Κωνσταντίνος Γαρίτσης, Το πορτρέτο ενός κόσμου. Έλλη Λαμπρίδη, Μέρες του Ωδείου (1910-1912), Ακαδημία Αθηνών Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη Έλλης Λαμπρίδη, Αθήνα 2019, σ. 506, 17Χ24 εκ., ISBN 978-960-404-350-7.

Ένα ακόμη βιβλίο προστίθεται στη βιβλιογραφία που αφορά μια σημαντική προσωπικότητα των νεοελληνικών γραμμάτων, την Έλλη Λαμπρίδη, η ενασχόληση της οποίας με τον φιλοσοφικό στοχασμό και τη λογοτεχνία καθώς και η γνωριμία της με ξεχωριστές προσωπικότητες των γραμμάτων και της πολιτικής τη συνέδεσαν με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής της.

Στο νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Γαρίτση, δημοσιεύεται το ανέκδοτο αυτοβιογραφικό αφήγημα της Λαμπρίδη, με τον τίτλο “Μέρες του Ωδείου”, το οποίο καλύπτει τη χρονική περίοδο 1910-1912 και σύμφωνα με τον εκδότη “ξεχωρίζει για την άμεση, εκ των ένδον, εικόνα της ίδιας, αλλά και ενός ολόκληρου κόσμου, του κόσμου της αστικής Αθήνας των αρχών του 20ού αιώνα“.

Στην εκτενή εισαγωγή του ο  σ. παρουσιάζει το έργο, τον χρόνο συγγραφής, επιχειρεί την ταύτιση των αναφερομένων σε αυτό προσώπων, περιγράφει το χειρόγραφο. Ακολουθεί η έκδοση του αφηγήματος-μυθιστορήματος και στη συνέχεια, σε ένα τριμερές “Παράρτημα” τεκμηρίων, προσθέτει κείμενα της Λαμπρίδη, αρχειακό υλικό και πραγματολογικά σχόλια. Ακολουθούν οι βιογραφίες των κεντρικών προσώπων του μυθιστορήματος και στο τέλος δημοσιεύονται αναπαραγωγές εγγράφων, δημοσιευμάτων του Τύπου καθώς και φωτογραφίες των πρωταγωνιστών.

Πέραν της δωρεάς του συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μας, τον οποίο ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή, έχουμε επίσης έναν ιδιαίτερο λόγο για τον οποίο παρουσιάζουμε το βιβλίο στην ιστοσελίδα μας. Η Έλλη Λαμπρίδη τελείωσε το Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, μόνη, όπως σημειώνει ο σ., ανάμεσα σε ένα πλήθος αγοριών, υποχρεωμένη να αποφεύγει κάθε επαφή με τους μαθητές, πάντα στο πρώτο θρανίο και κλειδωμένη στα διαλείμματα από τον επιστάτη στο εργαστήριο Χημείας.

Το πορτρέτο ενός κόσμου