Μια αποκαλυπτική δολοφονία

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΜΕΛΑ.

pavlosΜετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από έναν νεοναζί, τα ΜΜΕ έχουν ξαφνικά ανακαλύψει «τι πράγματι πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή». Η δικαιοσύνη έσπευσε επιτέλους να ερευνήσει τις πάμπολλες υποθέσεις που μένουν ανοιχτές εδώ και χρόνια αν και πριν από κάποιους μήνες ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αθωωθεί σε δίκη που είχε γίνει για απόπειρα δολοφονίας. Γενικά, άρχισε να δέχεται την κατακραυγή πολλών, ακόμα και αυτών που όχι πολύ καιρό πριν τη θεωρούσαν «αδερφό κόμμα» και έλεγαν ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με μια πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή.

Η πραγματικότητα είναι ότι κάποιοι από εμάς γνωρίζανε το λεγόμενο «πραγματικό πρόσωπο» της Χρυσής Αυγής χρόνια τώρα. Όχι γιατί είμαστε πιο έξυπνοι ή πιο οξυδερκείς. Απλά, πολλά άρχισαν να συμβαίνουν δίπλα μας. Παλιοί συμμαθητές μας άρχισαν να παπαγαλίζουν εθνικοπατριωτικά φρονήματα που θύμιζαν κάτι από ΕΟΝ, να μισούν όσους από τους παλιούς τους φίλους ήταν μετανάστες, μαύροι, εβραίοι, ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, αναρχικοί ή οποιασδήποτε άλλης ιδεολογίας εκτός από τη δική τους- που αρνούνταν να δεχτούν ότι ήταν φασιστική, παρ? όλες τις τρομακτικές ομοιότητες. Και τις ακούω από τότε που πήγα γυμνάσιο.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι ενήλικες, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ισχυροί ιδεολόγοι, αντιφασίστες κλπ, έδειξαν παντελή αδιαφορία, ενώ κάποιοι άλλοι επικροτούσαν αυτή τη στάση, ελπίζω χωρίς να αντιλαμβάνονται περί τίνος επρόκειτο. Και δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Από όλους τους συνομηλίκους μου, που εξέφραζαν αυτές τις απόψεις, πολλοί λίγοι δήλωναν Χρυσαυγίτες, ή έστω υποστηρικτές του συγκεκριμένου κόμματος. Υπήρχαν κι άλλα «σχήματα» τέτοιου είδους, όπως π.χ. «αυτόνομοι εθνικιστές»

Ενώ λοιπόν η τάση προς τον νεοναζισμό ήταν ισχυρό φαινόμενο εδώ και καιρό (φάνηκε άλλωστε στις εκλογές του Ιουνίου του ?12) τα ΜΜΕ το αντιλήφθηκαν μόνο μετά τη δολοφονία. Χρειαζόταν αίμα (και μάλιστα ελληνικό, μιας και έχουν προηγηθεί δολοφονίες αλλοδαπών) για να πεισθεί -το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον- του κόσμου ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Μόνο όταν του έδωσαν έκταση οι οθόνες έγινε κάτι αληθινό. Δεν ήταν αρκετές οι προηγούμενες επιθέσεις και ανομίες.

Επομένως, νομίζω, ότι ως κοινωνία πρέπει να ξανασκεφτούμε ορισμένα πράγματα. Ο φασισμός δεν είναι ένα θέμα που έχουμε την πολυτέλεια να το αντιμετωπίζουμε χαλαρά, να θεωρούμε ότι οι έφηβοι που ενστερνίζονται τέτοιες απόψεις περνούν απλώς μία «φάση» και θα τους φύγει. Γι? αυτό ας μην ξαναδείξει ποτέ κανείς αδιαφορία. Αν είχε γίνει αυτό, ο Π.Φύσσας ίσως να ήταν ζωντανός.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.