε: Τι είναι γλώσσα τελικά; Γράμματα από διαφορετικές γλώσσες; Αν μπουν στη σειρά μπορούν να γίνουν επικοινωνία; Είναι γλώσσα και οι αριθμοί;
  • Διαβάσαμε δυο ποιήματα του Ν. Βρεττάκου για την ελληνική γλώσσα και συζητήσαμε για τη σημασία της γλώσσας. Οι μαθητές σχημάτισαν ακροστιχίδες με το όνομά τους και χωρισμένοι σε ομάδες ασκήθηκαν στη δημιουργική γραφή φτιάχνοντας τις δικές τους ιστορίες.
  • Παίξαμε γλωσσικά κουίζ ερωτήσεων, από τα οποία προέκυψαν νέες γνώσεις για τις γλώσσες του κόσμου.
  • Κληθήκαμε να ολοκληρώσουμε κάποιες “γλωσσικές προκλήσεις”(υλικό από την ιστοσελίδα για την ΕΗΓ: https://edl.ecml.at/). Καθεμία από αυτές συνοδευόταν από μικρή επιβράβευση.
  • Φτιάξαμε τη γλωσσική ταυτότητα της κάθε τάξης: Ποια είναι η μητρική μας γλώσσα, ποιες άλλες μητρικές γλώσσες έχουμε στην τάξη και ποιες ξένες γλώσσες μιλάμε;
  • Ακούσαμε τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αποτελεί σύμβολο της συναδέλφωσης των λαών της Ευρώπης.
  • Επεξεργαστήκαμε, ακούσαμε και τραγουδήσαμε το γερμανικό τραγούδι Auf uns/Σε εμάςτου Andreas Bourani. Σχολιάσαμε το αισιόδοξο μήνυμα του τραγουδιού για τη συνένωση των ανθρώπων.
  • Κάναμε ηχογράφηση λέξεων σε διάφορες γλώσσες.
  • Φτιάξαμε αφίσες, κολάζ και πανό για τις γλώσσες που μιλάμε ή/και μαθαίνουμε, για εκείνες που θα θέλαμε να μάθουμε και κάποιες άλλες που δεν γνωρίζαμε καθόλου έως τώρα (Ρομανσική, Γαλικιανή, Σάμι).
  • Ως κορύφωση των δράσεων μας οι μαθητές του ομίλου ραδιοφώνου δημιούργησαν ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών η οποία θα παρουσιαστεί στο διαδικτυακό ραδιόφωνο European School Radio την Παρασκευή 01/10 στις 20:00. Συνολικά ήταν μια όμορφη εμπειρία που ευαισθητοποίησε τους μαθητές μας ως προς την ομορφιά και τη σπουδαιότητα της διατήρησης της πολυγλωσσίας στον κόσμο μας.

Κλείνουμε με ένα αισιόδοξο μήνυμα:

Μάθε μια γλώσσα, Ανακάλυψε έναν καινούριο κόσμο!!!

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί

Βακαλοπούλου Κλειώ (Γερμανικής Γλώσσας)

Γεράση Δήμητρα (Φιλόλογος)

Δρακοπούλου Μαρία (Αγγλικής Γλώσσας)

Ζώης Ευστάθιος (Φυσικός)

Λώλη Μαρία (Γαλλικής Γλώσσας)

Μαυρέας Δημήτριος (Φιλόλογος)

Τζαννετέα Ελένη (Αγγλικής Γλώσσας)

Χαϊδεμενάκου Άννα (Αγγλικής Γλώσσας)

 

 

Κατηγορία ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ