Καταδίκη του Al-Mandi για την καταστροφή μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, ο Al Mandi, κατηγορούμενος ως ο υπεύθυνος και συνεργός για την καταστροφή πολιτιστικών χώρων στο Τιμπουκτού, κρίθηκε ένοχος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η ποινή του ορίστηκε στα 9 έτη, λαμβάνοντας υπόψη την ομολογία και την αναφερόμενη σε αυτήν, μεταμέλειά του.

Ένα γενικότερο σχόλιο αναφορικά με την πρώτη δική ενός καταστροφέα πολιτιστικών αντικειμένων: Πολλές φορές τείνουμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια εγκλήματα πολύ αυστηρά, ανελέητα προς τον κατηγορούμενο, ή ακόμη και να απαιτούμε μία σκληρότερη ποινή. Δεν λέω πως αυτό δεν έχει μία λογική βάση, θα μπορούσαμε όμως να είμαστε μετριοπαθέστεροι -ειδικότερα ύστερα από μία δήλωση μεταμέλειας για τις πράξεις του, χωρίς να υποβαθμίζουμε έτσι το ειδεχθές του εγκλήματος ή τη σημασία της δίκης. Πρόκειται για ένα -κατά τη γνώμη μου- πολύ σοβαρό έγκλημα, το οποίο όμως δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να εγείρει, εθνικιστικές φωνές ή αντιδράσεις.

Πηγές:

Η (ανανεωμένη) επίσημη σελίδα της δίκης:

https://www.icc-cpi.int/pages/item.aspx?name=pr1242

Άλλο άρθρο:

http://www.euronews.com/2016/09/27/the-international-criminal-court-has-sentenced-a-former-islamist-rebel-to-nine

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.