Χαγιάτι με κυκλάμινα. 10+1 ανέκδοτα κείμενα, Αθήνα 2019, σ. 98, 14Χ21 εκ., ISBN 978-618-82483-2-8.

Η συλλογή περιλαμβάνει διηγήματα και ποιήματα τα οποία υποβλήθηκαν στους περασμένους Ενδοσχολικούς Διαγωνισμούς Δημιουργικής Γραφής, έτυχαν ευμενών σχολίων από τους κριτές, η βαθμολογία τους όμως, παρότι υψηλή δεν ήταν αρκετή για να τα κατατάξει στις τρεις πρώτες θέσεις και να τα εντάξει στις συλλογές με τα βραβευμένα έργα. Ξαναδιαβάζοντάς τα, έπειτα από αρκετό καιρό, κρίναμε ότι αποτελούσαν αξιόλογες προσπάθειες, οι οποίες άξιζαν να τυπωθούν. Χαρακτηρίζονται και αυτά από τη ζωντάνια της νεανικής γραφής. Η θεματολογία τους περιστρέφεται γύρω από ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις ανησυχίες, τα ακούσματα, τα ερεθίσματα, αλλά και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, με καταγραφές που άλλοτε αγγίζουν τα όρια του παραμυθιού και άλλοτε μετατρέπονται σε ημερολόγια ιδιαίτερης έντασης. Ξεχωρίζουν οι «ανατομίες» της ψυχοσύνθεσης των ηρώων, αλλά και οι πετυχημένες μεταφορές μοτίβων γνωστών και καταξιωμένων λογοτεχνών στην περιγραφή νέων θεμάτων.
Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται ένδεκα έργα, εννέα διηγήματα και δύο ποιήματα κάτω από ενιαίο τίτλο, που δεν είναι άλλος από τον τίτλο του ποιήματος που κλείνει την συλλογή και φέρει την υπογραφή της Αναστασίας Σίδερη. Η σειρά των έργων, για την κάθε κατηγορία είναι αυστηρά αλφαβητική.
Παραδίδοντας στους αναγνώστες και τη συλλογή αυτή, θεωρούμε ότι κλείνει ένας οκταετής κύκλος στον Ενδοσχολικό Διαγωνισμό Δημιουγικής Γραφής, ο οποίος ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011, με πρωτοβουλία της φιλολόγου Μαργαρίτας Στεφάνου και τη δυναμική παρουσία του επίσης φιλολόγου Δημήτρη Αρμάου, έχοντας αφιερωθεί από τον Νοέμβρη του 2015 στη μνήμη του Δημήτρη Αρμάου, καθηγητή του σχολείου μας, ο οποίος μας άφησε πρόωρα τον Μάη της ίδιας χρονιάς.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε χάρη στην οικονομική ενίσχυση της σχολικής κοινότητας (των διδασκόντων, των γονέων και κηδεμόνων, των μαθητών και μαθητριών), οποίους ευχαριστούμε θερμά και από τη θέση αυτή.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενα, είναι έργα των μαθητών και μαθητριών που τη φετινή σχολική χρονιά (2018-2019) συγκρότησαν τον Όμιλο Φωτογραφίας του σχολείου.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο ΚΑΙ σε ψηφιακή μορφή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το δουν επιλέγοντας ως σύνδεσμο είτε η φωτογραφία εξωφύλλου είτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: Χαγιάτι με κυκλάμινα.

___________

Νέο βιβλίο: Χαγιάτι με κυκλάμινα. 10+1 ανέκδοτα κείμενα