Antoniou1

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 ο διακεκριμένος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αντωνίου, στενός συνεργάτης του Ilya Prigogine (βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1977) και για 10 χρόνια (1994-2003) αναπληρωτής διευθυντής των διεθνών Ινστιτούτων Φυσικής και Χημείας Solvay στις Βρυξέλλες, μας οδήγησε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στα μυστικά του Χάους και των Πολυπλόκων Συστημάτων.

Το ταξίδι ξεκίνησε το 1889 με τον Henri Poincar?, ο οποίος λύνοντας το πρόβλημα των τριών σωμάτων, έδειξε για πρώτη φορά πως μικρές μεταβολές στις αρχικές συνθήκες οδηγούν σε αδυναμία πρόβλεψης για την εξέλιξη ενός φαινομένου. Επόμενος σταθμός η δεκαετία του 1960 με τη διαπίστωση του «φαινομένου της πεταλούδας» από το μετεωρολόγο Edward Lorenz. Κατόπιν, η περιπλάνηση συνεχίστηκε στις Βρυξέλλες τη δεκαετία του 1980, στις μελέτες του Ilya Prigogine για τα μη αντιστρέψιμα φαινόμενα – μακριά από τη θερμοδυναμική ισορροπία, εκεί όπου η φύση μπορεί να αυτοοργανώνεται, και να εξελίσσεται. Και στο τέλος εξετάζοντας το φαινόμενο του συγχρονισμού στη βιολογία αντιληφθήκαμε ότι ο χρόνος ήταν λίγος για να διαβούμε τη στράτα προς τη θεωρία των δικτύων. Κάνουμε μια στάση λοιπόν και περιμένουμε τον κ. Αντωνίου στην επόμενη κάθοδό του από τη Θεσσαλονίκη για τη συνέχεια του ταξιδιού μας.

Antoniou4 Antoniou3 Antoniou2

Χάος και Πολύπλοκα Συστήματα. Διάλεξη του καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννη Αντωνίου, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014