ΑΟΡΑΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ με τη ΣΧΕΔΙΑ

Πάει αρκετός καιρός που συμμετείχαμε στη δράση «αόρατες διαδρομές» του περιοδικού δρόμου Σχεδία, ένα ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας, με οδηγό μας τον κύριο Λάμπρο. Ανακαλύψαμε μαζί του την ανθρωπογεωγραφία της αξιοπρέπειας και της ψυχικής δύναμης, την υπερνίκηση της μιζέριας από ανθρώπους που η ζωή έβαλε στο περιθώριο, αλλά ύψωσαν τη σπονδυλική τους στήλη και έγιναν οι ήρωες της καθημερινότητας – σε αντίθεση με εκείνους τους πολίτες “πρώτης κατηγορίας”, στους οποίους η τύχη χαμογελά προστατεύοντάς τους σε μια μεμβράνη μικροαστικής ευκολίας, χλιαρής χαράς και καταναλωτικής ρουτίνας.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ απόλυτος αρμόζει και προ παντός στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα
«Δρόμος για ένα σημαίνει χρόνια δύσκολα και άλλον μίζερα. Στην άκρη του δρόμου, όμως, πάντα υπάρχει ελπίδα. Γι΄αυτό, πιστεύω ακόμη στους ανθρώπους. Γιατί και οι άνθρωποι κομμάτι του δρόμου είναι» δηλώνει ο Γιάννης, ένας από τους οδηγούς. http://www.shedia.gr/diadromes/

lampros2_aoratesΗ συγκλονιστική αυτή εμπειρία αποτυπώνεται στις παρακάτω σκέψεις κάποιων από τους 24 μαθητές της Β΄ λυκείου (Β1 και Β6) που συμμετείχαμε στη δράση. Σκέψεις ευαίσθητες, συναισθήματα γνήσια, ματιές καθαρές κι όσο υπάρχουν τέτοια νέα παιδιά, μπορούμε να ελπίζουμε πως ΝΑΙ, αυτός ο κόσμος θα αλλάξει Κεμάλ.

«Ο οργανισμός σας με εξέπληξε ευχάριστα, καθώς δεν γνώριζα πολλά γι’ αυτόν και θεώρησα πολύ θετική τη δράση του. Ο περίπατος μού φάνηκε πολύ ενδιαφέρων και αποκόμισα πολλές εμπειρίες και γνώσεις για την “πραγματική” ζωή στην Αθήνα». (Μελίτη)

«Ανακάλυψα έναν κόσμο που τείνουμε να αγνοούμε, αλλά μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας απ’ ό,τι νομίζουμε. Η ζωή στον δρόμο δεν είναι εύκολη και πρέπει ο άνθρωπος να δείξει πραγματικό σθένος. Θεωρώ ότι είμαι πιο έτοιμος για τη ζωή μετά την ενηλικίωση και κατά τη γνώμη μου όλοι οι νέοι θα έπρεπε να έχουν αυτήν την εμπειρία (της ξενάγησης). Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές ζωής που μας δώσατε!!»

«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και σίγουρα επιμορφωτική. Οι ιστορίες που ακούσαμε ήταν συγκλονιστικές. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, πώς αυτοί οι άνθρωποι έχοντας χάσει τα πάντα, βρίσκουν τη δύναμη να συνεχίσουν. Πραγματικά θαυμάζω τους ανθρώπους σαν τον κύριο Λάμπρο για το γεγονός ότι παρόλο που έχουν βιώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις, έχουν τη δύναμη να ξαναξεκινήσουν από την αρχή.»

Η επίσκεψή μας στη σχεδία ήταν μια καθοριστική εμπειρία για εμένα. Μέσα σε λίγες στιγμές, αυτοί οι άνθρωποι μέσα από την εξιστόρησή τους, μας υπέδειξαν κάτι που εγώ προηγουμένως -όπως και ακόμη πολλοί άλλοι συμπολίτες μας στις δυσκολίες της κρίσης- δεν φαίνεται να έχουμε (ή είχαμε – δεν ξέρω τι ταιριάζει) συνειδητοποιήσει. Η εργασία, μας είπαν, δίνει στον άνθρωπο ένα κίνητρο. Του δίνει θέληση να προσφέρει, θέληση να ζήσει. Γι’ αυτό και υπάρχει η Σχεδία. Πρωτίστως για να παροτρύνει αυτόν που μαζί με τη δουλειά του νιώθει να χάνει τα πάντα και ύστερα για να τον στηρίξει οικονομικά. Πέρα απ’ αυτά η επίσκεψη αυτή με έκανε να ανοίξω τα μάτια μου στους γύρω συμπολίτες μου. Πλέον όποτε συναντάω ένα από τους πωλητές της νιώθω πως δεν βρίσκομαι πλέον στη μεγαλούπολη, αφού θα μου μιλήσει με θέρμη και μεράκι, όχι για να με παροτρύνει να αγοράσω, αλλά επειδή ίσως ένας άστεγος μαθαίνει (με τον σκληρότερο τρόπο) την αξία της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης επαφής. (Κωνσταντίνος)

«Από τη δράση μού έχει μείνει κυρίως η ατμόσφαιρα στις γειτονιές όπου πήγαμε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως ναρκωτικά, φτώχεια και πορνεία, που δεν τα είχα ξαναδεί από τόσο κοντά.» (Δημήτρης)
«Ήταν πολύ όμορφο που είδαμε όλοι μας το “κρυφό” πρόσωπο της πόλης μας, που κάποιοι αγνοούσαμε και όσοι νομίζαμε ότι δεν το αγνοούσαμε, ξέραμε ελάχιστα γι’ αυτό. Ήρθαμε πιο κοντά στα συναισθήματα και τον τρόπο σκέψης ανθρώπων που μπορεί υπό άλλες συνθήκες να αγνοούσαμε πλήρως. Πιστεύω ότι στον καθένα μας έμεινε κάτι, είτε στενοχώρια, είτε φόβος, θυμός, αλλά και συμπόνια και δέος. Και προβληματισμός πάνω στο πώς διάφοροι συνάνθρωποι κατάφεραν να ξαναχτίσουν όσο μπορούσαν τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους.» (Οδυσσέας)

«Δυνατή εκπαιδευτική δράση, με ζωντανά παραδείγματα και ωραίες συναρπαστικές ιστορίες.»

«Πολύ καλή εκπαιδευτική δράση, σε πολύ κρίσιμα σημεία της πόλης, οι ξεναγοί φιλικοί, ανοιχτοί σε ερωτήσεις, είχαν πράγματα ουσιώδη να πουν, δεν δίσταζαν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Να επισημάνω ένα αρνητικό: το οδοιπορικό κράτησε πολλή ώρα, θα μπορούσε να παραλειφθεί η επίσκεψη στο Εθνικό θέατρο και να ειπωθεί προφορικά, ενώ ίσως θα ήταν καλό να αφιερωθεί λιγότερος χρόνος σε προσωπική ιστορία.» (Βαγγέλης)

«Παρόλο που δεν ήμουν μέλος της Σχεδίας, ένιωσα σίγουρα, έστω και ελάχιστα, το αίσθημα της συλλογικότητας για την επίτευξη ενός κοινωνικού σκοπού. Σκέφτηκα πώς θα ήταν η ζωή μου στη θέση εκείνων των ανθρώπων. Τέλος θαύμασα τη δύναμη και την αγωνιστικότητα του οδηγού μας, που κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, έπειτα από τις δυσκολίες που πέρασε.» (Γκερίνα)

«Ήταν καθόλη τη διάρκεια μια πολύ δυνατή και συγκινητική πορεία στις ζωές των ανθρώπων αυτών. Προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση τους και να πάρω μια μικρή γεύση του πόνου και της δυσκολίας που βίωσαν. Ήταν πολύ δύσκολο. Θαύμασα τη δύναμή του κι ένιωσα μικρή μπροστά στον κύριο Λάμπρο. “Ξύπνησα” και κατάλαβα τι καιρούς βιώνουμε. Απογοητεύτηκα αλλά ταυτόχρονα πείσμωσα ακόμα πιο πολύ, θύμωσα και αποφάσισα ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να αλλάξω έστω και κάτι μέσα στην αθλιότητα της πραγματικότητας, ότι θα κάνω έστω και κάτι πολύ μικρό κάθε φορά, που όμως μπορεί για κάποιον άλλον να σημαίνει πολλά. Ευχαριστώ που μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ εκεί και να ακούσω και να δω τόσα πράγματα.» (Ζωή)

WEB BANNER_AORATES DIADROMES_310x657pxl

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.