Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στη Μαθητική Προσομοίωση του ΟΗΕ της Αθήνας (AMUN- Athens Model United Nations), η οποία πραγματοποιήθηκε για 21η φορά, στο ξενοδοχείο Novotel Athens το τριήμερο 2-4 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για προσομοίωση των συνεδριάσεων τού Ο.Η.Ε., όπου μαθητές εκπροσωπώντας μια χώρα, διαφορετική της καταγωγής τους, συζητούν διεθνή θέματα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λειτουργώντας ως διπλωμάτες τής χώρας αυτής. Η χώρα που εκπροσωπήσαμε φέτος ήταν η Αυστραλία-η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο (γεωγραφικά), που αντιμετωπίζει όπως όλες οι χώρες και αυτή σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς τομείς. Εργαστήκαμε με μεγάλη δέσμευση και αφοσίωση και επιχειρηματολογήσαμε στις επιτροπές που συμμετείχαμε. Μας δόθηκε μια προνομιακή ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο. Συμμετείχαμε ενεργά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σε ποικίλες διαδικασίες που σχετίζονται με την πανανθρώπινη αξία της δημοκρατίας. Ο διάλογος, η συνεργασία – η δημιουργία συμμαχιών (μέσω των resolutions), η αντιπαράθεση, η σύνθεση απόψεων, ο σεβασμός του αντιπάλου και της διαφορετικότητας και φυσικά η ψηφοφορία και η δημιουργία ψηφισμάτων – διακηρύξεων είναι ορισμένες από τις εμπειρίες που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Εξασκήσαμε επίσης την προσεκτική ακρόαση, την λήψη αποφάσεων και τις ικανότητες στρατηγικής σκέψης. Οι συνεδριάσεις διήρκεσαν τρείς μέρες και επίσημη γλώσσα του συνεδρίου ήταν η Αγγλική.

Την ευθύνη τού προγράμματος είχε η διευθύντρια του σχολείου μας Έλενα Τσίκιζα – Νικολακάκη (ως advisor), ενώ την προετοιμασία μας οφείλουμε στην καθηγήτρια Αγγλικών Μαρία Δρακοπούλου. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την, επίσης καθηγήτρια Αγγλικών, κυρία Άννα Χαϊδεμενάκου η οποία μας συνόδευσε και ήταν συνεχώς δίπλα μας κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου (Opening Day).

Την ομάδα του σχολείου μας αποτέλεσαν οι: Ράνια Δούβου (Α2), Μπέτυ Ιερωνυμάκη (Α2), Φωτεινή Λύγκα (Γ1), Ελεωνόρα Μπούρα (Α4), Δήμητρα Ροδιά (Β5).

Προσομοίωση ΟΗΕ (AMUN- Athens Model United Nations) 2018