Ανοίγοντας δρόμους… Για ένα καλύτερο μέλλον

ΓΡΑΦΕΙ : Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΡΟΥΧΗΣ.

Όταν γίνεσαι η “σκιά ενός στελέχους” δεν βλέπεις μόνο τον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης, αλλά διευρύνεις τους ορίζοντες σου και εμπνέεσαι καταβάλλοντας μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχεις τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους σου…

Η σπάνια αυτή ευκαιρία μας δόθηκε από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ), το οποίο, σε συνεργασία με την Ασφαλιστική Εταιρεία ΝΝ Hellas του ομίλου ING ξεκίνησε αυτή τη χρονιά τη δραστηριότητα Job Shadow ή αλλιώς «Στη σκιά ενός στελέχους». Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, είκοσι μαθητές από σχολεία όλης της χώρας, που υλοποιούν το Πρόγραμμα της Επιχειρηματικότητας, και οι οποίοι επιλέχτηκαν μέσω συνέντευξης από το ΣΕΝ, ακολούθησαν για μία ολόκληρη ημέρα ανώτατα στελέχη της επιχείρησης ΝΝ. Κάθε μαθητής ή μαθήτρια ακολούθησε στο πρόγραμμα του ένα στέλεχος. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε συναντήσεις των στελεχών, να παρακολουθήσουν βήμα-βήμα τις καθημερινές λειτουργίες και δραστηριότητες των στελεχών και να διατυπώσουν απορίες ή σκέψεις και προτάσεις, να γνωρίσουν από κοντά το επάγγελμά τους. Το σχολείο μας εκπροσώπησε, εκτός από τον γράφοντα και ο Κώστας Ψυλλάκης στο τμήμα του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ.

Η δική μου επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο acturing department, στο αναλογιστικό τμήμα δηλαδή. Ένα από τα πιο σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, τμήματα στον τομέα των ασφαλίσεων καθώς είναι υπεύθυνο για το μέλλον και τη διαχείριση κινδύνου μιας επιχείρησης. Ο λόγος που επέλεξα αυτό το τμήμα στην αίτηση μου ήταν κυρίως η περιέργεια που μου προκαλούσε ο τομέας τον αναλογιστικών μελετών. Σε αυτό το τμήμα οι εργαζόμενοι, που είναι κυρίως απόφοιτοι πολυτεχνικών και μαθηματικών σχολών, προσομοιώνουν νέα προϊόντα (ελέγχουν δηλαδή αν θα προσφέρουν κάποια κέρδη στην επιχείρηση) και φροντίζουν έτσι ώστε να διατηρείται ένας θετικός αν όχι σταθερός ισολογισμός.

Στο τμήμα που επισκέφτηκα λοιπόν, μιλήσαμε με τους ανθρώπους που το στελεχώνουν, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Στις συζητήσεις μας τονίστηκε ιδιαίτερα το πόσο πολύ η Ελλάδα έχει αναγκη τη νέα γενιά, ειδικά σήμερα την εποχή της κρίσης, να μείνει και να εργαστεί στην πατρίδα της. Επισημάνθηκε επίσης ότι η άτακτη φυγή στο εξωτερικό δεν αποτελεί λύση καθώς φρέσκα και δημιουργικά μυαλά αξιοποιούνται από τις ξένες οικονομίες και δεν συμβάλλουν στο να κρατηθεί η χώρα μας ψηλά. Όσοι συμμετείχαμε, συμφωνήσαμε ότι σημασία σε ένα επάγγελμα έχει η όρεξη να προσφέρεις και όχι να “πάρεις”, να λατρεύεις αυτό που κάνεις και να προσπαθείς συνεχώς για το καλύτερο. Σε έναν κοσμο ο οποίος εξελίσσεται ταχύτατα οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις νέες συνθήκες: οικονομικές, τεχνολογικές και κοινωνικές. Οι απολαβές θα έρθουν με τη σειρά τους, έπειτα απο σκληρή δουλειά και αφοσίωση στην εργασία που έχει επιλέξει ο καθένας. Ένας αληθινός επαγγελματίας πρώτα βάζει το συλλογικό συμφέρον της ομάδας του και των συνεργατών του και έπειτα το ατομικό του, διότι η χαρά του να “δίνεις” είναι μεγαλύτερη από εκείνη του να “παίρνεις”.

Θα ήθελα και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω την υπεύθυνη καθηγήτρια Παναγιώτα Καλόγρη που με παρότρυνε να συμμετάσχω, το ΣΕΝ για την αποδοχή της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα καθώς και την NN Hellas για τη φιλοξενία και την ενημέρωση που μας πρόσφερε. Η εμπειρία μου από την επίσκεψη στην ΝΝ Hellas ήταν εξαιρετική, και πιστεύω πως το σχολείο, μέσα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ομίλων οφείλει να συνεχίσει να παροτρύνει τους μαθητές να συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις.

1 Σχόλιο

  1. Εξαιρετικό κείμενο. Αποτελεί πραγματικά την σημαντικότερη ίσως μαθητεία η παρακολούθηση από κοντά των επαγγελματιών στον χώρο της εργασίας τους.Εύγε σε όλους τους συντελεστές και στην εταιρεία που δέχτηκε να συνεργαστεί.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.