Τα δικαιώματα των παιδιών ? Συζήτηση με τον κ. Γ. Μόσχο,  βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του παιδιού

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΗΛΙΑΣ ΒΑΪΔΑΝΗΣ.

Στις 15 Ιανουαρίου 2015, το σχολείο μας επισκέφτηκε ο κύριος Γεώργιος Μόσχος. Είναι Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του παιδιού ή όπως μας διευκρίνισε, βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του παιδιού.

Ο κ. Μόσχος έχει σπουδάσει Νομική, με μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία (συνδυασμός ψυχολογίας, νομικής), ενώ έχει εργαστεί στο Δημόσιο, σε Μ.Κ.Ο., ακόμα και σε φυλακές και Ιδρύματα. Η ομάδα με την οποία συνεργάζεται, αποτελείται από νομικούς, κοινωνιολόγους και ψυχολόγους και σκοπός της είναι η υποστήριξη παιδιών κάθε ηλικίας (από 0-18 ετών).

Η ομιλία-συζήτηση χωρίστηκε σε δύο μέρη: Στο πρώτο, αναφέρθηκε, παρουσία των καθηγητών, στα δικαιώματα των παιδιών στις μέρες μας, ενώ στο δεύτερο, με την αποχώρηση των καθηγητών μπορέσαμε να μιλήσουμε για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και ιδιαίτερα οι μαθητές.

Μας ενημέρωσε για την δράση της ομάδας του, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κάνει επισκέψεις «?όπου είναι παιδιά» και συζητάει μαζί τους. Ακόμα, συντάσσει εκθέσεις που διαβάζονται στη Βουλή, συχνά όμως χωρίς αποτέλεσμα. Η δράση τους όμως έχει στεφθεί αρκετές φορές με επιτυχία παρά την αρνητική και πολλές φορές αδιάφορη στάση του Κράτους.

Moschos2Στον προβληματισμό ενός  συμμαθητή μας σχετικά με τη στάση του κράτους, απάντησε πως τα Δικαιώματα είναι μια πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη υπόθεση. Υπάρχουν βέβαια οι κατάλληλοι φορείς, οι Μ.Κ.Ο., αλλά αυτό δε σημαίνει πως όλα εφαρμόζονται.

Σημαντικός μας είπε, είναι και ο ρόλος του Συμβούλιου της Ευρώπης, που προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών. Μας τόνισε ότι, δεν έχει σημασία η οικονομική κατάσταση μιας χώρας. Είναι πάντως αλήθεια, ότι κινούμαστε περισσότερο από το χρήμα πολλές φορές παρά από τις αξίες και τον ανθρωπισμό. Πάντα θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα. Διδασκαλία, επισήμανε, είναι  ο σεβασμός.  Ο ρόλος του συνηγόρου άλλωστε, δεν είναι τόσο σημαντικός όσο του εκπαιδευτικού, που θα πρέπει να ασχολείται με τα προβλήματα των μαθητών.

Όσο για το αν μπορούν τα δικαιώματα να εφαρμόζονται παντού και πάντα, είπε χαρακτηριστικά : «Το εργαλείο της παγκοσμιοποίησης των δικαιωμάτων , χρειάζεται διαφορετικούς μηχανισμούς εξειδίκευσης. Όταν μάλιστα, οι υπόλοιποι φορείς αδυνατούν να ανταποκριθούν, η λύση έρχεται από το κοινοτικό αίσθημα δικαίου.»

 

 

Moschos1

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.