Στη Χάγη η πρώτη δίκη ισλαμιστή εξτρεμιστή για καταστροφές μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο βανδαλισμός μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα έγκλημα το οποίο διαπράττεται συχνά τα τελευταία χρόνια σε διάφορες πλευρές του πλανήτη, από εξτρεμιστές, κυρίως μουσουλμάνους, όπως για παράδειγμα η καταστροφή βουδιστικών μνημείων στο Αφγανιστάν το 2001 από τους Ταλιμπάν, η καταστροφή μνημείων στο Μάλι, στην αρχαία πόλη του Τιμπουκτού το 2012, αλλά και οι πρόσφατες καταστροφές μνημείων στη Συρία.
Για πρώτη φορά όμως αυτές τις μέρες κάποιος δικάζεται για τις καταστροφές αυτές. Η πρώτη δίκη με αντικείμενο την καταστροφή μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 22 Αυγούστου 2016 στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, με κατηγορούμενο τον Ahmad al-Faqi al-Mandi ο οποίος το 2012 διέταξε την καταστροφή μνημείων στο Τιμπουκτού (συγκεκριμένα 9 μαυσωλείων και ενός τεμένους του 15ου αιώνα) και την καταστροφή ή κλοπή μίας σπάνιας βιβλιοθήκης με περίπου 4.000 αρχαία Ισλαμικά κείμενα). Ας σημειωθεί ότι η οργάνωση της οποίας ήταν μέλος, είχε σχέσεις με την Al Queda, ενώ ο ίδιος ήταν κάτοικος του Τιμπουκτού καθώς και δάσκαλος σε τοπικό σχολείο.

Ιστορικό
Οι συρράξεις στο Τιμπουκτού ξεκινούν το 2012 όταν ορισμένοι Τουαρέγκ επαναστάτες, μέλη της παραπάνω οργάνωσης, καταλαμβάνουν το νότιο τμήμα της χώρας. Επιβάλλουν προφανώς ακραίες απαγορεύσεις και έναν αυστηρό «ισλαμικό νόμο», τη σαρία. Αυτήν την περίοδο διαπράττονται οι βανδαλισμοί για τους οποίους κατηγορείται ο Al-Mandi.

23Hague-web2-master675
Από τις καταστροφές στο Τιμπουκτού για τις οποίες σήμερα δικάζεται ο Al-Mandi.

Η κυβέρνηση του Μαλί αναφέρει άμεσα τα εν λόγω περιστατικά στο διεθνές δικαστήριο. Η έρευνα αρχίζει τον Ιανουάριο του 2013 (6 μήνες μετά). Τον επόμενο χρόνο ο στρατός ανακαταλαμβάνει τα εδάφη και παραδίδει τον Al-Mandi στο Διεθνές Δικαστήριο, αφού η ενοχή του είχε επιβεβαιωθεί και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του.
Φτάνοντας στο σήμερα, στις 22 Αυγούστου ο Al-Mandi ομολόγησε τις πράξεις ενώπιον του δικαστηρίου και ζήτησε «συγχώρεση» από τους κατοίκους της πατρίδας του. Η ποινή που αναμένεται να του επιβληθεί υπολογίζεται στα 9-11 χρόνια φυλάκισης.

Σχόλιο
Η σημασία αυτής της δίκης είναι τεράστια. Μέχρι τώρα η σκόπιμη φθορά πολιτιστικών/ιστορικών αντικειμένων δεν ήταν στη δικαιοδοσία του ICC (International Criminal Court). Το διεθνές δικαστήριο λειτουργεί με βάση το Αρχαίο Ρωμαϊκό Δίκαιο και αναγνωρίζει 4 βασικά εγκλήματα, μεταξύ αυτών η γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου (περισσότερα: https://www.icc-cpi.int/about/how-the-court-works). Ευελπιστούμε αυτό το έγκλημα να ενταχθεί στις δικαστικές αρμοδιότητες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ο χώρος δράσης του να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι ανήκουστο να μην παρεμβαίνει ένας παγκόσμιος φορέας δικαιοσύνης σε κάθε περιοχή του πλανήτη όπου διαπράττονται ανάλογα εγκλήματα.
Για την περίπτωση του Al-Mandi, αξίζει τέλος να επισημανθεί και η μέθοδος με την οποία συλλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν τα στοιχεία/πειστήρια για την υπόθεση, αφού κατασκευάστηκε μία διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία συνδυάστηκαν όλες οι φωτογραφίες, βίντεο, και λήψεις δορυφόρων.

ICCPresentation
Η πλατφόρμα με την οποία παρουσιάστηκαν τα διάφορα στοιχεία στο δικαστήριο,

Μάλιστα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός των οπτικών πειστηρίων είχε δημιουργηθεί από τους ίδιους τους δράστες για να χρησιμοποιηθεί ως υλικό για προπαγανδιστικούς σκοπούς[1].
Η τελική ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2016.

Πηγές
Αντίστοιχα άρθρα:

http://www.nytimes.com/2016/08/23/world/europe/ahmed-al-mahdi-hague-trial.html?_r=1

https://www.theguardian.com/world/2016/aug/21/ahmad-al-mahdi-trial-the-hague-timbuktu-cultural-destruction

http://www.euronews.com/2016/08/22/islamic-extremist-pleads-guilty-in-the-hague

Η επίσημη σελίδα της δίκης από το ICC:

https://www.icc-cpi.int/mali/al-mahdi

https://www.icc-cpi.int/about/how-the-court-works

https://www.youtube.com/watch?v=VrtPg1SPHTQ

[1] Σχετικά με την πλατφόρμα συλλογής στοιχείων βλέπε:

https://www.wired.com/2016/08/hague-convicts-tomb-destroying-terrorist-smart-design/#slide-1

https://www.dropbox.com/s/k3me4s92odq8kqv/EVIDENCE%20MATERIAL%20OTP%20almahdi%20trial.mp4?dl=0

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.