Κάτι συνέβη…

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ.

Σάββατο πρωί, 13 του Δεκέμβρη. Κάτι συνέβη. Και δεν ήταν πορεία, δεν ήταν επεισόδια, δεν ήταν δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών για την τύχη της χώρας, δεν ήταν νέα μέτρα, δεν ήταν επίθεση με καλάζνικοφ, δεν ήταν ληστεία, δεν ήταν θάνατος. Ήταν καμιά τριανταριά άνθρωποι μαζεμένοι. Ντυμένοι με τα καθημερινά τους ρούχα, τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους που ποτέ δε θα φανταζόσουν, αν τους έβλεπες στο δρόμο, ότι μπορεί να γνωρίζονταν καλά. Ήταν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων που στόλιζε με υπέροχες φωνές την πανέμορφη μέρα της μεγαλούπολης στο σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι. Τα μέλη της Μ.Χ.Δ.Α, λοιπόν, στο πλαίσιο των δεκάδων γιορτινών πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος, μάς ανήγγειλαν με τη σειρά τους τα Χριστούγεννα, τραγουδώντας ξένες και ελληνικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Κάποιοι θα πούνε ότι είναι απλά μια βιτρίνα ενόψει των γιορτών. Μια εικονική ανάσα που θα κρατήσει για μερικές βδομάδες. Πράγματι, δε θα ήταν δυνατό να γίνονται τέτοιες μικρές συναυλίες, χορωδιακές ή ορχηστρικές, όπως γινόταν κάποτε σε κεντρικά σημεία τα πόλης (όταν η φιλαρμονική μπάντα έπαιζε κάθε Κυριακή για τους κατοίκους της πρωτεύουσας). Αλλά ας μη γινόμαστε αρνητικοί. Μέσα από το γεγονός αυτό φαίνεται μία ζωή και μία κάποια λειτουργία των αρχών και του κρατικού μηχανισμού που όλοι, λίγο ως πολύ, κακολογούμε και κρίνουμε αυστηρότατα. Φαίνεται ότι δεν έχουν καταρρεύσει τα πάντα, όπως επίμονα προβάλλεται στα ΜΜΕ, και ότι η ανιδιοτέλεια, η προσφορά και η ανάγκη για χαρά και πολιτισμό δεν έχουν πνιγεί μέσα στην ασφυξία της ατομικής και συλλογικής κρίσης που διανύουμε.
Νομίζω ότι αν θέλουμε να κάνουμε βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές σε αυτήν την κοινωνία, μαζί με τα άλλα, πρέπει να αναδιαμορφώσουμε τις ζωές μας. Και μία πτυχή αυτής της αναδιαμόρφωσης είναι το περιβάλλον, οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε. Μια όμορφη πόλη αδιαμφισβήτητα κάνει και τις ζωές μας ομορφότερες. Μια πόλη η οποία δίνει γόνιμο έδαφος στον πολιτισμό μεταμορφώνει τις ζωές μας. Ας ονειρευτούμε μια πόλη δικιά μας!
Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.

83184-185953

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.