ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Κάθε Παρασκευή, 14.15-15.45,

Υπεύθυνοι:, Β. Βασιλόπουλος, Σπ. Καρύδης, Σοφία Κουρουτσίδου

Στο πλαίσιο της δράσης “Σκάκι στο σχολείο” στο σχολείο μας, οι μαθητές συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή, μετά τη λήξη του ωραρίου τους στο χώρο της βιβλιοθήκης, και για μιάμιση περίπου ώρα, τα τραπεζια της βιβλιοθήκης γεμίζουν με σκακιέρες, σκακιστικά ρολόγια και παρτιδόφυλλα και ξεκινούν μάχες σκληρές, αλλά ευγενικές και κυρίως πνευματικές. Είναι εξάλλου γνωστή η μεγάλη παιδαγωγική αξία του σκακιού: αναπτύσσει την ορθολογική και κριτική σκέψη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση, την αξία της νίκης και την αποδοχή της ήττας…

Η δράση “Σκάκι στο σχολείο” απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, αρχάριους και προχωρημένους, προσφέροντάς τους μια εναλλακτική πνευματική και ψυχαγωγική διέξοδο. Περίπου 10 μαθητές μας σταθερά συμμετέχουν και στηρίζουν τη δράση, με πολλούς από αυτούς να είναι ενεργά μέλη σκακιστικών σωματείων. Στη διάρκεια της δράσης οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παίξουν κανονικές η γρήγορες παρτίδες (blitz) μεταξύ τους και να αναλύσουν / σχολιάσουν παρτίδες δικές τους η άλλων μεγάλων σκακιστών.

Βραχυπρόθεσμος στόχος της δράσης είναι η συμμετοχή της ομάδας στους διασχολικούς αγώνες Αττικής και Ελλάδας, και μακροπρόθεσμος η  αύξηση των μαθητών  που ασχολούνται με το άθλημα και που θα πλαισιώσουν τη συγκεκριμένη δράση στα επόμενα χρόνια, μέσα από τη διοργάνωση ενδοσχολικών αγώνων που θα έχουν ως στόχο την ευρύτερη γνωριμία των μαθητών και μαθητριών του σχολείου με το σκάκι.

ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Συντονιστική Ομάδα:

Δήμητρα Γεράση, Δήμητρα Καραδήμα, Σπύρος Καρύδης, Μαργαρίτα Στεφάνου.

Ο Διαγωνισμός αποτελεί τη μετεξέλιξη του Ενδοσχολικού Διαγωνισμού που ξεκίνησε στο σχολείο μας το σχολικό έτος 2011-12. Έπειτα από οκτώ επιτυχημένες διοργανώσεις, ο Διαγωνισμός από το έτος 2019-20 μετατράπηκε σε Διασχολικό των Προτύπων και Πειραματικών Λυκείων της Α΄Αθήνας, διατηρώντας όμως πάντα τους στόχους του, όπως εκφράστηκαν στην πρώτη προκήρυξη: δηλαδή την αυτοέκφραση,  την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια της άμιλλας, την αγάπη γενικότερα για τη λογοτεχνία.

Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των παραπάνω Λυκείων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν προς κρίση πρωτότυπο και αδημοσίευτο έργο ατομικό ή ομαδικό, χωρίς προκαθορισμένο θέμα σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες:  Διήγημα, Δοκίμιο, Ποίημα, Στίχοι τραγουδιού, Σενάριο. Θεατρικό, Graphic Novel.

Η συντονιστική ομάδα του σχολείου έχει τον γενικό έλεγχο του διαγωνισμού και συνεργάζεται με τις αντίστοιχες συντονιστικές ομάδες των άλλων λυκείων στη συγκέντρωση των έργων, στη συγκρότηση και στον συντονισμό των μελών των κριτικών επιτροπών, στην διοργάνωση της καταληκτήριας εκδήλωσης απονομής βραβείων και επαίνων στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό. Στο πλαίσιο του σχολείου, η συντονιστική ομάδα διοργανώνει συναντήσεις στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούν να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, κυρίως όμως να έλθουν σε επαφή με γνωστούς λογοτέχνες, να συζητήσουν και να γνωρίσουν από εκείνους τρόπους με τους οποίους η σκέψη και η φαντασία μετατρέπονται σε κείμενο.

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ!

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μουρλά Κατερίνα.

Σκοπός της προτεινόμενης δράσης είναι η γνωριμία των μαθητών με τη θεατρική εμπειρία τόσο ως αισθητική απόλαυση αλλά και ως ένα διαφορετικό τρόπο ψυχαγωγίας. Ειδικότερα, μέσα από διαφορετικά είδη παραστάσεων αλλά και θεατρικών χώρων, επιδιώκεται να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με την ποικιλομορφία των σχολών σκηνοθεσίας και υποκριτικής αλλά και γενικότερα της θεατρικής σύμβασης. Βασικός στόχος της δράσης είναι να αρχίσουν οι μαθητές να διαμορφώνουν τα προσωπικά τους αισθητικά κριτήρια τόσο μέσω της παρακολούθησης των παραστάσεων όσο και με τις συζητήσεις που ακολουθούν αμέσως μετά την παράσταση στο χώρο του θεάτρου με την εκπαιδευτικό και συχνά με τους συντελεστές της παράστασης.

Έναρξη συναντήσεων: Οκτώβριος 2021

Χώρος / Ώρες: Σάββατο / Κυριακή (σπανίως καθημερινή, αν η παράσταση δεν παίζεται Σαββατοκύριακα) 19.00/20.00 κάθε δύο/τρεις εβδομάδες στο εκάστοτε θέατρο.

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Υπεύθυνος καθηγητής: Ελένη Γεωργίου, Δημήτρης Μαυρέας

Μαθητές και μαθήτριες που ενδιαφέρονται για την ανάγνωση συναντιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σχολιάζουν το βιβλίο που μελετούν. Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών, μοιράζονται μεταξύ τους την προσωπική τους ανταπόκριση στο εκάστοτε βιβλίο. Γίνεται προσπάθεια σε  κάποιες από τις συναντήσεις να συμμετέχουν συντελεστές των βιβλίων, ο ίδιος ο συγγραφέας ή ο μεταφραστής του.  Περισσότερα, για τις συναντήσεις της δράσης, τα βιβλία που έχουν διαβαστεί και όσα προγραμματίζουμε στο ιστολόγιο https://blogs.sch.gr/dmavreas/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CROCUS

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γεράση Δήμητρα, Μαρία Δρακοπούλου, Μαρία – Ειρήνη Γούναρη

   Το Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησε στο σχολείο μας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα crocus. Σκοπός αυτής της Δράσης είναι τα παιδιά να διδαχθούν για το Ολοκαύτωμα και να ενισχύσουν τη γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους που επιφέρουν οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία. O Εκπαιδευτικός Οργανισμός για το Ολοκαύτωμα της Ιρλανδίας, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, παρέχει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και πληροφορίες κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Επίσης, παρέχει στα σχολεία μέσω του Εβραϊκού Μουσείου βολβούς κίτρινου κρόκου για να φυτευτούν το φθινόπωρο, στη μνήμη όχι μόνο του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αλλά και των άλλων παιδιών που έπεσαν θύματα του Ναζισμού. Τα κίτρινα άνθη φέρνουν στη μνήμη το κίτρινο άστρο του Δαβίδ, το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τις Εβραίες και τους Εβραίους να φοράνε. Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετέχουν στο CROCUS αναμείχθηκαν ενεργά στη φύτευση των βολβών, παρακολουθούν την ανάπτυξή τους και μαθαίνουν για τις βιογραφίες των παιδιών, στη μνήμη των οποίων πραγματοποιείται το πρόγραμμα αυτό. Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιούν τις τραγικές διαστάσεις του Ολοκαυτώματος και, κατά συνέπεια, τη σημασία της ανεκτικότητας και του σεβασμού. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης οι μαθητές φύτεψαν βολβούς το φθινόπωρο, έφτιαξαν αφίσες και περιποιούνται τους βολβούς περιμένοντας να ανθίσουν την άνοιξη. Επιπλέον με αφορμή την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου) έφτιαξαν ενημερωτικό φυλλάδιο και ενημέρωσαν σχετικά τα τμήματα του σχολείου μας.

EUROPEAN PUPILS MAGAZINE

Υπεύθυνοι: Τζαβελοπούλου Κατερίνα, Μυλωνά Αναστασία, Λίτινας Ηρακλής

Από το 2017 το σχολείο μας συμμετέχει, σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία, στην έκδοση του μαθητικού ευρωπαϊκού περιοδικού EPM. Στόχος είναι οι μαθητές του σχολείου μας να αρθρογραφούν, αλλά και να συμμετέχουν στη διαδικασία της έκδοσης του περιοδικού, σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς του προγράμματος.

Η θεματολογία του περιοδικού αφορά:

  1. Στην ιστορία των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας.
  2. Στις εξελίξεις στο πεδίο της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
  3. Στη χρήση εκπαιδευτικών εφαρμογών, μέσω των οποίων οι μαθητές μπορούν να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.