Την Παρασκευή 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση για τη βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον ΣΤ΄ Ενδοσχολικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής «Δημήτρης Αρμάος». Στο θέατρο του σχολείου, που ήταν κατάμεστο από μαθητές και καθηγητές, υπήρξε έντονη συγκίνηση όταν, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, έγινε ειδικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Αρμάο-πρωτεργάτη του διαγωνισμού- που έφυγε πρόωρα από κοντά μας πριν δύο περίπου χρόνια. Για το ξεκίνημα του διαγωνισμού και τη συμβολή του Δημήτρη Αρμάου μίλησε η Μαργαρίτα Στεφάνου, φιλόλογος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού, ενώ στη συνέχεια η σύζυγός του Ζωή Μπέλλα ανέγνωσε ένα απόσπασμα από ανέκδοτο έργο του «ποιητή» Δημήτρη Αρμάου με τίτλο «βιογραφία», στο οποίο μιλάει ο ίδιος για την ποίησή του και τον χαρακτήρα της. Ο μαθητής Ιάσονας Τσουρέλης (Α6) απήγγειλε το ποίημα «Φονικό» και η Βάσω Αλεξανδράκη, φιλόλογος, φίλη και συνεργάτιδα του Δημήτρη Αρμάου, μοιράστηκε κάποιες σκέψεις της γι? αυτόν. Τέλος το αφιέρωμα στη μνήμη του έκλεισε με τον πλέον συγκινητικό τρόπο όταν μια παλιά μαθήτρια του σχολείου, η Μυρτώ Χαρβαλιά, διάβασε απόσπασμα από κείμενό της για τον αγαπημένο της καθηγητή, όπου τον χαρακτηρίζει «κλειδαρά των ψυχών» των μαθητών του. (http://2lyk-peir-athin.att.sch.gr/library/apontes/?p=1553)

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικό σχήμα αποτελούμενο από μαθητές του σχολείου που διέπρεψαν στον αυτοσχεδιασμό σε τραγούδια τζαζ και εντυπωσίασαν. Οι μουσικοί που μας ψυχαγώγησαν ήταν οι: Βασίλης Δελάλης (Β1) στο πιάνο, Λευτέρης Δεληπρίμης (Β2) στην κιθάρα, Κώστας Παπαδόπουλος (Β1) στο σαξόφωνο, Αιμίλιος Σπηλιόπουλος (Β1) στο μπουζούκι και Ιάσονας Τσουρέλης (Α6) στα ντραμς.

Λίγο πριν την βράβευση,. οι συμμετέχοντες στους τρεις προηγούμενους διαγωνισμούς λογοτεχνίας είχαν τη χαρά να δουν το έργο τους τυπωμένο σε μια συλλεκτική έκδοση που ευελπιστούμε να γίνει πραγματικότητα και για τον φετινό διαγωνισμό. Η σχολική επιτροπή συνέβαλε οικονομικά και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη στήριξή της και ο Σπύρος Καρύδης επιμελήθηκε το όλο εγχείρημα. Φυσικά κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στα βραβευθέντα έργα των μαθητών των διαγωνισμών των προηγούμενων ετών και από την επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου, καθώς στις «εκδόσεις» του σχολείου περιλαμβάνονται -εκτός των άλλων- τρεις συλλεκτικοί τόμοι των διαγωνισμών μέχρι και την περσινή χρονιά.

Στα του διαγωνισμού:

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες του σχολείου με έργο ατομικό ή ομαδικό (ή και τα δυο) χωρίς προκαθορισμένο θέμα και σε τέσσερις τελικά ειδολογικές κατηγορίες: (1) Διήγημα, (2) Ποίημα, (3) Στίχοι τραγουδιού και (4) Σενάριο. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 36 μαθητές του σχολείου με 41 κείμενα, αφού λίγοι από αυτούς συμμετείχαν σε περισσότερα του ενός είδη. Επίσης υποβλήθηκε σε αξιολόγηση μόνο ένα ομαδικό έργο στην κατηγορία του διηγήματος.

Στον φετινό διαγωνισμό, η πένα των νεαρών φερέλπιδων λογοτεχνών (ευαίσθητων δεκτών των καιρών) εστίασε στην καθημερινότητα, τις σχέσεις με τους γονείς, τον έρωτα, τους φίλους, τραγικά συμβάντα, την ανασφάλεια της εφηβείας, υπαρξιακές αναζητήσεις, την ανθρωπιά, την προσφυγιά, την αλήθεια, το φανταστικό και τη σχέση του με την πραγματικότητα.

Ο διαγωνισμός, που συντονίστηκε από τους Δήμητρα Καραδήμα, Σπύρο Καρύδη, Μαργαρίτα Στεφάνου και Παύλο Τζαμαλή ήταν αδιάβλητος. Δώδεκα αξιολογητές ? ένδεκα καθηγητές του σχολείου και ένας παλιός απόφοιτος που συμμετείχε άλλοτε και ο ίδιος και διακρίθηκε στον εν λόγω διαγωνισμό- τα έκριναν χωρίς να γνωρίζουν τα ονόματα των συγγραφέων.

Συστάθηκαν δύο επιτροπές αξιολόγησης.

α. Τα ποιήματα, τα τραγούδια και το σενάριο -σύνολο 21 έργα- αξιολογήθηκαν από τους: Μαρία Δρακοπούλου, Βασίλη Καρκάνη, Λαμπρίνα Μαραγκού, Κατερίνα Μουρλά, Μιχάλη Πάγκαλο και τον παλιό απόφοιτο του σχολείου μας Δημήτρη Μαύρο, που εξασκεί την τέχνη της ποίησης και ο ίδιος.

β. Τα διηγήματα -σύνολο 20 έργα- αξιολογήθηκαν από τους: Κώστα Γιατρά, Παναγιώτα Καλόγρη, Δημήτρη Κοπανά, Σοφία Κουρουτσίδου, Νίκο Κουτρούμπα και Γιώργο Μέσκο.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην κατηγορία «Ποίηση» είναι οι εξής:

Γκλεγκλάκου Δέσποινα (Γ1), Η καρδιά.
Γραφάκου Ιωάννα (Γ2), Φαέθων ο Β’.
Κίτινγκ Νίκη (Β3), Επόμενος σταθμός.
Κύρος Ηλίας (Β3), Το άκουσμα της αλήθειας.
Μπαλάφα Δηώ (Β2), Κυκλική τροχιά.
Ντανά Αγγέλα (Β4), Ύμνος στη φωτιά.
Ντελίγια Κέισι (Α4), Φοβάμαι.
Πάγια Κριστιάνα (Γ4), This is the way the world ends Not with a bang but a whimper.
Παπαβασιλείου Ειρήνη (Γ4), Σαν Φοίνικας κι εσύ.
Παπαδόπουλος Άρης-Ιωάννης (Γ4), Η αμαξοστοιχία.
Παπαρίζου Νεφέλη (Α4), Σαν ταινία.
Πολίτη Βαλεντίνα (Β5), Ασήμαντες ομορφιές.
Ροδιά Δήμητρα (Α4), Τώρα, ξέρω.
Σίδερη Αναστασία (Β5), Αέναη ψυχή.
Τσιμπλιάρης Νίκος (Β6), Οι τέχνες.
Τσιώλη-Κουτσουρά Μαρία-Βασιλική (Γ6), Στο μέρος της ευτυχίας.
Ψαρράς Οδυσσέας (Β6), Εθισμός στα συναισθήματα.
Ψυχογιού Χριστίνα (Γ1), Κενού Αδράνεια.

Τα τρία βραβεία ποίησης απονεμήθηκαν στους:

Α΄ βραβείο ποίησης: Κριστιάνα Πάγια (Γ4) για το ποίημά της This is the way the world ends not with a bang but a whimper»(στίχος από το ποίημα του Τ. Σ Έλιοτ «The Hollow men»).

Β΄ βραβείο ποίησης: Δηώ Μπαλάφα(Β2) για το ποίημά της Κυκλική Τροχιά.

Γ΄ βραβείο ποίησης: Άρη-Ιωάννη Παπαδόπουλο (Γ4) για το ποίημά του Αμαξοστοιχία. 

Στην κατηγορία «Σενάριο» δόθηκε τιμητική διάκριση στη μαθήτρια Μαρία-Βασιλική Τσιώλη-Κουτσουρά(Γ6) για το μοναδικό σενάριο του διαγωνισμού με τίτλο Βικτώρια. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι το σενάριο, ως ταινία πλέον (παραγωγή του Ομίλου Κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Τσιώλη-Κουτσουρά) κέρδισε το Α΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής-κατηγορία Λύκεια (Αυτοσχεδιασμός στο ούτι και στο πιάνο – σύνθεση και εκτέλεση Μαρίας Τσιώλη-Κουτσουρά) στο διαγωνισμό Filmmakers 2017 που διοργάνωσε η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Β? Αθήνας και μπορεί κανείς να το δει επιλέγοντας το ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=rgqpOu_5NgE

Στην κατηγορία «Στίχοι τραγουδιού» απονεμήθηκαν επίσης τιμητικές διακρίσεις στους μαθητές Κώστα Γανωτή (Γ2) και Οδυσσέα Ψαρρά (Β6) για τους στίχους τους με τίτλο Μου είπαν πως και Αποχαιρετισμός (η ανατολή) αντίστοιχα. Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη υπήρξε για το κοινό το άκουσμα των μελοποιημένων στίχων του Οδυσσέα Ψαρρά με μουσική υπόκρουση κιθάρας από τον ίδιο και τραγούδι από την εξαιρετικά καλλίφωνη Αγγελική Κουμελά (Β3). Το κοινό αποθέωσε δημιουργό και τραγουδίστρια!

Στην κατηγορία «Διήγημα» οι μαθητές που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό ήταν οι:

Ανδριανός Σωτήρης (Α1), Η μουσική της ψυχής.
Ανδρουλάκη Ιωάννα-Μελιτίνη (Β1), Κονσερβοκούτι.
Βύσκα Λύντια (Β1), Τα χρονικά της Ζέιβια.
Βρετού Αννέτα (Α6), Το ημερολόγιο ενός μάγου.
Δραζινάκη Νικολέττα (Α6), Το χιόνι.
Κόλλια Ελεάνα (Β3), Μέσα στο φως.
Κύρος Ηλίας (Β3), Ο χορός της δρακοδαμάστριας.
Κωνσταντινίδη Κωνσταντίνα (Α3), Το γράμμα.
Λαπούρτα Μαρία (Α4), Τα χρώματα.
Μουνδούρη Έλενα (Β4), Η ψυχή του ήλιου.
Μπαλαμώτης Γιάννης (Α4), Σκιά στον τοίχο.
Μωραΐτης Μιλτιάδης (Α4), Ζακ Ντε Λα Κρουά: Όνειρα Γλυκά.
Ουμέρα Γιασμίν (Β4), Όλα αλλάζουν.
Παναγιώτου Γιάννης (Α4), Φαντάσματα του παρελθόντος.
Ρούτση Αριάδνη (Β5), Ψυχής όνειρο.
Σαμμπέλ Άννα (Β5), Όταν ήρθε εκείνη.
Σπηλιόπουλος Αιμίλιος (Β1), Τα συντρίμμια του Ελληνισμού.
Χατζή Γκέρυ (Β6), Αναζητώντας την ευτυχία.
Ψαρράς Οδυσσέας (Β6), Οι ακρίδες.
Βύσκα Λύντια(Β1) ? Ψαρράς Οδυσσέας(Β6), Royal blood.

Τα τρία βραβεία διηγήματος απονεμήθηκαν στους:

Α? Βραβείο διηγήματος: Νικολέττα Δραζινάκη(Α6) για το διήγημά της Το χιόνι.

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Γιάννη Μπαλαμώτη(Α4) για το διήγημά του Σκιά στον τοίχο.

Γ΄ Βραβείο διηγήματος: Αιμίλιο Σπηλιόπουλο(Β1) για το διήγημά του Τα συντρίμμια του Ελληνισμού».

Στο τέλος απονεμήθηκε «Ειδικό βραβείο» σε ένα διήγημα που συμμετείχε μεν στον διαγωνισμό, εξαιτίας του μεγέθους του τέθηκε ωστόσο εκτός συναγωνισμού, καθώς πλησίασε τις 6000 λέξεις, ενώ το όριο ήταν 3000. Εξαιτίας όμως της δεξιοτεχνίας του και της υψηλής βαθμολογίας που συγκέντρωσε (δεύτερη καλύτερη βαθμολογία ανάμεσα σε όλα τα έργα του διαγωνισμού), θεωρήθηκε άξιο ειδικού βραβείου. Πρόκειται για το διήγημα της Λίντιας Βύσκα, Τα χρονικά της Ζέιβια.

Αυτό που άρεσε ιδιαίτερα κατά τη φετινή απονομή ήταν η ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων των διακριθέντων έργων από τους ίδιους τους μαθητές, που παρά τις τεχνικές δυσκολίες -απουσία μικρόφωνου στο μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης- κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μαθητών και καθηγητών και συνέτεινε στη δημιουργία ενός κλίματος μεγαλύτερης λογοτεχνικής απόλαυσης.

Την εκδήλωση έκλεισε η διευθύντρια του σχολείου Ελένη Τσίκιζα-Νικολακάκη, η οποία συνεχάρη συμμετέχοντες και βραβευθέντες μαθητές, μίλησε για μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση και ευχήθηκε τη συνέχεια του θεσμού του διαγωνισμού.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους, διακριθέντες και μη, γιατί η χαρά της δημιουργίας ενός πρωτότυπου δικού σου έργου -όσες αδυναμίες και αν αυτό εμφανίζει- είναι σε τελική ανάλυση η πιο μεγάλη ικανοποίηση.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε, τέλος, τον εκδοτικό οίκο Gutenberg και ιδιαιτέρως την κυρία Ζωή Μπέλλα, σύζυγο του Δημήτρη Αρμάου και φιλόλογο, για τη χορηγία βιβλίων για τους διακριθέντες μαθητές.

Όλα τα κείμενα του διαγωνισμού, ποιητικά και πεζά, μπορεί κανείς να διαβάσει επιλέγοντας τους ακόλουθους συνδέσμους:

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΠΟΙΗΜΑΤΑ-ΣΤΙΧΟΙ-ΣΕΝΑΡΙΟ

 

IMG_1050

IMG_1050a

IMG_1053

IMG_1056

IMG_1064

IMG_1075

IMG_1100

IMG_1105

IMG_1120

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟΝ ΣΤ΄ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΜΑΟΣ» 2016-17