Δημοσίευση: Protagon.gr, 31/01/2013: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.tzampa&id=21781
Συντάκτρια: Άρτεμις Καπούλα.

……………………… ……………………….

3. 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθήνας. Αστροφυσική και όχι μόνο

Ο Όμιλος «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» είναι η φυσιολογική συνέχεια του αντίστοιχου Πολιτιστικού Προγράμματος στο πλαίσιο του νέου νόμου λειτουργίας για τα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα « Μαθηματικά και Λογοτεχνία» ξεκίνησε να λειτουργεί το σχολικό έτος 2005-2006 και διανύει ήδη τον 8ο χρόνο.

Στους στόχους του ήταν και είναι:

1.Να φέρει τους μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου πιο κοντά στην Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Μαθηματικών, της Φυσικής και γενικότερα των θετικών επιστημών.

2. Να τους βοηθήσει να κατανοήσουν την εξέλιξή τους και την ουσιαστική σχέση τους με τις διάφορες μορφές της τέχνης, όπως τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη ζωγραφική κ.ά.

Παράλληλα, η επαφή των μαθητών με τα Μαθηματικά και τις Θετικές επιστήμες με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ο οποίος δεν έχει άμεση σχέση με το πώς διδάσκονται τα μαθήματα στο σχολείο, βοηθά στη βελτίωση των σχέσεων των μαθητών με την επιστήμη και ειδικότερα των θετικών επιστημών.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων επιτυγχάνεται μέσω της ανάγνωσης ενός βιβλίου από τον χώρο της Μαθηματικής Λογοτεχνίας και της εκλαΐκευσης της επιστήμης.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου στις 14:15 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με αντικείμενο: Μεσοπόλεμος, Βραβεία Νόμπελ Φυσικής.

Η μαθήτρια Χαραλαμποπουλου Ελένη της Γ’ Λυκείου θα μιλήσει:

για τη ζωή και το έργο του Σερ Τσαντρασεκάρα Βενκάτα Ραμάν (1888-1970).

Ηταν ο πρωτός Ινδός Φυσικός, στον όποιο απονεμήθηκε το 1930 το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τις εργασίες του σχετικά με τη σκέδαση του φωτός. Σημαντική συμβολή στη μελέτη των κυματικών ιδιοτήτων του φωτός.(φαινόμενο Ραμάν-φασματοσκοπία Ραμάν)

Ο μαθητής Γιαννης Βαβαρίγγος της Α’ Λυκείου θα μιλήσει: για τον Άγγλο Φυσικό Όουεν Γουίλανς Ρίτσαρντσον(1879-1959) στον όποιο απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1928 για την εργασία του στο θερμιονικό φαινόμενο (Ηλεκτρομαγνητισμός) και την ανακάλυψη του νόμου που έχει το όνομά του. Επίσης, θα μιλήσει για τον Αμερικανό-Αυστριακό φυσικό Βίκτορ Φραντς Ες (1883-1964) στον όποιο απονεμήθηκε το Νόμπελ φυσικής το 1936 για την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθήνας, Παναγή Κυριακού 12, Αμπελόκηποι

Τέχνη, μύθοι και αριθμοί