Η? «Ιδέα» του Γυμνασίου

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 είχαμε τη χαρά και, όσοι είμαστε απόφοιτοι του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών, την τιμή, να παρακολουθήσουμε μια μοναδική παράσταση στα πλαίσια της «καλλιτεχνικής βραδιάς» που λαμβάνει χώρα τα τελευταία τρία χρόνια στο Γυμνάσιο. Πρόκειται για την κωμική οπερέτα του Gustav Holst, σε λιμπρέτο του Fritz Hart «Η Ιδέα», η οποία, ερμηνεύτηκε, για πρώτη φορά πανελληνίως, από τα παιδιά της  χορωδίας του Γυμνασίου σε συνεργασία με έξι λυρικούς καλλιτέχνες ? τη Χριστίνα Ασημακοπούλου, τη Λητώ Μεσσήνη, τον Αρκάδιο Ρακόπουλο, την Ελένη Σωτηρίου, τον Σωτήρη Τριάντη και τον Μιχάλη Ψύρρα, υπό τη μουσική διεύθυνση και με τη συνοδεία πιάνου του Νίκου Βασιλείου. Οι μουσικές και υποκριτικές ερμηνείες όλων των συντελεστών  μαζί (παιδιών και? μεγάλων) και του καθενός ξεχωριστά μας πήραν μαζί τους σε ένα ασυνήθιστο για τους περισσότερους καλλιτεχνικό ταξίδι στον χώρο του μουσικού θεάτρου, της όπερας που τόσο έχει παρεξηγηθεί στις μέρες μας.

Γελάσαμε με τις πετυχημένες, γεμάτες  χιούμορ, ατάκες αλλά και προβληματιστήκαμε, καθώς  το έργο, παρά το γεγονός ότι είναι γραμμένο για παιδιά, κινείται εντός πολιτικών πλαισίων. Φυσικά, στο υπέροχο αυτό αποτέλεσμα πρέπει να σημειωθεί ιδιαιτέρως η σκηνοθεσία και εικαστική επιμέλεια του Σίμου Παπαναστασόπουλου, η κινησιολογία και οι χορογραφίες από την Ειρήνη Κυρμιζάκη και, βεβαίως, η επιμέλεια και διεύθυνση της χορωδίας του Γυμνασίου από την καθηγήτρια μουσικής Μαρία Κοκολάκη.

idea-04
Φωτογραφία: Μαρία Δαμίγου

Λίγα λόγια για το έργο

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο γράφτηκε εξ? αρχής με σκοπό την ερμηνεία του από παιδιά και παιδικές χορωδίες. Γι? αυτό, άλλωστε, και έχει πιο ανάλαφρο ύφος.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε κάποιο βασίλειο μιας περασμένης εποχής. Το βασιλικό ζεύγος έχει χάσει την ουσιαστική εξουσία του, την οποία πια ασκεί το Κοινοβούλιο και ο Πρωθυπουργός (πράγμα που ακολουθούσε και τις πολιτικές εξελίξεις του καιρού συγγραφής του λιμπρέτου- 1896). Όλα βαίνουν καλώς, άρχοντες και αρχόμενοι διάγουν ήρεμα και? κανονικά τον βίο τους ώσπου ο Πρωθυπουργός αρρωσταίνει. Όμως οι εξελίξεις θα ήταν δραματικότερες: του κατεβαίνει μια ιδέα. Όλοι αναστατώνονται και περιμένουν με αγωνία το διάγγελμά του. Και όταν αυτό γίνεται, όλα θα έρθουν πάνω κάτω. Η ιδέα είναι η εξής: εφόσον την εξουσία έχουν οι άνδρες, μα λύσεις δεν έχουν βρεθεί στα προβλήματα της ανθρωπότητας, θα πρέπει την εξουσία να αναλάβουν οι γυναίκες. Έτσι, οι ρόλοι αλλάζουν και ξεκινούν τα? παρατράγουδα!

Λίγα λόγια για το «λιμπρέτο»

Τι είναι, όμως, το «λιμπρέτο»; «Λιμπρέτο» ονομάζουμε το λεκτικό κείμενο, τους στίχους που ύστερα μελοποιούνται και ενσωματώνονται σε μια όπερα. Το περιεχόμενο και το ύφος του μπορεί να ποικίλλει από σοβαρό μέχρι κωμικό.

Λίγα λόγια για την «όπερα» και την «οπερέτα»

Η «όπερα», τώρα, είναι ένα συγκεκριμένος τύπος μουσικής σύνθεσης που άνθισε, κυρίως, από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Η «οπερέτα», τέλος, είναι μια μικρότερη σε έκταση (όπως δηλώνει και η λέξη που αποτελεί υποκοριστικό της «όπερας») και ελαφρότερη ? κωμικότερη εκδοχή της όπερας, που βασίζεται σε ανάλογο λιμπρέτο.

idea-05
Φωτογραφία: Μαρία Δαμίγου

Επιμύθιο

Άραγε, πόσοι γνωρίζουμε τι θα πει λυρικό θέατρο; Πρόκειται πράγματι για κάτι το βαρετό, το παλιό, κάτι που αφορά μόνο κάποιους υπερβολικούς ενήλικες και υπερήλικες μουσικόφιλους; Η παράσταση αυτή μάλλον κατέρριψε τον μύθο αυτό, αν κρίνω από τις επευφημίες και τις γεμάτες ζωντάνια και γέλια αντιδράσεις του (γεμάτου παιδιά) κοινού στις ατάκες και ενέργειες των ηθοποιών.

Εν τέλει, μήπως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε σχετικά με το θεατρικό αυτό είδος, αλλά και κατ? επέκταση σχετικά με όλες εκείνες τις μορφές τέχνης και τα έργα τους που τόσο απαξιώνουμε σήμερα; Αν μένετε δύσπιστοι δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε την επανάληψη της παράστασης το απόγευμα της 28ης του Μάη, μέρα Σάββατο, στο Αττικό Άλσος!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Κοκολάκη Μαρία

  • τις καθημερινές 00 ? 11.00 στο τηλέφωνο 210 6445011 ή
  • στέλνοντας μήνυμα στο facebook, στο λογαριασμό: Maria Kokolaki

Πηγές για το έργο, το λιμπρέτο και την οπερέτα:

www.el.wikipedia.gr

http://www.newsbeast.gr/

http://2gym-peir-athin.att.sch.gr/

idea-06

idea-03

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.