Ο Σαίξπηρ με άλλη ματιά!

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΥΓΚΑ.

Την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, είχα την τύχη να παρακολουθήσω για δεύτερη χρονιά την θεατρική παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο. Ναι για δεύτερη φορά, όχι επειδή η παράσταση αφήνει ερωτήματα και προβληματισμούς με την πρώτη απλά και μόνο επειδή την κατατάτασω στις καλύτερες παραστάσεις που έχω δει στην 16χρονη ζωή μου.

Ο τίτλος της παράστασης είναι κατατοπιστικός, εξιστορεί την κλασική υπόθεση του Σαίξπηρ με έναν διαφορετικό, ιδιόμορφο τρόπο. Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και το άλλο στοιχείο που δίνει ο τίτλος ότι δηλαδή η παράσταση αποτελείται από μόνο δύο ηθοποιούς οι οποίοι παίζουν όλους τους ρόλους. Στην αρχή αυτό φαντάζει λίγο δύσκολο με αποτελέσματα ίσως όχι και τόσο επιτυχημένα, αν κρίνουμε από παλαιότερες παραστάσεις, ωστόσο σε αυτή, η απόδοση είναι πραγματικά υπέροχη και πρωτοφανής, για εμένα τουλάχιστον.

Με λίγα, λιτά σκηνικά και ιδιαίτερες τεχνοτροπίες, όπως η χρήση πιονιών σκακιού και οθόνης προβολών, καταφέρνουν να δώσουν άλλη διάσταση στο έργο που δεν αρμόζει με την αρχική εκτίμηση του μπάτζετ. Η παράσταση ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο της σοβαροφάνειας του Σαίξπηρ και της δραματικότητας του έργου. Η απόδοση εδώ από τους ηθοποιούς συνοδεύεται ξεκάθαρα από κωμικά στοιχεία καθ? όλη τη διάρκεια, εκτός του τέλους, τα οποία ωστόσο δεν ξεπερνούν το όριο, ευτελίζοντας καταστάσεις. Η παράσταση σε ορισμένα σημεία καταφέρνει να συνδυάσει και την αλληλεπίδραση κοινού, δίνοντας μια άλλη πνοή στο σύνολο.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε και την ύπαρξη ενός μουσικού που ο ρόλος του -εκτός από το αυτονόητο- είναι ξεκαρδιστικός και θα έλεγα ίσως και το αλατοπίπερο της παράστασης. Αν πρέπει να βρω κάτι αρνητικό για το όλο θέαμα ίσως θα ήταν το τέλος από το οποίο λείπει ξεκάθαρα το κωμικό στοιχείο, γεγονός που απογοήτευσε λίγο αν κρίνουμε από το τρομερό χιούμορ που διαθέτει όλη την υπόλοιπη ώρα.

Η παράσταση φέτος παίζεται στο θέατρο Άλφα στην οδό Πατησίων 36 και αν την έχετε ξαναδεί μη διστάσετε να την ξαναδείτε, καθότι οι διαφορές από χρόνο σε χρόνο είναι πολλές και καθοριστικές όχι τόσο στην εξέλιξη όσο στην παρουσίασή της!

1 Σχόλιο

  1. Έχω παρακολουθήσει αυτή την παράσταση 4 φορές και δεν θα τη βαρεθώ ποτέ.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.