Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στον φετινό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να ακούσουν και να συζητήσουν με την ποιήτρια Παυλίνα Μάρβιν. Η Παυλίνα Μάρβιν δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο σχολείο μας, αφού τη γνωρίζαμε ήδη από τις Λογοτεχνικές Συναντήσεις που οργάνωνε παλαιότερα στη Βιβλιοθήκη ο Δημήτρης Αρμάος.

Η κ. Μάρβιν, έπειτα από μια σύντομη αυτοπαρουσίασή της και συγκινητική αναφορά στην πρώτη της πρόσκληση από τον πρόωρα χαμένο καθηγητή του σχολείου Δημήτρη Αρμάο να παρευρεθεί στις λογοτεχνικές συναντήσεις που διοργάνωνε ο τελευταίος, περιέγραψε ένα στιγμιότυπο από τα μαθητικά της χρόνια, από την προσωπική της εμπλοκή με το γράψιμο.  Αφηγήθηκε μετά, πολύ παραστατικά ένα λαϊκό παραμύθι που απαιτούσε τη συμμετοχή των παρόντων, αλλά και πολύ καλή μνήμη. Στη συνέχεια παρότρυνε τους μαθητές να δημιουργήσουν μαζί ως ομάδα μία ακροστιχίδα δίνοντας ως αρχή τα κεφαλαία γράμματα ΟΜΑΔΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ και την οδηγία ο κάθε στίχος να συνδέεται κάπως με τον προηγούμενο. Έτσι προέκυψε αβίαστα το παρακάτω ποίημα με τη συμμετοχή όλων:

ΟΧΙ ΣΑΝ STABILO

Όλοι μαζί μπορούμε
Με μια φωνή
Αν προσπαθήσουμε
Δάκρυα και πόνο να διώξουμε
Από ό, τι μας πληγώνει

Λάμποντας σαν ήλιοι
Όχι σαν stabilo
Για την επίτευξη του σκοπού
Όχι σαν stabilo
Τώρα θα λάμψουμε
Έλλογα φώτα
Χαρίζοντας ευκαιρίες
Νερό στις πληγές
Ιατρείο
Άσπροι κύκλοι παντού
Στροβιλίζοντας

Η πολύ διασκεδαστική αυτή άσκηση μας εξήγησε ότι βασίζεται στους συνειρμούς, ενώ αυτή που ακολούθησε στην ενεργητική ακρόαση. Ειδικότερα, αφού χώρισε την ομάδα σε ζευγάρια, ζήτησε από τον καθένα να αφηγηθεί στο ζευγάρι του πώς τον λένε, πώς δόθηκε σε αυτόν το όνομά του, αν του αρέσει το όνομά του ή αν θα ήθελε να τον λένε κάπως αλλιώς, αν τον φωνάζουν ήδη και κάπως αλλιώς και στη συνέχεια ζήτησε ενδεικτικά από τρία ζευγάρια που σηκώθηκαν να παρουσιάσει ο ένας τον άλλο χωρίς να ξεχάσει τίποτα από την αφήγηση που είχε ακούσει γύρω από την ονοματολογία του. Και αυτή η άσκηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μας αποκάλυψε πως τελικά, ναι, είμαστε πολύ καλοί ακροατές!
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις προς στην ποιήτρια που αφορούσαν την προσωπική της εμπειρία με τη συγγραφή αλλά και γενικότερα θέματα περί αντικειμενικότητας της κριτικής και ωρίμανσης κάποιου λογοτεχνικά.
Η όλη συνάντηση υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα και φώτισε πλευρές της συγγραφικής δημιουργίας.
Σε αυτήν παρευρέθηκαν περίπου 40 από τους συμμετέχοντες του φετινού λογοτεχνικού διαγωνισμού, οι υπεύθυνοι καθηγητές και ένας απόφοιτος του σχολείου που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αξιολογεί ποιήματα στο διαγωνισμό, ο Δημήτρης Μαύρος, τώρα φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Παυλίνα σε ευχαριστούμε!

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Παυλίνα Μάρβιν  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε Ιστορία.Εμψυχώνει ομάδες παραμυθιού, θεατρικού παιχνιδιού και λογοτεχνικών πειραμάτων για παιδιά και ενήλικες σε ποικίλους χώρους. Ποιήματα, διηγήματα, άρθρα και μεταφράσεις της, έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.Το πρώτο της βιβλίο, «Ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο μου», κυκλοφορεί σε β’ έκδοση από τις εκδόσεις Κίχλη. Βλ. επίσης: http://www.thopaa.gr/people/pavlina-marvin/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ