Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής του σχολείου μας με το σχολείο Heinrich Hertz Gymnasium στο Βερολίνο με την επίσκεψη των 15 μαθητών μας το χρονικό διάστημα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου 2017.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο από τον καθηγητή κ. Μπάστ και ομάδα μαθητών, την άφιξη μας στο σχολείο και την μικρή ξενάγηση σε αυτό, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ξεναγηθήκαμε από τον καθηγητή βιολογίας κ. Μπόρμαν. Την επομένη (Πέμπτη 14/9), αφού παρακολουθήσαμε μαθήματα σε διαφορετικές τάξεις (φυσική, χημεία, πληροφορική, και αγγλικά), συγκεντρωθήκαμε στο μεγάλο αμφιθέατρο του Σχολείου όπου έγινε μια μικρή γιορτή. Το μεσημέρι μαθητές του σχολείου H. Hertz μας ξενάγησαν στην γειτονιά του σχολείου που έχει πολύ πλούσια ιστορία από το πρόσφατο παρελθόν. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι καθηγητές του Σχολείου H. Hertz συνάντησαν τους Έλληνες συνοδούς καθηγητές σε ένα ελληνικό εστιατόριο. Την Παρασκευή 15/9 αφού κάναμε μια μεγάλη ξενάγηση στο Βερολίνο (Πλατεία Αλεξάντρπλατς, Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, Πύλη του Βρανδεμβούργου, Γερμανική Βουλή, Μνημείο του Ολοκαυτώματος) καταλήξαμε στο Εβραϊκό Μουσείο. Η ξενάγηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, και η συγκίνηση ήταν έντονη σε όλους μας. Το Σάββατο 16/9 έγινε η εκδρομή στο Πότσνταμ όπου αφού περπατήσαμε σε εξαιρετικά φροντισμένα πάρκα, οι μαθητές από τα δύο σχολεία έκαναν πικνίκ και καταλήξαμε στο παλάτι που έγινε η Σύνοδος του Πότσνταμ με την οποία έκλεισε ο Β? Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η ατμόσφαιρα στο χώρο και η ξενάγηση συντέλεσαν ώστε το ενδιαφέρον των μαθητών να είναι έντονο. Μετά την Κυριακή που ήταν ελεύθερη ημέρα, αλλά που οι μαθητές διοργάνωσαν επίσκεψη στο Ζωολογικό Κήπο, τη Δευτέρα 18/9 οι μαθητές των δύο σχολείων που συμμετείχαν στην ανταλλαγή παρακολούθησαν ένα εργαστήριο με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας και είχαν την ευκαιρία να κάνουν μόνοι τους σειρά περαμάτων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι γονείς των μαθητών του σχολείου H. Hertz που φιλοξενούσαν τους μαθητές μας σε συνεργασία με τον κ. Μπάστ διοργάνωσαν ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο για καθηγητές και μαθητές. Το πρωινό της τελευταίας ημέρας του προγράμματος (Τρίτη 19/9) αφού έγιναν κάποιες παρουσιάσεις από μαθητές του σχολείου H. Hertz σχετικά με ζητήματα ταυτότητας ακολούθησε συζήτηση όπου η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο τοπικό Μουσείο Αντίστασης των νέων όπου μετά από μικρή ξενάγηση και δύο ομιλίες ακολούθησε και πάλι συζήτηση μεταξύ των μαθητών. Το πρόγραμμα έκλεισε με αποχαιρετισμό στο μεγάλο αμφιθέατρο του Σχολείου, για να μας συνοδέψει και πάλι ο κ. Μπάστ και η πλειονότητα των μαθητών του H. Hertz που μετείχαν στην ανταλλαγή στο αεροδρόμιο για την επιστροφή.
Η συνεισφορά του κ. Μπάστ στην επιτυχία του προγράμματος ήταν σημαντική, και η φιλοξενία των οικογενειών στη Γερμανία ήταν εξαιρετική.
Παρά το εντατικό πρόγραμμα, οι μαθητές αξιολόγησαν με θετικό τρόπο την όλη εμπειρία και ωφελήθηκαν πολλαπλά από το πρόγραμμα ανταλλαγής.

Πρόγραμμα ανταλλαγής με το σχολείο Heinrich Hertz Gymnasium στο Βερολίνο