Τα γκράφιτι στο Πολυτεχνείο

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΑΘΗΝΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΜΕΛΑ.

Πριν από λίγες μέρες, ένα πρωί ξυπνήσαμε και είδαμε τους γκρι τοίχους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να είναι ζωγραφισμένοι με ασπρόμαυρα αφηρημένα σχέδια. Μέσα σε ένα βράδυ το κτήριο είχε αλλάξει όψη εντελώς. Όλοι έμειναν έκπληκτοι με το πώς ένα τόσο μεγάλο έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε μια μόνο νύχτα, χωρίς να το πάρει είδηση κανείς. Κάποιοι το θεώρησαν ως προσβολή στην ιστορικότητα του κτηρίου και βανδαλισμό. Άλλοι ως μια καλλιτεχνική παρέμβαση που αναβάθμισε το χώρο και ενίσχυσε το κλίμα ελευθερίας που αντιπροσωπεύει. Όπως και να έχει το πράγμα, η πρώτοι νίκησαν καθώς οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου έχουν ήδη ξεκινήσει. Προσωπικά ωστόσο, τάσσομαι υπέρ της δεύτερης άποψης.

Το βασικό επιχείρημα που μεταχειρίζονται όσοι θεωρούν το γκράφιτι βανδαλισμό – πέρα από το γεγονός ότι ως πράξη το γκράφιτι σε δημόσιο χώρο θεωρείται γενικότερα καταπάτηση δημόσιας περιουσίας και άρα παράνομη – ήταν ότι η επέμβαση δε σεβόταν την ιστορικότητα του χώρου. Αυτό αξίζει λίγη περισσότερη σκέψη, καθώς πρέπει να διασαφηνίσουμε το χαρακτήρα που είχε το Πολυτεχνείο στο παρελθόν και στο παρόν. Το Πολυτεχνείο δεν είναι ένας ιστορικός χώρος όπως όλοι οι άλλοι. Πρώτον, είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται, και καλά κάνει και χρησιμοποιείται: προβολές ταινιών, συνελεύσεις, συζητήσεις, παραστάσεις και δωρεάν μαθήματα είναι συχνές δραστηριότητες εκεί και γίνονται αφιλοκερδώς. Έχουν χαρακτήρα αλληλεγγύης, προέρχονται από τη νεολαία για τη νεολαία και κρατάνε ζωντανό το πνεύμα του αγώνα και της δημιουργικότητας με τον οποίο έχει ταυτιστεί ιστορικά το κτήριο. Το Πολυτεχνείο όπως και τότε, ανήκει στη νεολαία. Νομίζω πως οι πιθανότητες οι δημιουργοί του γκράφιτι να μην προέρχονται ή να μη σχετίζονται με αυτή είναι ελάχιστες. Επομένως αποτελεί μια παρέμβαση σε ένα χώρο που ουσιαστικά τους ανήκει. Μια παρέμβαση που τιμά αυτούς που τότε δε δείλιασαν να κάνουν άλλες παρεμβάσεις για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και τη ζωή τους. Άλλωστε, πριν από το γκράφιτι, οι τοίχοι του πολυτεχνείου κοσμούνταν από την χαρακτηριστική λίγδα της Αθήνας που προκαλείται από τα καυσαέρια και άλλου είδους επιγραφές και ζωγραφιές, σαφώς πιο άτεχνες. Άρα το γκράφιτι μάλλον ήρθε να διορθώσει κάτι ήδη λερωμένο και όχι να καταστρέψει το κάλλος ενός ιστορικού κτηρίου. Η ιστορικότητα του κτηρίου καταβαραθρώνεται από την απόφαση να σβηστεί το γκράφιτι, που στέλνει εμμέσως μήνυμα κατά της ελεύθερης έκφρασης.

Επομένως, δεν είναι το γκράφιτι που μειώνει την ιστορικότητα του Πολυτεχνείου, ίσα-ίσα δρα υπέρ της. Καλό θα ήταν να μην αποστειρώνονται τέτοιοι χώροι, να μη γίνονται απλησίαστοι με πρόσχημα την ιστορικότητά τους αλλά να παραμένουν ζωντανοί ως σημεία και αφορμές παρέμβασης, καλλιτεχνικής και όχι μόνο.

1 Σχόλιο

  1. Τέτοιες «εικαστικές» παρεμβάσεις αφενός μετατρέπουν την πόλη σε χώρο ακόμη πιο αφιλόξενο, από ό,τι είναι, και αφετέρου καταστρέφουν κομμάτια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Αν εδώ είναι θεμιτή η παρέμβαση, τότε είναι εξίσου θεμιτή στο Ηρώδειο και στον Παρθενώνα αλλά και σε κάθε άλλο νεότερο των προηγουμένων μνημείο. Έχω την αίσθηση ότι λείπει η παιδεία σε όσους εκφράστηκαν πάνω στους τοίχους του Πολυτεχνείου. Οποιοδήποτε και αν είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο της παρέμβασης, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την ενέργεια.
    Το βέβαιο είναι ότι το Πολυτεχνείο δεν ανήκει ούτε στους προηγούμενους ούτε στους νυν, φοιτητές και άλλους, που χρησιμοποιούν τους χώρους του. Φιλοξενούμενοι είναι όλοι, γι? αυτό και κανένας δεν εξουσιοδοτείται να το «μεταμορφώνει» κατά το δοκούν, ανάλογα δηλαδή με τις αισθητικές ή άλλες αντιλήψεις του, όπως πιθανόν θα έπραττε στον ιδιωτικό του χώρο.
    Όσο για την προηγούμενη, ομολογουμένως άθλια εμφάνισή του (αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αφισοκολλήσεων και των συνθημάτων στους τοίχους του αλλά και της αδιαφορίας των υπεύθυνων ακαδημαϊκών αρχών) αυτή μάλλον θα έπρεπε να κινητοποιήσει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης και της προστασίας του μνημείου και όχι της καταστροφής του.
    Η παρέμβαση μάλλον απαξιώνει το κτήριο, ως χώρο εκπαίδευσης, ως μνημείο της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και ως χώρο συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.