Δικηγορία: ένα επάγγελμα για πολύ δυνατό στομάχι. Συζήτηση με τον δικηγόρο Σπύρο Κουλοχέρη

ΓΡΑΦΟΥΝ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΙΝΗ & Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΜΠΙΛΗΣ.

Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε με τους μαθητές ο κ. Σπύρος Κουλοχέρης, Δικηγόρος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Μας μίλησε για το επάγγελμα το δικηγόρου, για το Δίκαιο, για τον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η δικαιοσύνη. Τον ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή για την προθυμία του να μας συναντήσει και δώσει απαντήσεις στις απορίες και στους προβληματισμούς μας.

Κύριε Κουλοχέρη, ποιά είναι η δουλειά ενός δικηγόρου;

Ο δικηγόρος δουλεύει με το Δίκαιο και το Νόμο. Υπάρχουν πολλά δίκαια. Το Δίκαιο είναι το πλέγμα των νόμων που διέπουν τις έννομες σχέσεις των ανθρώπων. Το Δίκαιο εφαρμόζεται σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο, π.χ. μία χώρα. Ο δικηγόρος γνωρίζοντας το Δίκαιο όταν υπάρχει πρόβλημα στις έννομες σχέσεις μεταξύ δύο προσώπων ή μεταξύ ενός προσώπου και του κράτους, παρεμβαίνει και διεκδικεί τα δικαιώματα του προσώπου αυτού, συνήθως ενώπιον ενός δικαστηρίου. Αυτή είναι η δουλειά του δικηγόρου, όπου υπάρχει ο πελάτης και υπάρχει και η αμοιβή.

Πώς γίνεται κανείς δικηγόρος;

Η Νομική σχολή είναι η σχολή από την οποία βγαίνουν εκείνοι που θα γίνουν αργότερα δικηγόροι και δικαστές. Η Νομική σχολή δεν είναι η σχολή όπου θα αναγκαστείς να μάθεις απέξω τους νόμους, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν, αλλά είναι μια σχολή η οποία θα σου διδάξει την αξία τους και την ερμηνεία των νόμων.

Η ερμηνεία έχει να κάνει με το δίχτυ των νόμων που υπάρχει σε κάθε χώρα. Στους νόμους υπάρχει μια ιεραρχία. Κάποιοι είναι ανώτεροι και κάποιοι είναι κατώτεροι. Το βασικό νομικό κείμενο σε κάθε χώρα είναι το Σύνταγμα, το οποίο βρίσκεται στην ανώτερη κλίμακα. Όλοι οι νόμοι που έπονται θα πρέπει να βρίσκονται σε συμφωνία με τους συνταγματικούς κανόνες. Μαζί με το Σύνταγμα βάζουμε τις διεθνείς συμβάσεις, το Διεθνές Δίκαιο και το Ενωσιακό Δίκαιο. Ακολουθούν οι νόμοι που ψηφίζονται από τη Βουλή, τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις.

Η ερμηνεία βασίζεται στο γεγονός οτι συνήθως ένας κανόνας δικαίου δε στέκεται μόνος του αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύστημα ρύθμισης το οποίο διέπεται από κάποιες γενικότερες αρχές. Ο κάθε κανόνας θα πρέπει να ερμηνευθεί με βάση τις γενικές αυτές αρχές που διέπουν όλο το σύστημα στο οποίο είναι ενταγμένος.

Κάποιος που τελειώνει Νομική στο εξωτερικό είναι εύκολο μετά να εξασκήσει τη δικηγορία στην Ελλάδα;

Είναι σχετικά δύσκολο από την άποψη ότι κάθε χώρα έχει το δικό της δίκαιο, αλλά και το ίδιο δίκαιο να υπάρχει, έχει διαφορετική νομολογία. Αν κάποιος ας πούμε σπουδάσει στην Αγγλία, θα πρέπει να δώσει ειδικές εξετάσεις, σαν πιστοποίηση, για να ασκήσει το επάγγελμα στην Ελλάδα.

Ποια είναι η διαφορά δικηγόρου και δικαστή και πώς γίνεται κάποιος δικαστής;

Παλαιότερα για να γίνεις δικαστής έπρεπε να έχεις κάποια χρόνια δικηγορίας και στη συνέχεια έδινες εξετάσεις. Τώρα μπορείς να μπεις κατευθείαν στη Σχολή Δικαστών στη Θεσσαλονίκη. Εμείς οι δικηγόροι θεωρούμαστε συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, δεν απονέμουμε δικαιοσύνη. Εμείς βοηθάμε τον δικαστή να αποφανθεί πάνω σε μια περίπτωση. Δηλαδή προτείνουμε μια λύση στον δικαστή και ο δικαστής κοιτά τον φάκελο και αποφαίνεται τελικά.  Ο δικηγόρος προτείνει λύσεις που προχωρούν την κοινωνία μπροστά. Το δίκαιο εξελίσσεται διαρκώς. Ο δικηγόρος προσπαθεί να ανανεώσει τί είναι σωστό τί λάθος, τί πρέπει να αλλάξει. Ο δικηγόρος είναι η κινητήρια δύναμη που αλλάζει αυτό το κομμάτι του κόσμου που έχει να κάνει με την απονομή της δικαιοσύνης.

Ο δικηγόρος είναι εκείνος που θα προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο για το δίκαιο του πελάτη του, πάντοτε έχοντας μαζί του, τα πραγματικά περιστατικά. Οι δικηγόροι θα πάρουμε την περίπτωση ενός ανθρώπου και θα φωτίσουμε τα στοιχεία εκείνα που θέλουμε για να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε για να κερδίσει την υπόθεση.

koulocheris1

Αν έρθει κάποιος πελάτης στο γραφείο σας που είναι υπαίτιος εσείς θα τον αναλάβετε;

Αυτό το θέμα έχει δύο διαστάσεις. Από νομικής πλευράς, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η νομική υπεράσπιση του καθενός και πολλές φορές αν ο ίδιος αδυνατεί να έχει έναν δικηγόρο, τον παρέχει το κράτος. Από ηθικής πλευράς, πρέπει κατ? αρχάς να σας πω ότι δεν υπάρχει στην δικαιοσύνη άσπρο-μαύρο. Η δουλειά του δικηγόρου είναι να φωτίσει εκείνα που απαλλάσσουν τον πελάτη του και να κρατήσει στη σκιά αυτά που δεν τον συμφέρει να εμφανίσει. Αυτό που σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται είναι να κατασκευάσει ψευδή στοιχεία. Είναι διαφορετικό να αποκρύψεις κάποια στοιχεία από το να βάλεις κάποιον να πει πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο δικηγόρος δεν φτιάχνει εγκλήματα. Ο δικηγόρος που θα φτιάξει ή θα διοργανώσει εγκλήματα έχει διπλή και τριπλή ευθύνη γι? αυτό το οποίο κάνει. Ο δικηγόρος θα βοηθήσει έναν άνθρωπο που έχει κάνει ένα έγκλημα για να έχει την πιο ελαφριά ποινή, αλλά δεν θα οργανώσει το έγκλημα.

Λένε πως οι δικηγόροι έχουν μια κλίση προς το ψέμα. Είναι αλήθεια;

Δίκιο έχουν, κανονικά όλοι εμείς οι δικηγόροι πρέπει να πάμε στην κόλαση για τα ψέματα που λέμε!

Ποια είναι η σχέση του δικηγόρου με τον πελάτη

Το σημαντικό είναι να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης του δικηγόρου με τον πελάτη του. Στον δικηγόρο σου πρέπει να πεις την αλήθεια.

Ένας δικηγόρος πρέπει να είναι σε θέση να αναλαμβάνει υποθέσεις που αφορούν όλα τα δίκαια;

Η τάση είναι να εξειδικεύεται κάποιος. Νομίζω ότι σε οδηγεί η ανάγκη των καιρών. Υπάρχουν όμως άνθρωποι, παλαιότεροι συνάδελφοι, που ασχολούνταν με πολύ διαφορετικά πράγματα και τους άρεσε. Πάντως είναι θέμα προσωπικό με τί θέλετε να ασχοληθείτε.

Τί διαφορά έχει να εργάζεσαι μόνος σου ως δικηγόρος από το να δουλεύεις σε μια εταιρία;

Στην δικηγορία υπάρχει μια σύμβαση εντολής. Σου δίνει την εντολή ο πελάτης την οποία εσύ πρέπει να διεκπεραιώσεις. Το δύσκολο με το να δουλεύεις σε εταιρία είναι ότι έχεις δύο εντολείς, έχεις και το αφεντικό της εταιρείας στην οποία είσαι, έχεις και τον πελάτη. Δέχεσαι και από τους δύο εντολές. Από την άλλη, ως δικηγόρος σε μια εταιρεία, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, υπηρετείς την εταιρεία. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να υπερασπιστείς την εταιρεία.

Πως χειρίζεται ένας δικηγόρος την αποτυχία, νοιώθει ενοχές;

Ο δικηγόρος είναι ένα επάγγελμα που θέλει πολύ δυνατό στομάχι. Κάποιος μου έλεγε πως «εσείς στο δικαστήριο είναι σαν να περνάτε εξετάσεις κάθε φορά». Πράγματι. Το κακό είναι ότι στις εξετάσεις προετοιμάζεσαι και παίρνεις καλό βαθμό. Εμείς  μπορεί να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, αλλά για διάφορους λόγους, είτε γιατί ο μάρτυρας δεν τα είπε καλά είτε γιατί ο δικαστής πίστεψε την άλλη πλευρά, μπορεί να μην πάει καλά η υπόθεση. Οι ήττες και τα λάθη υπάρχουν. Μέχρις σε ένα βαθμό δικαιολογούνται. Μόνο που τα λάθη έχουν αποτελέσματα σοβαρά στους ανθρώπους, αφού σχετίζονται με την ελευθερία του άλλου, την περιουσία του, την τιμή του, την αξιοπρέπειά του. Βέβαια δεν είναι όλες οι υποθέσεις που έχεις πολύ σοβαρές.

Είναι μια πολύ αγχώδης δουλειά, είναι μια δουλειά βέβαια που κάνεις αν σου αρέσει, γιατί πολλοί τελείωσαν τη Νομική αλλά τελικά λίγοι την ασκούν, είναι μια δουλειά που έχει άγχος και πολλές ήττες.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.