
ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ.
Το άγχος είναι ίσως και το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων και έχει ποικίλες ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις. Για την εξάλειψή του (στα πλαίσια του εφικτού), έχει αναπτυχθεί μια καινούργια επιστήμη, μια γέφυρα η οποία ενώνει τα ενδόμυχα της ψυχής των ανθρώπων με το εξωτερικό περιβάλλον, η μουσικοθεραπεία.
Πρόκειται για ένα κατοχυρωμένο και ερευνητικά τεκμηριωμένο επάγγελμα υγείας, που εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες των στοιχείων της μουσικής όπως ο ρυθμός, η μελωδία και η αρμονία, ως μέσα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας, στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις ΗΠΑ, η μουσικοθεραπεία αποτελεί έναν βασικό τομέα κλινικής εφαρμογής και έρευνας. Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια εντάσσουν τη μουσικοθεραπεία στα Προγράμματα σπουδών υγείας, ειδικής εκπαίδευσης και θεραπείας, ενώ οι κύριες σπουδές είναι μεταπτυχιακού επιπέδου με πρώτο πτυχίο στη μουσική ή σε κάποια ανθρωπιστική επιστήμη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πληθώρα ερευνών καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των μουσικοθεραπευτικών παρεμβάσεων.
Στα πλαίσια των θεραπευτικών ιδιοτήτων που προσφέρει η μουσικοθεραπεία, ερευνητές δημιούργησαν μια μουσική η οποία μειώνει σε μεγάλο ποσοστό το άγχος. Τη μουσική αυτή δοκίμασαν ερευνητές του Mindlab International στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενός κέντρου που ειδικεύεται στη διερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στο πλαίσιο μελέτης που αποσκοπούσε στη διαπίστωση του είδους της μουσικής που προκαλούσε τη μεγαλύτερη κατάσταση χαλάρωσης. Στην μελέτη, όσοι συμμετείχαν προσπάθησαν να λύσουν ένα δύσκολο παζλ το οποίο προκαλούσε ένα ορισμένο βαθμό στρες, ακούγοντας παράλληλα και κάποια μουσικά κομμάτια, ενώ οι ερευνητές μετρούσαν την εγκεφαλική, καρδιακή και αναπνευστική δραστηριότητα, αλλά και με την αρτηριακή τους πίεση. Διαπιστώθηκε λοιπόν ένα μουσικό κομμάτι, το «Weightless», οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση κατά 65% του συνολικού άγχους. Στο παραπάνω μουσικό κομμάτι, το οποίο είχε δημιουργηθεί από το συγκρότημα Marconi Union, οι μουσικοί, συνεργαζόμενοι με θεραπευτές ήχου, οργάνωσαν με προσεκτικό τρόπο τις αρμονίες, τους ρυθμούς και το μπάσο, στοιχεία που συμβάλλουν στη μείωση του καρδιακού παλμού, καθώς και στην μείωση της έκκρισης ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μουσική ήταν τόσο αποτελεσματική, που σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη μελέτη παρατηρήθηκε η αίσθηση υπνηλίας.
Ζήστε λοιπόν κι εσείς την εμπειρία?.
ΠΗΓΕΣ
www.newsbeast.gr
www.diakonima.gr
www.ipaideia.gr
www.hitandrun.gr
www.musicing.gr
Υποβολή απάντησης