afissa-diimeridasΤο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Δημόσια Εκπαίδευση και Κινηματογραφική Παιδεία. Όμιλοι Κινηματογράφου στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία», το Σάββατο 5 Απριλίου και την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στον χώρο του σχολείου.

Η διημερίδα εστιάζει στην ανάγκη υποστήριξης της κινηματογραφικής παιδείας στη δημόσια εκπαίδευση, στην ανάδειξη των θετικών σημείων στη λειτουργία των πρόσφατα θεσμοθετημένων Ομίλων Κινηματογράφου στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία καθώς και στα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Πρόγραμμα (pdf)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

09:00  Έναρξη ? Χαιρετισμοί.

09.15  Η κινηματογραφική τέχνη ως εργαλείο πολιτισμικού γραμματισμού. Το εκπαιδευτικό παράδειγμα του Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Κατερίνα Φασόη, Φιλολόγος  Π.Π.Γ. Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

09:30  Η ετερότροπη ανάγνωση ως συντελεστής της δημιουργικής σκέψης: η γλώσσα του κινηματογράφου στην εκπαίδευση. Μαρία Κωττούλα, Φιλόλογος  Π.Π.Λ. Αναβρύτων.

09:45  Η σημασία και τα οφέλη της κινηματογραφικής παιδείας. Ειρήνη Αρναούτη, Καθηγήτρια  Αγγλικών  Π.Π.Γ.Λ. Ευαγγελικής Σχολής.

10:00  Γνωριμία με τη βασική γραμματική της κινηματογραφικής γλώσσας στο σχολείο. Ιωάννα Ηλιοπούλου, Φιλόλογος Π.Π.Σ.Π.Α. και Γιώργος Διδυμιώτης, Κινηματογραφιστής.

10:15  Film Societies ή Όμιλοι Κινηματογράφου; Αχιλλέας Ντελλής, Φιλόλογος και Ιωάννα Κομνηνού, Θεολόγος 1ου Π.Π.Γ.Λ.Α.

10:30  Σχέδιο για την οργάνωση Ομίλου για την ιστορία, την τεχνική και την κριτική παρακολούθηση του Κινηματογράφου. Παναγιώτης Σαβοριανάκης, Φιλόλογος Π.Π.Γ.Λ. Αναβρύτων.

10:45  Κινηματογράφος και Ιστορία: από τη γνώση στο όνειρο. Χάιδω Καλλιτσάκη-Ελένη Ξανθάκου, Φιλόλογοι 2ου Π.Π.Γ.Α.

11:00  Διάλειμμα 15΄.

11.15  Κινηματογράφος: Ταινία ή παιδεία; Δημήτρης Γιώτης, μαθητής Β΄ Λυκείου  2ου Π.Π.Γ.Λ.Α.

11:30  Μια περιπέτεια τριών χρόνων στον κόσμο των εικόνων. Βασίλης Καρκάνης, Μαθηματικός 2ου Π.Π.Γ.Λ.Α.

11:45  Διδάσκοντας το ντοκιμαντέρ. Δημήτρης Κοπανάς, Οικονομολόγος 2ου Π.Π.Γ.Λ.Α.

12:00  Το Φεστιβάλ “πες το με εικόνες!” και το δίκτυο “Βιντεομουσεία”: αποτυπώνοντας ίχνη της προσωπικής μας κουλτούρας στην Ανατολική  Αττική. Νίκος Γκόβας, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων στη Δ.Ε. Ανατ. Αττικής και Μαίρη Καλδή, Φιλόλογος 3ου Γυμνασίου Αχαρνών.

12:15  Με ένα στυλό … γυρίζουμε! Μαρία Παπαδαντωνάκη και  Ξένια Ξουργιά, Φιλόλογοι 1ου Π.Π.Γ.Α.

12:30  Κινηματογραφικός όμιλος Π.Π.Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής. Πρώτη χρονιά: Εμπειρία, σχόλια, συμπεράσματα. Κατερίνα Ρωμαίου, Φιλόλογος Π.Π.Γ. Ευαγγελικής Σχολής. 

12:45  Διάλειμμα 15΄.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Άφα  (9:43) Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Μυστήριο της Σιωπής (5:38) Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων.

Μαθητικά στερεότυπα (32:30) 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών.

Graffiti, η τέχνη του δρόμου (4:46) 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών.

Η μουσική του δρόμου (6:39) 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών.

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

09.00  Σχέση σχολείου και επαγγελματικής κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Παναγιώτης Δενδραμής, Κινηματογραφιστής.

09:15  Κάμερα-Στυλό και Κινηματογραφική Παιδεία. Γιάννης Καραμπίτσος, Σκηνοθέτης, Κριτικός κινηματογράφου και Μοντέρ.

09:30  Κινηματογραφική παραγωγή και σχολική εκπαίδευση: Διερευνώντας τις προοπτικές και τα οφέλη ενός πλαισίου συνεργασίας. Βασίλης Χρυσανθόπουλος, Παραγωγός κινηματογράφου.

09:45  Οπτικοακουστική Παιδεία: … αδιέξοδα και διαδρομές. Μένης Θεοδωρίδης, Σκηνοθέτης με δραστηριοποίηση στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση.

10:00  Κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα: σχήμα οξύμωρο. Γιάγκος Αντίοχος, Κριτικός κινηματογράφου.

10:15  Το δημόσιο σχολείο και η δημοκρατία του σινεμά. Ορέστης Ανδρεαδάκης, Κριτικός κινηματογράφου και Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

10:30  Εικόνα: μια καινούργια “γλώσσα”, ένα νέο εκπαιδευτικό εργαλείο. Αντώνης Κιούκας, Σκηνοθέτης, Διευθυντής του προγράμματος “Πάμε Σινεμά;”.

10:45  Διάλειμμα 15΄.

11.00  Τί είναι Κινηματογράφος; (Από το βιβλίο του Ιρανού Γιούσεφ Ιζαγκπούρ). Παίζουν τα μέλη του Ομίλου Κινηματογράφου του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών: Γιάννα Μπρούσαλη, Μαρία Κούτρα, Στάθης Καλούδης, Γεωργία Σεμέλη Ζουρίδη, Κωνσταντίνος Μπαΐλης, Κλειώ Παπατζανάκη. Επιμέλεια: Βασίλης Καρκάνης.

11:15  Μαθήματα στο σκοτάδι: Το τρίστρατο της Κινηματογραφικής Παιδείας. Δημήτρης Σπύρου, Ηθοποιός, Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

11:30  Το μάθημα του κινηματογράφου. Γιάννης Σολδάτος, Συγγραφέας Εκδότης.

11:45  Παρέμβαση. Τώνης Λυκουρέσης, Σκηνοθέτης και Προέδρος του Ε.Κ.Κ.

12:00  Η υποκριτική στον κινηματογράφο: Ένα παράδειγμα εισαγωγής των σπουδαστών στο ύφος του ψυχολογικού ρεαλισμού. Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Σκηνοθέτης.

12.15  Φιλμική μνήμη και εκπαίδευση. Ιωάννα Αθανασάτου, Ιστορικός του κινηματογράφου και Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

12:30  Η διδασκαλία του κινηματογράφου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου: Προκλήσεις και προβλήματα. Μαρία Παραδείση, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού).

12:45  Διάλειμμα 15΄.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Το ημερολόγιο (6:48) 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών.

Νίκος Κούνδουρος, τα μαθητικά μου χρόνια (11:06) 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών.

Το στυλό (10:24) 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών.

TV-(an)aesthetic (8:21) 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών.

Χωρίς Τίτλους (9:44) Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων.

Μουσικοί του δρόμου (6:19) 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών.

Στιγμές Μαζί (4:24) Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων.

Οργανωτική Επιτροπή

Μαρία Νέζη, Βασίλης Καρκάνης, Δημήτρης Κοπανάς, Σπύρος Καρύδης

 

Δημόσια Εκπαίδευση και Κινηματογραφική Παιδεία. Όμιλοι Κινηματογράφου στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Διημερίδα, 5 και 6 Απριλίου 2014