ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Πέμπτη 15 Απριλίου 2004.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΟΣ

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4331945

«Ρanic school», «Ψάξε στον καθρέφτη», «Aν ο Θεός ήταν κουφός», «Mερικοί προτιμούν τις χοντρές», «Nυχτοπεταλούδα» και άλλοι 110 τίτλοι πεντάλεπτων ταινιών, που τις γύρισαν μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων, μας περιμένουν την Kυριακή 25 Aπριλίου σε Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Mυτιλήνη και Nέα Yόρκη.

Άρχισε πειραματικά πριν από τέσσερα χρόνια και μέχρι τώρα έχει αγκαλιάσει εκατοντάδες Γυμνάσια, Λύκεια όλης της χώρας και της Διασποράς, με παραγωγή 446 ταινιών από μαθητές-δημιουργούς! Είναι το «Πάμε σινεμά;» και αλίμονο σε όποιον έχουν βάλει στο μάτι οι 115 φετινές ταινίες με υπόθεση των μαθητών του προγράμματος «Πάμε σινεμά;». Γιατί, όπως έδειξαν και τα τρία προηγούμενα χρόνια, χρησιμοποιούν την κινηματογραφική γλώσσα για να εκφράσουν τη γενιά τους, να «ξεδώσουν», να καταγγείλουν τη σοβαροφάνεια των μεγάλων, να αυτοσαρκαστούν. Εν ολίγοις να πουν τα δικά τους έξω από τα δόντια. Κι αν κρίνουμε από τις ταινίες των προηγούμενων χρόνων, κάθε άλλο παρά «χαμένη» και «χωρίς ιδανικά» γενιά έχουμε μπροστά μας. Και φέτος ο προβληματισμός των νεοφώτιστων κινηματογραφιστών στράφηκε σε θέματα: ερωτικών, φιλικών σχέσεων, μοναξιάς, ναρκωτικών, κωμικών περιστατικών της καθημερινότητάς τους, σάτιρας της τηλεοπτικής εποχής μας, υποκρισίας των μεγάλων αλλά και δικής τους αυθάδειας!

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Την οδύσσεια ενός ντροπαλού μαθητή που προσπαθεί να πλησιάσει την αγαπημένη του Μαρία («ʼκου την καρδιά σου…», 4ο Ενιαίο Λύκειο Αιγάλεω). Μέσα από την εικονική πραγματικότητα, ένας μαθητής βλέπει το παρόν και μας αφηγείται το μέλλον μιας ομάδας συμμαθητών του («Ψάξε στον καθρέφτη», 2ο Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών). Το στρες ενός μαθητή αθλητή στα 200 μέτρα που όλοι του φορτώνουν τις φιλοδοξίες τους («Τρέξε Αχιλλέα, τρέξε», 1ο Ενιαίο Λύκειο Μύρινας Λήμνου). Ένας παράνομος και ανέφικτος έρωτας παρμένος από διηγήματα του Παπαδιαμάντη («Το τηγάνι της Κατερίνας», Λυκειακές Τάξεις Αγίου Ευστράτιου). Δημοπρασία για ένα νεογέννητο γυφτάκι… εισαγωγής («Πατάτες, μπρίκια, κιλότες, μωρά», TEE Γέρας Λέσβου). Ο διευθυντής ενός Λυκείου κάνει στους μαθητές ασκήσεις συμπεριφοράς σε περίπτωση σεισμού, αλλά όταν αυτός γίνεται, κανείς δεν τις ακολουθεί εκτός από έναν («… Κανονικά δεν έπρεπε», Ενιαίο Λύκειο και TEE Οινουσσών).

Μια μαθήτρια προτείνει στις φίλες της να κάνουν σκασιαρχείο για να πάνε εκδρομή («Δραπέτες», 2ο Ενιαίο Λύκειο Χίου). Μια μαθήτρια ερωτεύεται έναν συμμαθητή της που είναι χρήστης ηρωίνης και δοκιμάζει κι αυτή («Τώρα σιωπή», 2ο TEE Μυτιλήνης). Οι κόντρες δύο αδελφών με διαφορετικό χαρακτήρα («Το κραγιόν», 1ο TEE Καλαμαριάς). Ένα αγόρι και ένα κορίτσι νιώθουν «κάτι να τρέχει» ανάμεσά τους, αλλά τους χωρίζουν οι διαφορετικές ομάδες που υποστηρίζουν («Ρωμαίος και Ιουλιέτα στην Τούμπα», 29ο Λύκειο Θεσσαλονίκης). Ένας νεαρός Ελληνοαμερικάνος πρέπει να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα για να πάει φαντάρος («Γέφυρα στον ήλιο», ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο West Nyack της Νέας Υόρκης).

Γυρίσματα στους χώρους των σχολείων

Το «Πάμε σινεμά;» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην Εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό και υλοποιείται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φετινό κόστος του θα φτάσει τις 660.000 ευρώ (550.000 από το υπουργείο Πολιτισμού, 110.000 από το υπουργείο Παιδείας).

Μέχρι σήμερα, το «Πάμε σινεμά;» έχει καλύψει 2.364 Δημοτικά Σχολεία με 155.807 μαθητές και 601 Λύκεια με 77.202 μαθητές. Έχουν σχεδιαστεί δύο εφαρμογές του προγράμματος, μία για τα Δημοτικά Σχολεία και μία για τα Γυμνάσια – Λύκεια. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές προμηθεύονται ενημερωτικά έντυπα, βιβλία και οδηγούς μελέτης, βλέπουν δύο κινηματογραφικές ταινίες και παρακολουθούν ένα μάθημα ανάλυσης της οπτικοακουστικής τέχνης από ειδικούς του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, σεναριογράφους, διευθυντές φωτογραφίας, ηθοποιούς).

Σε καθένα από τα σχολεία που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα «Πάμε σινεμά;» οργανώνεται μία ομάδα δέκα-δεκαπέντε παιδιών, που με τη βοήθεια ενός επαγγελματία σκηνοθέτη και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα γράφουν, σκηνοθετούν και γυρίζουν μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα μια πεντάλεπτη ταινία. Οι ταινίες έχουν κάτι κοινό: γυρίζονται στον χώρο του σχολείου και του άμεσου περιβάλλοντος των παιδιών. Οι κινηματογραφικές ειδικότητες και αρμοδιότητες μοιράζονται σε όλα τα μέλη της κάθε ομάδας, κυκλικά, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των εργασιών του γυρίσματος και του μοντάζ. Όλες αυτές οι ταινίες προβάλλονται στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε σινεμά;» στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Τα βραβεία που θα δοθούν – παρουσία της Μαριέττας Γιαννάκου και του Πέτρου Τατούλη – θα είναι: Ψηφιακές μηχανές και βιντεοκάμερες για τις πρώτες ταινίες και τα σχολεία που θα βραβευτούν.

«Οι νέοι μιλούν ήδη τη γλώσσα των εικόνων»

«Ζούμε ήδη σε μια εποχή όπου τα όρια ανάμεσα στον κόσμο και την εικόνα του δεν είναι απλά δυσδιάκριτα, αλλά ανύπαρκτα. H ίδια η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, αποτελείται από εικόνες», λέει ο Αντώνης Κιούκας, αναπληρωτής διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της διεύθυνσης του προγράμματος «Πάμε σινεμά;» και διευκρινίζει: «H νέα γενιά, που έχει το προνόμιο να μεγαλώνει σε αυτή τη συναρπαστική περίοδο των ραγδαίων εξελίξεων, αντιμετωπίζει τον καταιγισμό των εικόνων που δέχεται, με το θάρρος και την τόλμη του πρωτοπόρου εξερευνητή ενός καινούργιου κόσμου και αρχίζει να χαράζει, μέσα από τις εικόνες αλλά και πίσω από αυτές, την πραγματικότητα αυτού του κόσμου. Το ”Πάμε σινεμά; ” δείχνει στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τις δημιουργούν εικόνες και να εκφράζονται μέσα από αυτές. H νέα γενιά μιλάει ήδη τη γλώσσα των εικόνων. Ας την ακούσουμε»…

H απονομή των βραβείων

H μεγάλη στιγμή αυτής της γιορτής είναι η τελετή απονομής των Βραβείων. Πραγματοποιείται την ίδια ημέρα και ώρα, σε όλες τις πόλεις που έγινε το φεστιβάλ, αμέσως μετά την προβολή των ταινιών. H καινοτομία αυτής της τελετής είναι ότι, ενώ είναι μία, γίνεται ταυτόχρονα σε πολλές αίθουσες. Οι αίθουσες αυτές ειναι συνδεδεμένες δορυφορικά μεταξύ τους και οι θεατές κάθε αίθουσας παρακολουθούν και συμμετέχουν σε ό,τι συμβαίνει στις αίθουσες των άλλων πόλεων. Σε κάθε πόλη την τελετή παρουσιάζει ένας γνωστός ηθοποιός και συμμετέχει ένας τραγουδιστής. Ανάμεσά τους οι: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ρίκα Βαγιάνη, Ναταλία Δραγούμη, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Την Κριτική Επιτροπή, που θα δώσει τα βραβεία, αποτελούν οι: Παντελής Βούλγαρης, Διονύσης Σαββόπουλος, Ρένια Λουιζίδου, ʼλκης Κούρκουλος, Μαρία Χούκλη, Ρένος Χαραλαμπίδης και ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αντωνόπουλος.

INFO

Την Κυριακή, 25 Απριλίου, θα προβληθούν: 31 ταινίες μαθητών στην Αθήνα (Σινε Κεραμεικός). 45 ταινίες μαθητών της Θεσσαλονίκης (Ολύμπιον). 31 ταινίες μαθητών του Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη (Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης). Και 7 ταινίες μαθητών της Διασποράς στη Νέα Υόρκη. Όλο αυτό το γεγονός θα μεταδοθεί ζωντανά από την ET1.

ΦEΣTIBAΛ MAΘHTIKΩN TAINIΩN «ΠAME ΣINEMA;». Πεντάλεπτες «αλήθειες», με κάμερα στο χέρι