Ατομική Ευθύνη

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ.

Έχουμε άραγε ευθύνες για όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο μας; Σύμφωνα με τον Μολιέρο, «δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε». Μέσα στους χαώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας, όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουμε τις διάφορες καταστάσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν ως απλοί θεατές και όχι ως άμεσα εμπλεκόμενοι, αγνοώντας το γεγονός ότι έχουμε ευθύνη για αυτά. Έχουμε ευθύνη για το κάθε τι που συμβαίνει στον κόσμο μας και άλλωστε δεν είναι σωστό να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και να απαιτούμε ένα καλύτερο αύριο, όταν εμείς οι ίδιοι δεν αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποφυγής της ευθύνης μας αποτελεί αυτή η πανδημία που σαρώνει σχεδόν όλο τον κόσμο και φυσικά και τη χώρα μας εδώ και λίγους μήνες, ο κορωνοϊός.

Από τη στιγμή της εμφάνισής του αντιμετωπίστηκε, είτε ως μια υπερβολή των Μ.Μ.Ε., είτε ως μια ολέθρια καταστροφή που πλησιάζει για την οποία, ακόμα και όταν εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα, συνεχίζουμε απλά να συζητάμε ή να πανικοβαλλόμαστε, χωρίς να σκεφτόμαστε τρόπους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Όχι, δεν αναφέρομαι στην δημιουργία εμβολίου ή αντιικών φαρμάκων, αυτό είναι κάτι που αδιαμφισβήτητα δεν μπορούμε να κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς, όμως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι δράσης που όχι μόνο θα βοηθήσουν, αλλά θα συμβάλουν αποτελεσματικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για αυτά τα μέτρα, π.χ. το πλύσιμο των χεριών, τον περιορισμό των εξόδων μας και των επαφών μας, την παραμονή μας στον τόπου που βρισκόμαστε να να μη διασπείρουμε τον ιό σε τόπους που δεν εμφανίζουν κρούσματα.

Αυτά τα μέτρα δεν είναι απλά μια «εντολή» του κράτους, την οποία πρέπει να τηρήσουμε, είναι ακριβώς η ατομική μας ευθύνη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό αν απλά αφήνουμε τον καιρό να περάσει, αγνοούμε τα μέτρα του κράτους και περιμένουμε απαθείς μια ουρανοκατέβατη λύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναλάβει ο καθένας την ατομική του ευθύνη. Ας βοηθήσουμε σε αυτόν τον αγώνα, έτσι κι αλλιώς θα έχουμε το μεγαλύτερο όφελος: την υγεία μας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.