Επίσκεψη σε εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΛΙΝΑ ΞΥΝΟΥ.

fasseasΤην Τετάρτη 05-02-2014 τα μέλη του Ομίλου Βιολογίας και Ιατρικής επισκεφτήκαμε την Γεωπονική Σχολή για να δούμε από κοντά τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια. Εκεί μας μίλησε ο κύριος Κωνσταντίνος Φασσέας ο οποίος είναι βιολόγος και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Στην αρχή πήγαμε στο εργαστήριο με τα οπτικά μικροσκόπια όπου μας έκανε μια εισαγωγή στην ιστορία τους αλλά μας εξήγησε και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Πρώτα μας είπε ότι το ανθρώπινο μάτι μπορεί να ξεχωρίζει αντικείμενα μέχρι το 0,2 του χιλιοστού. Με το οπτικό μικροσκόπιο μπορούμε να διακρίνουμε μέχρι το χιλιοστό του χιλιοστού (δηλαδή σε micro) ενώ με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο φτάνουμε μέχρι το εκατομμυριοστό του χιλιοστού (δηλαδή σε nano)! Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να διεισδύσουμε στο εσωτερικό του κυττάρου και να παρατηρήσουμε οργανίδια, το οποίο μας βοηθάει να ανακαλύπτουμε θεραπείες και να προοδεύουμε στο τομέα της βιολογίας και συνεπώς της ιατρικής.

Το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ?όπως άλλωστε λέει και το όνομά του ? δουλεύει με φακούς και ηλεκτρόνια. Υπάρχουν δύο είδη: το διέλευσης και το σάρωσης.

Πρώτα μας έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διέλευσης. Τα ηλεκτρόνια που παράγονται στο μικροσκόπιο διαδίδονται μέσα από το δείγμα (το οποίο πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτό και απαιτεί ιδιαίτερη δεξιότητα για να φτιαχτεί) αφού περάσουν από δύο συμπυκνωτές φακούς και μετά από τον αντικειμενικό φακό και τους φακούς προβολής. Η εικόνα μεταφέρεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου μπορούμε να το δούμε καθαρά και με ένα πρόγραμμα μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες, να κάνουμε μετρήσεις κλπ. Ο κύριος Φασσέας μας έδειξε το εσωτερικό ενός φυτικού κυττάρου από ένα φρούτο: τον πυρήνα , χλωροπλάστες , μιτοχόνδρια , ριβοσώματα και άλλα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλες οι εικόνες είναι ασπρόμαυρες και δεν υπάρχει κάποια χρώση που να δείχνει το δείγμα χρωματιστό (αυτό μας είπε θα ήταν ανούσιο) οπότε όλα τα χρώματα τα δίνουμε εμείς στις φωτογραφίες με Photoshop και άλλα προγράμματα.

Στη συνέχεια είδαμε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης. Εδώ αντί για φακούς προβολής έχουμε πηνία σάρωσης και δυο διαφράγματα (συμπυκνωτή και τελικό). Το δείγμα είναι πιο μεγάλο (περίπου 1cm αλλά μπορεί και μεγαλύτερο) και βρίσκεται πιο κάτω από ότι στο μικροσκόπιο διέλευσης. Σημαντική πληροφορία που μου έκανε εντύπωση είναι ότι και στα δυο μικροσκόπια μέσα υπάρχει κενό αέρος για να λειτουργήσουν.

Στο μικροσκόπιο αυτό λοιπόν είδαμε πάλι φυτικό κύτταρο από κάποιο φύλλο ? χόρτο. Μας έδειξε (πέρα από τα γνωστά που ήδη γνωρίζαμε) κάποιους κρυστάλλους που υπάρχουν μέσα σε αυτό οι οποίοι δεν γνωρίζουμε ακόμη διαπιστευμένα τη λειτουργία τους. 

Αφού είδαμε αναλυτικά τα δυο αυτά μικροσκόπια, ο κύριος Φασσέας μας μίλησε για διάφορες διατροφικές συνήθειες και κατέρριψε αρκετούς μύθους που κυκλοφορούν. Μας είπε ότι τίποτα δεν απαγορεύεται στην διατροφή αρκεί να τρώμε τα πάντα με μέτρο και είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα συμπληρώματα διατροφής διότι πολύ απλά ο οργανισμός μας δεν τα χρειάζεται αφού μπορεί να πάρει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από το ίδιο το φαγητό. 

Τρία πολύ σημαντικά πράγματα που αξίζει όλοι να γνωρίζουμε: 

? Το υγρό κολλαγόνο δεν είναι τίποτα παραπάνω από συμπλήρωμα πρωτεϊνών. Δεν είναι απαραίτητο να το παίρνουμε καθώς ο οργανισμός παίρνει το κολλαγόνο που χρειάζεται από το φαγητό. Επίσης οι ευεργετικές ιδιότητες που αναφέρονται είναι στο κολλαγόνο που υπάρχει ήδη στον οργανισμό μας το οποίο βρίσκεται στον συνδετικό ιστό μας. Όταν καταναλώνουμε κολλαγόνο αυτό δεν διατηρείται αυτούσιο στον οργανισμό μας αλλά μεταβολίζεται , διασπάται δηλαδή από τα οξέα του στομάχου και στη συνέχεια απορροφάται από το λεπτό έντερο όπως κάθε άλλη μορφή πρωτεΐνης. Συνεπώς: απλά πρέπει να τρώμε κρέας , ψάρια , αυγά κ.α. για να προσλαμβάνουμε τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε.

? Η γλουτένη δεν είναι κακή για τον οργανισμό (όπως μας το παρουσιάζουν). Το πολύ να υπάρχει ένα 1% του πληθυσμού της Ελλάδος που έχει δυσανεξία στην γλουτένη. Για το υπόλοιπο όμως 99% η γλουτένη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό καθώς είναι η πρωτεΐνη που υπάρχει στα περισσότερα δημητριακά, στο ψωμί και στα μακαρόνια. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να τα αντικαθιστούμε όλα αυτά με προϊόντα χωρίς γλουτένη αν δεν υπάρχει κάποιου είδους δυσανεξία.

? Η λακτόζη είναι σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ουσιαστικά αποτελείται από γαλακτόζη και γλυκόζη, διασπάται στο λεπτό έντερο και χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι συχνό φαινόμενο όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος να παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σταματάει να πίνει γάλα και έτσι ο οργανισμός του ?συνηθίζει? να μην τη διασπάει. Έτσι δεν παράγονται μεγάλες ποσότητες λακτάσης που βοηθάει στη διάσπαση και το άτομο παρουσιάζει δυσανεξία. Αλλά έτσι και αλλιώς το γάλα δεν είναι απαραίτητο για τον οργανισμό (μετά την εφηβεία που το άτομο έχει πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται) οπότε το πίνουμε απλά επειδή μας αρέσει. 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.