Για το σχολικό έτος 2013-2014 πραγματοποιούνται στο σχολείο μας μετά από σχετική έγκριση (Πράξη 1η 22465/13/12/2013) τα ακόλουθα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Προγράμματα Αγωγής Υγείας

Bullying. Ο θεσμός του συνομήλικου διαμεσολαβητή

Υπεύθυνοι καθηγητές: Αγγελική Χαραλαμποπούλου, ΠΕ10, Μαρία Σωτηράκη ΠΕ04, Σοφία Κουρουτσίδου ΠΕ02, Ελένη Πούλιου ΠΕ10.

_ _

Εθελοντισμός: Γέφυρες επικοινωνίας

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ελένη Πούλιου ΠΕ10, Χρήστος Πέγιος ΠΕ11.

 _ _

Υγεία και Τέχνη: Το χαμάμ της Θεσσαλονίκης. Θέματα υγιεινής στο Βυζάντιο και στην Τουρκοκρατία

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με θέματα υγιεινής, η δε ενεργός ανάμειξή τους σε σύγκριση με το σήμερα θα βοηθήσει στην κατανόηση της σημασίας διαφόρων θεμάτων υγείας (επιδημίες, πανδημίες) στη δημιουργία της τοπικής ιστορίας. Η γνωριμία των μαθητών με θέματα τέχνης και αρχιτεκτονικής θα οδηγήσει στη διαθεματική προσέγγιση του θέματος.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αννα Αλεξάνδρου ΠΕ02

_ _

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και φυσικές καταστροφές με έμφαση στους σεισμούς

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές θα μελετήσουν τους βασικούς όρους της σεισμολογίας, τον τρόπο περιγραφής των σεισμών πριν από την ανάπτυξη της ενόργανης σεισμολογίας, σε συνδυασμό με τη σεισμολογία κατά τους πρώτους χρόνους ανάπτυξης των σεισμογραφικών οργάνων , θα αναζητήσουν και θα περιγράψουν μέτρα προστασίας έναντι σεισμού με εφαρμογή στο σχολείο (ελεύθεροι χώροι, σχέδιο εκκένωσης, διεξαγωγή ομιλιών, διάχυση πληροφόρησης προς τους γονείς, ορισμός ομάδων πολιτικής προστασίας σε συνεργα-σία με τους καθηγητές κλπ). Στόχος είναι μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς να μπορούμε να απαντήσουμε σε καθημερινά ερωτήματα σχετικά με τους σεισμούς.
Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται κάθε Τρίτη μετά την 7η ώρα.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σταυρούλα Νικηφόρου ΠΕ04

 

Πολιτιστικά Προγράμματα

Έντυπος και ψηφιακός μαθητικός τύπος

Logo-ApontesΣτόχος του προγράμματος είναι η σύνταξη και επιμέλεια έντυπου και ηλεκτρονικού μαθητικού περιοδικού. Το περιοδικό, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τόσο των μαθητών που αποτελούν τη συντακτική του ομάδα όσο και των υπολοίπων μαθητών του σχολείου, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν ως συντάκτες άρθρων, θα καλύπτει τους τομείς της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας, του κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού και φυσικά της τέχνης και του πολιτισμού.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σπύρος Καρύδης ΠΕ01, Άννα Αλεξάνδρου ΠΕ02

_ _

Μοντάζ: Θεωρία και Πράξη

Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση του θεωρητικού και ιστορικού πλαισίου της κινηματογραφικής αφήγησης, την εκμάθηση των βασικών εργαλείων του μοντάζ και την άσκηση πάνω σε πλάνα εκδηλώσεων και δράσεων του σχολείου. Μέσα από το πρόγραμμα, θα συγκροτηθεί η ομάδα μοντάζ του σχολείου, η οποία θα αναλαμβάνει την κάλυψη των εκδηλώσεων του σχολείου σε πιο μόνιμη βάση.
Το πρόγραμμα γίνεται κάθε Παρασκευή στις 14:15.
Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Κοπανάς ΠΕ09

_ _

Οι συναντήσεις της «Λογοτεχνικής Συντροφιάς»

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ελένη Γεωργίου ΠΕ02, Βασιλική Αλεξανδράκη ΠΕ02, Δημήτριος Αρμάος ΠΕ02

_ _

AMUN: Athens model of the United Nations/ Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)

AmunΤο πρόγραμμα προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών δίνει την ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριές μας να συμμετέχουν φέτος ως εκπρόσωποι ? διπλωμάτες του Πακιστάν και της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γενική Συνέλευση και τις Επιτροπές της, στο Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά τους πάνω σε διεθνή θέματα, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη σύλληψη και τη φυλάκιση ή η οικονομική κρίση της Ευρωζώνης και οι επιπτώσεις της στη διεθνή οικονομία. Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση των διαδικασιών της διεθνούς διπλωματίας και η ανάπτυξη των ρητορικών δεξιοτήτων των μαθητών.
Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται κάθε Πέμπτη στις 14.15΄.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Ελένη Τσίκιζα-Νικολακάκη ΠΕ02, Αλέξανδρος Καραφωτιάς ΠΕ02

_ _

Εργαστήρι Ιστορίας Τέχνης: Μνημειακή αρχιτεκτονική βυζαντινής και οθωμανικής Θεσσαλονίκης

Η μνημειακή αρχιτεκτονική της βυζαντινής και οθωμανικής Θεσσαλονίκης, οι εκκλησίες, τα δημόσια κτίρια, τα κάστρα και οι οχυρώσεις της πόλης, εκτός από τεκμήρια της εξελικτικής διαδικασίας της τέχνης αποτελούν και αντικείμενα μελέτης του καθημερινού βίου και πηγές μελέτης ιστορικών γεγονότων. Με την επίσκεψη στην πόλη οι μαθητές θα αντιληφθούν τη σύνδεση καλλιτεχνικού και ιστορικού γίγνεσθαι.

Υπεύθυνος καθηγητής: Αλέξανδρος Καραφωτιάς ΠΕ02

_ _

Λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη: Ρεύματα και Λογοτέχνες της πόλης

Ο μοντερνισμός στους ποιητές και λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης τον 20ο και 21ο αιώνα, σε συνδυασμό με τα μυθολογικά στοιχεία στην ποίηση και τα στοιχεία υπερρεαλισμού στο μυθιστόρημα της Θεσσαλονίκης στοχεύουν στη γνήσια επαφή των μαθητών με τα λογοτεχνικά ρεύματα της πόλης. Η έρευνα σε λογοτεχνικά περιοδικά της πόλης θα βοηθήσει στην προσωπικά διατυπωμένη άποψη των μαθητών και την αισθητική τους ανάπτυξη.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Λαμπρίνα Μαραγκού ΠΕ02

_ _

Ιστορία και Πολιτική: Ο θεσμός της βασιλείας στην κλασική και ελληνιστική Μακεδονία

Η εξέλιξη του θεσμού της βασιλείας στη Μακεδονία της κλασσικής και ελληνιστικής εποχής θα αποτελέσει το αντικείμενο μελέτης των μαθητών. Στόχος είναι η πρόκληση του ενδιαφέροντος των μαθητών σε θέματα πολιτικής, πολιτικής ιστορίας, και εξέλιξη πολιτευμάτων. Η επαφή με την τέχνη της περιόδου κυρίως μέσω της επίσκεψης των μαθητών στους τάφους και τα ανάκτορα της Βεργίνας θεωρείται σημαντική για τη σφαιρική κάλυψη του θέματος.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Κωνσταντίνος Γκούφας ΠΕ02, Ελένη Τσίκιζα-Νικολακάκη ΠΕ02.

 

 ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.