
ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ.
Ούτε θα πω ότι ξύπνησαν πατριωτικά αισθήματα μέσα μου ούτε ότι είμαι φανατικός υποστηρικτής της νέας κυβέρνησης. Όμως με βεβαιότητα λέω ότι μέσα μου φούντωσε μια αγανάκτηση στο άκουσμα κάποιων δηλώσεων από εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο του σημερινού πολιτικού σκηνικού της Ευρώπης. Και αυτές αφορούν την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και την ίδια της τη δράση.
Είπε, λοιπόν, την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου: «Κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί. Υποσχέθηκε πράγματα που θέλει να εφαρμόσει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι σε θέση να το πράξει γιατί πάγωσε το πρόγραμμα προσαρμογής». Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Πρέπει όμως τώρα να βγει από το ρόλο του πολιτικού υποψηφίου που θέλει να επιβάλει το πρόγραμμα του κόμματός του με κάθε κόστος και να καταλάβει ότι έγινε Πρωθυπουργός».
Απόψε το βράδυ (16/2) ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κύριος Βολγφκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος και αυτός στην ελληνική κυβέρνηση υπονόησε ότι αυτή φέρεται «ανεύθυνα», θεωρώντας πως παίζει «πόκερ», και για το λόγο αυτό «λυπάται τους Έλληνες».
Λοιπόν, τέτοιες δηλώσεις (που δεν είναι και οι μόνες), για μένα, είναι ντυμένες με το χειρότερο ένδυμα ντροπής. Και δεν το λέω, επαναλαμβάνω, πατριωτικά. Η διαπίστωση ότι φτάσαμε σε σημείο που κάποιοι να μπορούν ανενόχλητοι, πρώτον, να λένε, στην ουσία, ότι η δημοκρατικά εκφρασμένη απόφαση ενός λαού, του ελληνικού εν προκειμένω, είναι λανθασμένη, και, δεύτερον, να κάνουν υποδείξεις και να χαρακτηρίζουν θεμελιώδες όργανο ενός κράτους (παροτρύνοντας το ακόμα και στο να διαπράξει ατιμία απέναντι στον ίδιο το λαό, που αντιπροσωπεύει, περιφρονώντας τις υποσχέσεις που του έχει δώσει) νομίζω πως μόνο θίγει τα ίδια τα δημοκρατικά και ευρωπαϊκά αισθήματα του καθενός (όποιος, τέλος πάντων, έχει τέτοιες ευαισθησίες).
Ως αυριανός πολίτης ενός κράτους, όχι μόνο ευρωπαϊκού και δυτικού, αλλά και ενός κράτους του κόσμου, θέλω να εκφράσω τον θυμό μου απέναντι σε τέτοια αυθάδεια και σε τέτοιο αυταρχισμό που δεν κρατά ούτε καν τα προσχήματα (από τη στιγμή που είναι κοινό μυστικό ότι σε αυτήν την δύσκολη για την Ευρώπη περίοδο διακυβεύονται ξανά σημαντικά συμφέροντα?).
Πηγές:
- www.iefimerida.gr , Σουλτς: Ετσι θα μπορούσε να απεμπλακεί η Ελλάδα από την Τρόικα.
- www.tvxs.gr , Σόιμπλε: Λυπάμαι τους Έλληνες, έχουν ανεύθυνη κυβέρνηση.
- www.tovima.gr , «Ο Τσίπρας πρέπει να αποβάλει τον προεκλογικό του ρόλο – Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε οι δανειστές θα την στηρίξουν».
Υποβολή απάντησης